Oι «κόκκινες γραμμές» και οι «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας του Eurogroup

O μεγάλος συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο προχθεσινό Eurogroup δίνει στην Ελλάδα χρόνο για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της ενώ παράλληλα μετριάζει το βάρος του χρέους που καλείται

η χώρα να σηκώσει στους ώμους της τα επόμενα χρόνια.

Ουσιαστικά με την συμφωνία που ανακοινώθηκε η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την διετή επιμήκυνση που ζητούσε, εξασφάλισε (εφ’όσον εκπληρώσει στο ακέραιο τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τους δανειστές) την τμηματική εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ και επιτυγχάνει την μείωση του δημοσίου χρέους κατά 40 δισ. ευρώ, ώστε το 2020 να βρεθεί στο 124% του ΑΕΠ και να θεωρείται βιώσιμο σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτουν Ε.Ε, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι κόκκινες γραμμές που έθεσαν στη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ και το Βερολίνο αλλά και οι όροι που βάζουν περιορίζουν τα οφέλη της συμφωνίας και αφήνουν γκρίζες ζώνες, οι οποίες είναι πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο ή να επηρεάσουν αρνητικά την υλοποίησή της. Στην προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει την συμφωνία που επιτεύχθηκε και να ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία της το Real.gr επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε 7 καυτά ερωτήματα:

Ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη από την διαδικασία της επαναγοράς χρέους

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό η Ελλάδα λαμβάνοντας κεφάλαια από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF θα εξαγοράσει με κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ ομόλογα ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ και συνεπώς θα επιτύχει μια καθαρή μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. Ωστόσο αν δεν προχωρήσει η διαδικασία και αν δεν βολιδοσκοπηθούν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων για να διαπιστωθεί αν προτίθενται να πουλήσουν τους τίτλους που κατέχουν στην τιμή που έχει ορίσει το Eurogroup (περίπου 30 σεντς ανά ευρώ) κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει με βεβαιότητα την έκβαση του εγχειρήματος. Την ίδια στιγμή, όσο η συζήτηση για την επαναγορά χρέους φουντώνει, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά με αποτέλεσμα αρκετοί επενδυτές να κάνουν δεύτερες σκέψεις αν τους συμφέρει να πωλήσουν τώρα τους τίτλους τους ή να τους διακρατήσουν.

Θα επαναγοραστούν ομόλογα που βρίσκονται σε ελληνικά χέρια (ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία);

Από τα 63 δισ. ευρώ που είναι η συνολική αξία των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές και θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επαναγοράς τα 23 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Συνεπώς, αν ένα μέρος αυτών των ομολόγων επαναγοραστεί για να συμπληρωθεί το ποσό που απαιτείται, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τα πιστωτικά ιδρύματα ή τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Είναι ειλημμένη η απόφαση του ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα;

Το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική απόφαση αν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα στις 13 Δεκεμβρίου έχοντας υπ” όψιν του και τα αποτελέσματα της επαναγοράς χρέους. Αν ο στόχος της επαναγοράς δεν ικανοποιεί τους αξιωματούχους του Ταμείου τότε α

Keywords
Τυχαία Θέματα