Μπαρνιέ: Δεν κινδυνεύουν με «κούρεμα» όσοι έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ

Τη διαβεβαίωση ότι ποτέ δεν θα θιγούν οι καταθέσεις το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και κάτω σε περίπτωση που χρειαστεί να διασωθεί-εξυγιανθεί με ίδια μέσα (bail-in) μια τράπεζα, δίνει ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, με δήλωσή του στο «Έθνος της Κυριακής»

Ο κ. Μπαρνιέ τονίζει ότι «εξάγουμε τα συμπεράσματα της οικονομικής κρίσης και της εξάπλωσής της στα κράτη από τα οποία η Ελλάδα

υπήρξε η πρώτη που υπέφερε πραγματικά» και προσθέτει με νόημα ότι «ενισχύουμε τις τράπεζες με περισσότερα κεφάλαια καλύτερης ποιότητας και διασφαλίζουμε ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία και διακυβέρνηση των τραπεζών».

«Η πρόοδος που διαπιστώνουμε σήμερα στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης συνιστά καλό νέο για τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση χρέους και για την Ευρωζώνη συνολικά», σημειώνει ο επίτροπος Μπαρνιέ, επιθυμώντας να εξηγήσει ότι με τις τρέχουσες εξελίξεις και τους νέους κανόνες τα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης θα ισχυροποιηθούν.

Ο επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι όταν καταστεί η αναγκαία η διάσωση εκ των έσω, θα επιτρέψει μια ποιο δίκαιη διαχείριση των τραπεζικών κρίσεων με ξεκάθαρες προτεραιότητες, καθώς θα είναι οι μέτοχοι των τραπεζών και οι πιστωτές οι πρώτοι που θα επωμιστούν απώλειες στο μέλλον για τις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να τύχουν αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, «στην πρώτη γραμμή δεν θα βρίσκονται πλέον οι φορολογούμενοι. Οι τράπεζες θα πληρώνουν για τις τράπεζες. Η εκκκαθάριση εκ των έσω δεν θα θίξει ποτέ τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ. Θα τυγχάνουν πάντα προστασίας».

Όπως αναφέρει το «Έθνος», τα βασικά σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών για τη διάσωση χρεοκοπημένων τραπεζών «εκ των έσω» (Bail in) είναι τα εξής:

*Οι νέοι κανόνες για τη διάσωση ή εκκαθάριση των τραπεζών να εφαρμοστούν από τις αρχές του 2016. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε εφαρμογή των κανόνων το 2018.

*Το Bail in προβλέπει τη διάσωση μιας χρεοκοπημένης τράπεζας με προτεραιότητα από ιδιώτες μετόχους, ομολογιούχους χαμηλής εξασφάλισης, τους ομολογιούχους υψηλής εξασφάλισης και στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, ως ύστατη πηγή κεφαλάιων, μετακυλίεται στο «κούρεμα» σε ανασφάλιστα ποσά, δηλαδή άνω των 100.000 ευρώ.

*Δημιουργία ενός κρατικού Ταμείου Εκκαθάρισης κατά τα γερμανικά πρότυπα προκειμένου με τη βοήθεια των κεφαλαίων του εν λόγω ταμείου να διασώζεται ή να εκκαθαρίζεται η τράπεζα που έχει χρεοκοπήσει.

*Το Ταμείο Εκκαθάρισης κάθε χώρας θα χρηματοδοτείται από συνεισφορές των τραπεζών της

*Η χρήση δημοσίου χρήματος για τη διάσωση μιας τράπεζας δεν αποκλείεται από τη συνολική λύση, ωστόσο θα πρέπει προηγουμένως να εγκρίνεται από τις Βρυξέλλες. Η έγκριση αυτή θα δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο εφόσον έχει προηγηθεί το ελάχιστο bail-in.

Keywords
Τυχαία Θέματα