H Moody’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

Ο οίκος Μοοdy’s αναβάθμισε την Ελλάδα κατά δύο μονάδες σε Caa1 from Caa3 με το outlook να διατηρείται σταθερό.

Σύμφωνα με τον οίκο η βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα κατά το περασμένο έτος ήταν σημαντική και η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Όπως αναφέρεται, αναμένεται το

χρέος να κορυφωθεί το τρέχον έτος και στη συνέχεια, να ξεκινήσει την πτώση από το 2015.

Θυμίζεται πως αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ήταν προγραμματισμένη για την 4η Απριλίου όμως είχε αναβληθεί λόγω εκλογών.

Η Moody’s έχει προγραμματίσει και δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στα τέλη Νοεμβρίου μετά και την αξιολόγηση από την τρόικα.

Πρόκειται για την πλήρη επιβεβαίωση του newmoney.gr που νωρίτερα έκανε λόγω για αναβάθμιση δύο βαθμίδων (Διαβάστε ΕΔΩ)

Σύμφωνα με την Μοοdy’s o βασικότερος από τους λόγους της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας είναι η ισχυρή προσδοκία του οίκου ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης σε σχέση με το ΑΕΠ, θα αρχίσει να μειώνεται το 2015, αφού πρώτα φτάσει στο ανώτερο σημείο του, στο 179% του ΑΕΠ.

Η Μοοdy’s, αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει το στόχο της τρόικα για πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ φέτος, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να περιορίζεται στο 2,9% για το 2014.

Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 0,4% για το 2014 και 1,2% για το 2015.

Η Moody αναφέρει ότι η δημοσιονομική προοπτική της Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ό, τι στο παρελθόν, με τη σχέση εξόδων για τόκους και εσόδων να βρίσκεται το 2014 στο 10,1% από το 17,0% το 2011.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Μοοdy’s βρίσκεται στη συγκεκριμένη πιστοληπτική διαβάθμιση (Caa) λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας στην χώρα, όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για πρόωρες εκλογές το πρώτο τρίμηνο του 2015, λόγω της αποδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ο οίκος κάνει αναφορά στο Σύνταγμα που προβλέπει τον διορισμό νέου προέδρου έως τον Φεβρουάριο του 2015. Μάλιστα χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των πιθανών πρόωρων εκλογών εξαιρετικά αβέβαιο, πράγμα που όπως τονίζει αυξάνει τον κίνδυνο καθυστερήσεων στην υλοποίηση της πολιτικής (διαρθρωτικών αλλαγών) σε μια κρίσιμη καμπή της προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Η αβεβαιότητα για την κάλυψη του βραχυπρόθεσμου χρηματοδοτικού κενού ενισχύεται από την ασάφεια για το πότε τελειώνουν τα προγράμματα (στήριξης της ελληνικής οικονομίας) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τους επόμενους μήνες σχετικά με τη χρηματοδότηση των αναγκών της γενικής κυβέρνησης για το 2015, σημειώνει ο οίκος.

Βασικό σενάριο της Moody’s είναι ότι εξωτερική βοήθεια (νέο πακέτο στήριξης) θα εξακολουθήσει να είναι ανοιχτή, με κάποια μορφή, ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι πρωταρχικοί στόχοι του τρέχοντος προγράμματος της τρόικας για το πλεόνασμα, είναι φιλόδοξοι και ιδιαίτερα απαιτητικοί στο σημερινό κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

O οίκος αναμένει ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές θα είναι δύσκολες και θα συνεπάγονται έντασεις και κινδύνους, οι οποίοι, όπως αναφέρει, υπάρχουν στο τρέχον επίπεδο αξιολόγησης (Caa).

Η Moody’s σημειώνει πως κάποιες από τις δυσκολίες είναι: ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής, πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους και ένα τραπεζικό σύστημα που έχει υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάνοντας αβέβαιη την οικονομική ανάπτυξη, το ιστορικό των χρεοκοπιών και το δύσκολο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο περιπλέκει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Moody θα μπορούσε να εξετάσει μία νέα αναβάθμιση στην αξιολόγηση της Ελλάδας στην περίπτωση της αύξησης του ρυθμού της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με μία συνεχή οικονομική ανάπτυξη όπου επιτυγχάνονται βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα που θα υποστηρίξουν τη μείωση των επιπέδων του χρέους και τέλος περισσότερη βεβαιότητα για μελλοντική εξωτερική οικονομική βοήθεια και το πολιτικό περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, αντίθετα, στην υποβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να οδηγήσει επιβράδυνση στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών προσαρμογών, λόγω αυξημένου πολιτικού κινδύνου και κόπωση των μεταρρυθμίσεων.

Όπως υποστηρίζει η Moody’s κάτι τέτοιο θα παρεμποδίσει τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και την ικανότητά της να παράγει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα