LIVE: Αποφασίζει η Βουλή για το δημοψήφισμα

Άρχισε η ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Α΄ Θερινού Τμήματος για να αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα, να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Aπό την αίθουσα απέχουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

και ΑΝΕΛ, οι οποίοι κατήγγειλαν τη διαδικασία ως «παρωδία και βαθειά αντιδημοκρατική συνταγματική εκτροπή».Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ αναμένεται να δώσουν αρχικά το «παρών», για να καταγγείλουν τη διαδικασία και, ακολούθως, να αποχωρήσουν, ενώ αναμένεται να δώσουν κανονικά το «παρών» τους ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Απουσία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΚΚΕ η συνεδρίαση

Νέες κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει όσα αποφάσισε χθες η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, παραπέμποντας σε σημερινή ειδική συνεδρίαση του Ά Θερινού Τμήματος την απόφαση για το κατά πόσον τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα μπορούν να αθροιστούν σε μία παραδεκτή κατά το Σύνταγμα πρόταση, αλλά και όσα ακολούθησαν…

Έτσι, στη συνεδρίαση που εκτός μεγάλου απροόπτου θα ξεκινήσει στις δέκα σήμερα το πρωί, οι βουλευτές του πρώτου τμήματος θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι προτάσεις είναι ομοειδείς και μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές που τις συνοδεύουν, αν με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται μείζον κοινωνικό ζήτημα ή αν αυτό έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Και ενώ θα περίμενε κανείς μία θυελλώδη συνεδρίαση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερθεματίζουν της άποψης για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις περί δημοψηφίσματος επί του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν διαφορετική τροπή.

Ήδη, σε κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες το απόγευμα να απέχει από την συνεδρίαση, μη νομιμοποιώντας τη διαδικασία και καταγγέλλοντας την κυβερνητική απόφαση ως «αντισυνταγματική», που παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μίας «βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Στο ίδιο μήκος κύματος, την απόφαση να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τη συνεδρίαση, έλαβαν σε συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καλώντας το σύνολο της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου να καταγγείλει από κοινού ενώπιον του ελληνικού λαού τη «δημοκρατική εκτροπή». Στη συνεδρίαση όπου μετείχε και ο Νίκος Νικολόπουλος (που συνυπέγραφε την πρόταση των ΑΝΕΛ) δε, έγινε λόγος για μία «συνεδρίαση παρωδία» που παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Την μη παρουσία των βουλευτών του στην συνεδρίαση διεμήνυσε δια ανακοινώσεώς του και το ΚΚΕ, αποδίδοντας μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί «προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μία προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, τη στάση που θα κρατήσει αναζητά και η ΔΗΜΑΡ, με το πιθανότερο σενάριο ως αυτή τη στιγμή να θέλει τους έντεκα βουλευτές που μετρά από χθες η ΚΟ του κόμματος να εμφανίζονται στη συνεδρίαση, να δηλώνουν την αντίθεσή τους με τη διαδικασία που επελέγη και να αποχωρούν πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ενώ ερώτημα παραμένει τι τελικά θα πράξουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Η στάση αυτή μεγάλης μερίδας της αντιπολίτευσης, υπήρξε η αφορμή νέας μεγάλης κόντρας με τα κόμματα της συμπολίτευσης. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για ολοκληρωτισμό, καταγγέλλοντας ως «τραγέλαφο» και «αθλιότητα» το να θεωρείται ότι μπορεί η πλειοψηφία να αποφασίζει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας, η κυβέρνηση περνούσε στην αντεπίθεση. Για «υποκρισία» και «καιροσκοπισμό» μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η ίδια υποστήριξε πως συνειδητοποίησαν ότι οι προτάσεις δεν θα συναθροίζονταν, αφού αυτή του ΚΚΕ είχε διαφορετικό περιεχόμενο και τα υπόλοιπα κόμματα θα έπρεπε να συμπορευτούν με την Χρυσή Αυγή, τονίζοντας ότι «μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού τους, ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν την αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή». Ακόμα πιο επιθετικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον για πολιτική του διχασμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που τον οδήγησε σε «παλλαϊκό μέτωπο» με την Χρυσή Αυγή.

Πέραν των δημόσιων διαπληκτισμών πάντως, ενδιαφέρον θα έχει σήμερα η στάση και ορισμένων εκ των βουλευτών της συμπολίτευσης, που ήδη από χθες παρέπεμπαν στην Ολομέλεια της Βουλής και μόνο για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι με την παραπομπή του θέματος σε θερινό τμήμα είχε από νωρίς διαφωνήσει ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, τασσόμενος υπέρ της Ολομέλειας και προαναγγέλλοντας μάλιστα πως σε περίπτωση αντικατάστασής του στο τμήμα θα προέβαινε σε δημόσια δήλωση.

Την ίδια ώρα, υπέρ της σύγκλησης της Ολομέλειας φέρονται να έχουν ταχθεί τουλάχιστον δύο ακόμα βουλευτές της συμπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα