Sprider Stores: Πως η κραταιά εταιρεία στο χώρο της «οικονομικής μόδας» έφτασε στο λουκέτο

Την απόφαση της να βαλει λουκέτο από σήμερα στα καταστήματα της ανακοίνωσε η εταιρεία Sprider Stores. Και υποστήριξε πως βασικός λόγος για να φτάσει ως εκεί ήταν η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή της.

Η Spider Stores ιδρύθηκε το 1971 από τους Αθανάσιο

και Σπύρο Αργυρό, ενώ το 1999 το 80% εξαγοράστηκε από τον όμιλο Χατζηιωάννου. Σιγά σιγά άρχισε η επέκτασή της και τα υποκαταστήματα στην Αθήνα και την επαρχία άνοιγαν το ένα το άλλο.

«Γρήγορα έγινε η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική αλυσίδα «Οικονομικής Μόδας», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της».

«Στη διάρκεια της μακράς ανοδικής πορείας της η Sprider Stores κινείται με πελατοκεντρική φιλοσοφία και συνάπτοντας στρατηγικές εμπορικές συνεργασίες έχοντας αναδειχθεί πλέον σε μια από τις ισχυρότερες και πιο αναγνωρίσιμες αλυσίδες ολοκληρωμένης ένδυσης και υπόδησης για όλη την οικογένεια, στην Ελλάδα.

Η εταιρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό των προϊόντων της. Γι’ αυτό παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο της μόδας ώστε να υιοθετεί και να εφαρμόζει τις νέες τάσεις με μοντέρνα σχέδια και υλικά», αναφέρεται.

Η φωτιά στην Ανθούσα

Τον Φεβρουάριο του 2012 ξεσπάει φωτιά στο κτίριο της εταιρίας στην Ανθούσα, το oποίο καταστρέφεται ολοσχερώς. Ήταν η τέταρτη σε εγκαταστάσεις της Sprider Stores.

Η καταστροφική πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου 2012 και αρχικώς είχε αποδοθεί από τον Τύπο σε «κουκουλοφόρους ταραξίες» που είχαν προκαλέσει επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ως αντίδραση στην ψήφιση του μνημονίου.

Οι πρώτες πληροφορίες για το περιστατικό ανέφεραν ότι οι «κουκουλοφόροι» αφού χτύπησαν και έδεσαν τον φύλακα του χώρου -που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο- προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς με κυριότερες και πλέον κρίσιμες για την καταστροφή, αυτές στη δεξαμενή πετρελαίου και στο χώρο με τις ηλεκτρογεννήτριες και το σύστημα πυρανίχνευσης.

Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο, υπόγειο, ισόγειο και 1ος όροφος, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.

Η πυρκαγιά στο κτίριο της Ανθούσας ήταν η τέταρτη που είχε σημειωθεί σε εγκαταστάσεις της Sprider Stores. Είχαν προηγηθεί η φωτιά, το 2004, σε αποθήκη της εταιρίας στον Άλιμο, και το 2008 οπότε κάηκαν το κατάστημα της Λυκόβρυσης αλλά και αυτό της Ερμού.

Όμως, εισαγγελικό πόρισμα που «βγήκε» τον Δεκέμβριο του 2012 μιλούσε για προσχεδιασμένο εμπρησμό του κτιρίου στην Ανθούσα, με σκοπό την είσπραξη του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαρ. Λακαφώσης, άσκησε ποινική δίωξη κατά των Σάββα και Αθανάσιου Χατζηιωάννου καθώς και κατά των υπόλοιπων μελών της τότε διοίκησης της εταιρίας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εμπρησμό, της απάτης σε βάρος ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και της απόπειρας απάτης. Απήγγειλε επίσης κατηγορίες για έκρηξη και εμπρησμό σε τέσσερις συνεργάτες της επιχείρησης που φέρονται να εμπλέκονται στην προσχεδιασμένη, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πυρκαγιά.

Πάντως, ο Αθανάσιος Χατζηιωάννου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Sprider Stores Α.Ε. διέψευσε πως ο εμπρησμός ήταν εσκεμμένος και δήλωσε πως «ουδεμία σχέση έχουμε με τους εν λόγω ισχυρισμούς».

Λίγες μέρες μετά το εισαγγελικό πόρισμα, η εταιρία Sprider Stores κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Η ιστορία της

1971

Ίδρυση της εταιρείας Σ. & Ν. Αργυρός Ο.Ε με κύριο αντικείμενο την παραγωγή και διανομή μαγιό και ειδών θαλάσσης από τον ιδρυτή της Sprider StoresA.E. κ. Αθανάσιο Αργυρό σε συνεργασία με τον αδελφό του κ. Σπυρίδωνα Αργυρό.

1978

Αποχώρηση από την κοινή εταιρεία του Αθανάσιου Αργυρού και ίδρυση της ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (σημερινή Sprider Stores Α.Ε.) με έδρα τον Άγιο Δημήτριο και κύριο αντικείμενο την εμπορία μαγιό και αθλητικών ειδών.

1982

Μεταφορά της έδρας της εταιρείας στο Ελληνικό. Η εταιρία εξοπλίζεται με τις πιο σύγχρονες μηχανές κοπής και ραφής υφασμάτων και δημιουργεί δίκτυο χονδρικών πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα. Έναρξη της εξαγωγικής της δραστηριότητα σε Ευρώπη, Ασία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1987

Επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας με την ανέγερση νέου συγκροτήματος κτιρίων και αποθηκών στην περιοχή του Ελληνικού.

1990

Έναρξη λειτουργίας του πρώτου πρατηρίου λιανικής. Η ανταπόκριση των καταναλωτών είναι ενθουσιώδης και μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία της αλυσίδας καταστημάτων Sprider Stores.

1991-1992

Διεθνής βράβευση της εταιρείας στην Έκθεση της Βαρκελώνης για την ποιότητα των εξαγομένων προϊόντων. Ίδρυση το 1992 καταστήματος στο Ελληνικό Αττικής και βράβευση της SPRIDERSTORES με ανάλογο βραβείο στην Έκθεση του Πλόβντιβ της Βουλγαρίας.

1994

Ίδρυση καταστήματος στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

1995

Επέκταση του δικτύου καταστημάτων με την ίδρυση καταστήματος στην Πετρούπολη Αττικής.

1996

Άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων της αλυσίδας Sprider Stores, ένα στο Αιγάλεω και ένα στη Νέα Ιωνία Αττικής.

1997

Ίδρυση του πρώτου καταστήματος Sprider Stores σε επαρχιακή πόλη και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Την ίδια χρονιά ιδρύεται και νέο κατάστημα στην Καλλιθέα Αττικής.

1998

Επέκταση του δικτύου πανελλαδικά με την ίδρυση καταστημάτων στη Χαλκίδα Ευβοίας και στην Πάτρα Αχαΐας.

1999

Με την ίδρυση δύο νέων καταστημάτων στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Καλαμάκι Αττικής τα καταστήματα της εταιρείας φτάνουν τα 11.

Χρονιά ορόσημο για τη Sprider Stores, με την εξαγορά κατά 80% από τον Όμιλο Χατζηϊωάννου που ανοίγει νέες επιχειρηματικές προοπτικές.

2000

Ίδρυση της SPRIDER Bulgaria με σκοπό να στηρίξει την παρουσία της SPRIDERSTORES στα Βαλκάνια. Εξαγορά της MEGATHLON HELLAS Α.Ε. σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας πορείας και την είσοδο της εταιρείας στον κλάδο της χονδρικής πώλησης. Παράλληλα, εξασφάλιση αδείας για την εισαγωγή των προϊόντων Le Coq Sportif και τη διανομή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ίδρυση της SPRIDER Dan Α.Ε. η οποία διαθέτει δύο καταστήματα, στη Βέροια και τον Πειραιά.

2001

Έναρξη λειτουργίας τριών νέων καταστημάτων, ενός στη Λάρισα και δύο στη Θεσσαλονίκη.

2002

Συγχώνευση της SPRIDER Dan Α.Ε. με τη Sprider Stores, ενώ τρία ακόμη καταστήματα ενισχύουν την αλυσίδα: ένα στα σύνορα Αγ. Δημητρίου με Δάφνη Αττικής, ένα στα Ιωάννινα και ένα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

2003

Τα καταστήματα Sprider Stores φτάνουν τα 22, με ένα ακόμη να ξεκινά τη λειτουργία του στο Μοναστηράκι, ένα στο Περιστέρι και ένα στην Ανθούσα Αττικής. Η Sprider Stores καθιερώνεται ως μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων λιανικής.

2004

Εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών που σηματοδοτεί μια νέα επιχειρηματική τροχιά. Η αλυσίδα εξαπλώνεται περισσότερο στην επαρχία με την ίδρυση καταστημάτων στην Κοζάνη, στα Τρίκαλα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κόρινθο, στη Βάρη και στα Βριλήσσια Αττικής. Επιπλέον, δημιουργείται νέο Logistics Centre έκτασης 12.000 τ.μ. στην Ανθούσα Αττικής.

2005

Ανανέωση της εταιρικής ταυτότητα της Sprider Stores και σταδιακή εφαρμογή της σε όλα τα καταστήματα.

Εγκαίνια νέου καταστήματος στην οδό Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο των Αθηνών, καθώς και οκτώ ακόμη νέων σημείων πώλησης σε πόλεις – κλειδιά ανά την Ελλάδα όπως στη Ρόδο, στις Σέρρες, στα Χανιά, στη Μυτιλήνη, στην Κέρκυρα, στη Λαμία, στη Σπάρτη και στο Αγρίνιο.

2006

Μετονομασία της εταιρείας σε Sprider Stores στο πλαίσιο της δυναμικής της εξέλιξης, εγκαινιάζοντας καταστήματα σε Λυκόβρυση Αττικής, Τρίπολη, Πάτρα (δεύτερο κατάστημα), Άρτα, Χίο (2 καταστήματα: woman-girl, man-boy) και Ηράκλειο Κρήτης (δεύτερο κατάστημα).

Ανάδειξη της αλυσίδας καταστημάτων Sprider Stores σε μία από τις ισχυρότερες και πιο αναγνωρίσιμες της ελληνικής αγοράς.

Διείσδυση της εταιρεία στην αγορά των Βαλκανίων με την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων στη Σόφια και στα Σκόπια.

2007

Επέκταση της παρουσίας της εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη δυναμική είσοδό της και στην αγορά της Ρουμανίας με πέντε καταστήματα, καθώς και με τα εγκαίνια δεύτερου καταστήματος στη Σόφια και του πρώτου καταστήματος στην κυπριακή αγορά, στην πόλη της Λεμεσού.

Εγκαίνια 14 νέων καταστημάτων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Νέα Μάκρη, στα Γιαννιτσά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τη Σταυρούπολη και το Μοναστήρι, το Μενίδι, τη Ν. Ερυθραία, την Ελευσίνα, το Ρέθυμνο, το Παλ. Φάληρο, την Πλ. Αττικής, τη Θήβα, το Άργος και τη Ναύπακτο.

Ολοκλήρωση σημαντικής επένδυσης στον τομέα logistics και έναρξη λειτουργίας της υπερσύγχρονης αποθήκης του Ομίλου, συνολικής επιφάνειας 21.000 τ.μ., στην Ανθούσα Αττικής, η οποία αποτελεί πλέον την καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας της SPRIDERSTORES.

2008

Συνέχιση υλοποίησης του επενδυτικού σχεδιασμού της εταιρείας με τη δημιουργία 35 νέων σημείων πώλησης παρά τη διεθνή οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, τίθενται σε λειτουργία 21 καταστήματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων 10 σημεία πώλησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη και 11 καταστήματα στην επαρχία, αυξάνοντας περαιτέρω την ήδη υψηλή γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής Επικράτειας.

Ενίσχυση της παρουσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τη δημιουργία 14 καταστημάτων στο εξωτερικό που περιλαμβάνουν 9 καταστήματα στη Ρουμανία, 3 καταστήματα στη Βουλγαρία και ένα νέο κατάστημα στην Κύπρο.

Είσοδος στην αγορά της Πολωνίας, με την ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία Sprider Stores POLSKA Sp.z.o.o. και έναρξη λειτουργίας ενός (1) καταστήματος στην πόλη Πόζναν.

Εκκαθάριση και ενεργοποίηση της κατά 100% θυγατρικής εταιρίας SPRIDER HELLAS DOO BEOGRAD, με έδρα την Σερβία.

2009

Μέχρι και τον Απρίλιο 2009, έναρξη λειτουργίας 5νέων σημείων πώλησης στην Ελλάδα σε Θέρμη Θεσσαλονίκης, Ασπρόπυργο, Γλυφάδα Αττικής, Ορεστιάδα και Πτολεμαΐδα.

Παρουσίαση νέας προϊοντικής γραμμή με την επωνυμία SPRIDER HOME που περιλαμβάνει είδη οικιακού εξοπλισμού (houseware). Τα προϊόντα SPRIDER HOME διατίθενται σε δεκατέσσερα (14) σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, με την προοπτική η νέα γραμμή να εφαρμοσθεί σταδιακά στο σύνολο της αλυσίδας.

2010

Το Δεκέμβριο του 2010 ξεκινά η λειτουργία υπερσύγχρονου καταστήματος, στο εμπορικό κέντρο Capitol, με το Sprider Stores 3ης Σεπτεμβρίου.

2011

Ενώ μετά από λίγους μήνες παρουσιάζεται στο κοινό της Ξάνθης ένα ολοκαίνουργιο κατάστημα, το Sprider Stores Ξάνθης.

Πηγή: newsit.gr

Keywords
sprider stores, sprider, εταιρεία, sprider, εταιρεία, λουκετο, sprider stores, εν λόγω, άρθρο 99, τραπεζες, spider, αθηνα, ελλαδα, μνημονιο, πετρελαιο, βομβα mall, εμπορικη, νέα, καλαματα, χαλκιδα, πατρα, ηρακλειο, κρητη, bulgaria, hellas, κυπρος, βεροια, πειραιας, λαρισα, θεσσαλονικη, ιωαννινα, περιστερι, κοζανη, τρικαλα, αλεξανδρουπολη, βριλήσσια, logistics, σερρες, χανια, μυτιληνη, κερκυρα, λαμια, σκοπια, τίθενται, home, newsit, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, πανελληνιες 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τραπεζα της ανατολης, newsit.gr, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, οικονομικη κριση, αιτηση, αρτα, βουλγαρια, δαφνη, εδρα, εμπορικη, θηβα, ιωνια, μαγιο, οροσημο, πλαισιο, ρεθυμνο, ρουμανια, αγια παρασκευη, αγορα, αγρινιο, άρθρο 99, αρθρο, αιγαλεω, αργος, ασια, αττικη, βαλκανια, βριλήσσια, γιαννιτσα, γλυφαδα, δικτυο, εγινε, εκθεση, εκρηξη, εν λόγω, ερμου, ερυθραια, εταιρια, ευρωπη, ιδια, ιδρυση, ηνωμενες πολιτειες, ηρακλειο κρητης, μηχανες, κτιριο, λειτουργια, λυκοβρυση, μενιδι, μηνες, ξημερωματα, οικογενεια, οκτω, ορεστιαδα, πετρουπολη, ποιοτητα, πυλαια, σερβια, συγκεκριμενα, σοφια, σπαρτη, σχεδια, ταυτοτητα, τίθενται, τρια, τριπολη, ισογειο, υψηλη, φαληρο, χρηματιστηριο αθηνων, αλυσιδα, bulgaria, εφαρμογη, ειδη, εμφαση, επεισοδια, girl, home, hellas, καρδια, logistics, νοσοκομειο, woman, πληροφοριες, ροδο, spider
Τυχαία Θέματα