NSA: Υποχείριο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ο Σνόουντεν

Το πρώην μέλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών της κρατικής αυτής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τελεί πλέον πιθανόν υπό τον έλεγχο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε ο πρώην διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ.

Ο Αλεξάντερ, ο οποίος αποστρατεύτηκε την 31η Μαρτίου, έκανε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξη

που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα «The Australian Financial Review» και η οποία δημοσιεύεται αύριο, Πέμπτη 7 Μαΐου. Ο μακροβιότερος επικεφαλής της NSA τάχθηκε στην ίδια συνέντευξη υπέρ της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ιαπωνίας για να αντισταθμίσει την αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας, ενώ προειδοποίησε ότι η έλλειψη κανόνων για τις συγκρούσεις στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σύρραξη μεταξύ παραδοσιακών εχθρών όπως η Βόρεια και η Νότια Κορέα.

Οι υπέρμαχοι των πολιτικών ελευθεριών στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον σοκαρίστηκαν από την έκταση των αμερικανικών μυστικών παρακολουθήσεων που αποκάλυψε ο Σνόουντεν. Ωστόσο, μια μερίδα Αμερικανών γερουσιαστών ισχυρίστηκαν ότι ο πρώην πράκτορας της NSA ενεργούσε για λογαριασμό κάποιας ξένης κυβέρνησης.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα τον 2013, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς. Αναμένει να ανανεωθεί το καθεστώς προσωρινού ασύλου που του έχει χορηγήσει η Ρωσία πριν αυτό λήξει το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

«Νομίζω ότι τώρα πλέον ελέγχεται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες . Απλά δεν ξέρω πότε ακριβώς ξεκίνησε αυτό ή πόσο βαθιά έχει ρίζες» είπε ο Αλεξάντερ.

«Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι θα τον αφήσουν να κάνουν πράγματα που ωφελούν τη Ρωσία ή αυξάνουν το κύρος του ίδιου του Σνόουντεν. Δεν θα κάνουν πράγματα που θα έβλαπταν τους ίδιους. Και δεν θα του επιτρέψουν να κάνει τέτοια πράγματα» συνέχισε ο τέως επικεφαλής της NSA.

Keywords
Τυχαία Θέματα