Μπαμπινιώτης: Το σχολείο είναι ένα ανεπαρκές φροντιστήριο

Για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και για τον νόμο Διαμαντοπούλου για την παιδεία μίλησε στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο πρώην υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Διαβάστε την συνέντευξη του:

Για το νέο εκπαιδευτικό σύστημα

Θέλουμε να μορφώσουμε υπεύθυνους πολίτες, πολίτες σκεπτόμενους, πολίτες ευαίσθητους σε θέματα κοινωνικά και πολίτες καλλιεργημένους. Για να βγούνε αυτοί οι άνθρωποι μέσα από τη Δημόσια Γενική Παιδεία πρέπει να είναι ισχυρό και επιλεγμένο πρόγραμμα. Αυτό το

έχουμε προτείνει, δηλαδή ποιες γνώσεις θα πρέπει να δοθούν, πως να δοθούν, πως να αλλάξει το πνεύμα του Σχολείου, να φύγει δηλαδή αυτό το σύστημα ενός ανθρώπου που μιλάει και κάποιων παιδιών που παθητικά ακούν και που έρχονται οι εξετάσεις κι απομνημονεύουν και να γίνει μια συνεργασία με ομάδες μαθητών που παίρνουν θέματα, τα δουλεύουν , τα παρουσιάζουν, συμμετέχουν, μπαίνουν στο διαδίκτυο, χρησιμοποιούν βιβλία, να αλλάξει όλο το κλίμα του Σχολείου να γίνει συμμετοχικό ώστε να υπάρξει ένα άλλο πνεύμα, να αγαπήσουν δηλαδή τα παιδιά το Σχολείο.

Ο ρόλος του σχολείου

Το Σχολείο είναι ένα φροντιστήριο που είναι και ανεπαρκές, είναι ένα κακό φροντιστήριο γι’ αυτό και όλοι πάνε στα έξω φροντιστήρια. Το Σχολείο δεν πρέπει να είναι φροντιστήριο, πρέπει να έχει άλλο ρόλο. Πράγματι πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα, να φύγουμε δηλαδή από τη σύνδεση με τις εισαγωγικές εξετάσεις, να γίνουν δηλαδή οι εξετάσεις, οπωσδήποτε θα υπάρχουν, όμως μ’ έναν διαφορετικό ανθρώπινο τρόπο ώστε να μπορεί ένας μαθητής που έδωσε τα μαθήματα και σε ένα δεν πήγε καλά να μπορεί να ξαναδώσει μέσα στη χρονιά, να μη περιμένει ένα χρόνο να ξαναδώσει και να αναγκάζονται οι γονείς του να τον στέλνουν έξω ή στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα. Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να τολμήσουμε.

Για το νόμο της κας Διαμαντοπούλου

Γνωρίζω την κ. Διαμαντοπούλου κι ότι ξεκίνησε αυτό το πράγμα μάλιστα συνεργαστήκαμε ένα διάστημα αλλά η πρόκληση είναι για τον σημερινό Υπουργό Παιδείας, τους σημερινούς Υπουργούς οι οποίοι θα μπορούσαν να πουν μέσα από αυτό. Ξέρετε μέσα από την κρίση μπορούν αν βγουν πράγματα που ίσως άλλες εποχές δεν θα αποτολμούνταν.

Ο νόμος δεν ανετράπη. Ο νόμος αυτός έχει πολύ καλές πλευρές αλλά και μεγάλες αδυναμίες οι οποίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν και αυτό που ακούγεται καμιά φορά να λειτουργήσει ο νόμος και μετά να αντιμετωπιστούν δεν είναι σωστό γιατί μερικές από αυτές τις αδυναμίες είναι καθοριστικές. Δηλαδή, αν διαλύσεις το τμήμα που είναι ο ιστός του Πανεπιστημίου δεν το ξαναφτιάχνεις. Δεν μπορεί να βάλεις να λειτουργήσει ένα σύστημα χωρίς τμήματα.

Ο ρόλος των κομμάτων

Τα κόμματα έχουν μια ιδεολογία που ανάλογα είναι υπέρ η κατά σε κυβερνητικό επίπεδο, δηλαδή σε πολιτικό επίπεδο κι όχι σε επίπεδο ουσίας. Εγώ νομίζω πως αυτός ο νόμος πρέπει να υπάρξει, να λειτουργήσει με τις διορθώσεις που κάνει ο κ. Αρβανιτόπουλος, αυτές είναι αναγκαίες και υπέρ του νόμου. Εάν δεν γίνουν αυτές δεν θα μπορέσει ποτέ να λειτουργήσει ο νόμος. Πάντως τα κόμματα ναι συμμετέχο

Keywords
Τυχαία Θέματα