«Ανάσα» για χιλιάδες μαθητές σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές σε όλη τη χώρα προσφέρει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [εικόνες]

Την επέκταση του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής για το σχολικό έτος 2013-2014 ανακοίνωσε την Τρίτη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερα από 300 σχολεία και 50.000 μαθητές θα συμμετάσχουν συνολικά στο Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια στοχευμένη παρέμβαση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ινστιτούτου Prolepsis καθώς αποσκοπεί στην κάλυψη

των αναγκών των παιδιών από κοινωνικοοικονομικά ευπαθείς περιοχές της Ελλάδας αλλά και στην ανάσχεση της επισιτιστικής ανασφάλειας που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες ως συνέπεια της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα είναι το γεγονός της εκρηκτικής αύξησης των αιτήσεων από τα δημόσια σχολεία: σε λίστα αναμονής βρίσκονται 774 σχολεία.

«Η οικονομική κρίση επηρεάζει την ελληνική οικογένεια, η οποία συχνά δυσκολεύεται να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών της. Η επισιτιστική ανασφάλεια ξεπερνάει σε ορισμένες περιοχές το 60% και επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι τα παιδιά αποτελούν τα πρώτα θύματα της κρίσης» ανέφερε η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, κυρία Αθηνά Λινού, με την ευκαιρία της επέκτασης του προγράμματος για την επόμενη σχολική χρονιά σε άλλα 94 σχολεία.

Αρχικά, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2012, υλοποιήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα, οποίο περιλάμβανε 34 σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με σύνολο 6.272 μαθητών. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια επιτυχημένης υλοποίησης, σήμερα στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 206 σχολεία από όλη την Ελλάδα με 32.358 μαθητές.

Κατά το διάστημα αυτό έχουν διανεμηθεί στα σχολεία 3.198.271 γεύματα, 3.249.504 φρούτα, 1.665.909 κουτιά γάλα, και πάνω από 200.000 συσκευασίες γιαουρτιού και μελιού. Ο αριθμός των γευμάτων την τρέχουσα σχολική χρονιά προβλέπεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 6.000.000 γεύματα.

Ο στόχος του Προγράμματος είναι διττός, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν σε αυτό να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα το οποίο καλύπτει 24-31% των ημερήσιων αναγκών των μαθητών σε ενέργεια και εξασφαλίζει 53-64% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε πρωτεΐνες.

Παράλληλα, μέσω του συγκεκριμένου Προγράμματος, εισάγονται στα σχολεία, και μέσω των μαθητών στην οικογένεια, νέα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες που προάγουν την υγιεινή ζωή.

H συνολική δωρεά του Ιδρύματος για το Πρόγραμμα ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τόσο την πιλοτική φάση του όσο και την κάλυψη δύο πλήρων σχολικών ετών (2012-2013 και 2013-2014).

Keywords
Τυχαία Θέματα