Αγεφύρωτο το χάσμα ΝΔ. με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Την επιστροφή στην «κυβερνητική καθημερινότητα» μοιάζει να επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της σφοδρής πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές , σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την εικόνα Βαβέλ που συνεχίζει να εκπέμπει η κυβέρνηση, αναλισκόμενη σε ήσσονος – όπως εκτιμούνσημασίας ζητήματα.

Παρά το γεγονός ότι και τα τρία κόμματα κατέστησαν χθες σαφές ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η κυβερνητική συνοχή, το κλίμα στο εσωτερικό της τρικομματικής παραμένει τεταμένο

και η επόμενη «αναμέτρηση» τοποθετείται στο Κοινοβούλιο, όπου θα κατατεθεί ως κοινή πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το «νομοσχέδιο Ρουπακιώτη». Πρόθεση της γαλάζιας πλειοψηφίας είναι να μπλοκάρει την πρόταση των δύο μικρότερων κυβερνητικών εταίρων ήδη κατά την επεξεργασία της στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Αν αυτό θα γίνει με επίκληση του άρθρου 73 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο δεν εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση πρόταση νόμου που έχει δημοσιονομική επιβάρυνση ή μέσω της διαμόρφωσης πλειοψηφίας απόρριψης, μένει να φανεί. Το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη «έχει μπει στο ντουλάπι της Ιστορίας» υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη, καθώς είναι δεδομένο ότι ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίξει την πρόταση νόμου των δύο, οι ψήφοι της Ν.Δ., του ΚΚΕ (που επίσης έχει απορρίψει το σχέδιο) και της Χρυσής Αυγής επαρκούν για την απόρριψη της πρότασης νόμου.

Πεδίο έντασης αποτελεί και το υπ. Δικαιοσύνης καθώς, παρά τη στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με το πρωθυπουργικό γραφείο. Μάλιστα, χθες, από το περιβάλλον του κ. Ρουπακιώτη αφέθηκαν βαρύτατοι υπαινιγμοί τόσο για τους νομικούς-μέλη της ΚΕΝΕ για την αρνητική γνωμοδότησή τους επί του ν/σ, όσο και για τους Χαρ. Αθανασίου και Μ. Βορίδη. Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές στο περιβάλλον του πρωθυπουργού απορρίπτουν με ένταση τα σενάρια που θέλουν τη Ν.Δ. να «απαντά» στην πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταθέτοντας την πρόταση αυστηροποίησης του νόμου περί ιθαγένειας. «Δεν είναι στις προθέσεις μας η κλιμάκωση της έντασης» υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας ότι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, η Ν.Δ. έχει τον αριθμό των βουλευτών και τη δυνατότητα συμμαχιών στα δεξιά της προκειμένου να εγκριθεί το νομοσχέδιο. Από το Μαξίμου επιχειρούν να ρίξουν γέφυρες, αλλά και να ακυρώσουν την κριτική περί προσέγγισης με τη Χρυσή Αυγή. «Εχουμε εξ αρχής δηλώσει ότι είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου» σημείωναν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και υπενθύμιζαν τις ρητές καταδικαστικές αναφορές Σαμαρά για τα φαινόμενα ρατσισμού και ναζισμού στη χώρα, ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2012.

Ωστόσο, πλήγμα για το Μαξίμου αποτέλεσαν χθες η αναφορά της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλστρομ ότι «δεν επαρκούν οι προσπάθειες της Αθήνας για την καταπολέμηση της ακροδεξιάς, αλλά κάνει όμως αρκετά». Μάλιστα, η επίτροπος δήλωσε ότι έχει τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση νέου πλαισίου. «Ενα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς είναι οπωσδήποτε η ψήφιση νόμων» ανέφερε και ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς. Μία «απάντηση» στις επικρίσεις εντός και εκτός συνόρων θα μπορούσε, όπως πρότεινε χθες ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, να είναι η κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε, ενταγμένη σε ένα κείμενο, να εκπέμπει σαφές μήνυμα και να διαπιστωθούν τα όποια κενά.

Keywords
Τυχαία Θέματα