Graph Search- Αυτή είναι η νέα μηχανή αναζήτησης του Facebook [βίντεο]

Το facebook απέκτησε ακόμα μια πρωτοποριακή εφαρμογή το «graph search» , τη μηχανή αναζήτησης που έκανε… επίσημη πρεμιέρα στις ΗΠΑ.

Οι χρήστες του facebook που ζουν στην άλλη μεριά του ατλαντικού, από σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν την ολοκαίνουργια μηχανή αναζήτησης του facebook, καθώς έχει ήδη αρχίσει η σταδιακή ενεργοποίηση

της.

Οι κάτοικοι των ΗΠΑ μπορεί να έχουν το προνόμιο να δουν και να ψάξουν πληροφορίες πρώτοι από το «graph search», ωστόσο δεν θα πρέπει να ανησυχούμε καθώς όπως ανακοινώθηκε στο αμέσως προσεχές διάστημα το ίδιο θα γίνει για όλα τα μέλη του ανά τον κόσμο που έχουν πρόσβαση στην αγγλική έκδοση της πλατφόρμας.

Το «ψαχτήρι» του facebook θα μπορεί σε πρώτο στάδιο να δέχεται πληροφορίες μόνο στα αγγλικά, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου την εταιρίας στον ιστότοπο τεχνολογίας Cnet μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει τη δυνατότητα να ψάχνει σε αρκετές από τις υπόλοιπες γλώσσες που υποστηρίζει το κοινωνικό δίκτυο.

Η πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης θα αξιοποιεί τα δεδομένα που έχουν αναρτήσει τα μέλη της πλατφόρμας, για να βρίσκει αποτελέσματα σε αναζητήσεις των χρηστών. Ετσι για παράδειγμα, θα μπορεί κάποιος εύκολα να βρει ποιοί φίλοι του ακούνε ένα συγκεκριμένο συγκρότημα, ώστε να τους προτείνει να πάνε σε μία συναυλία.

Τα αποτελέσματα του «graph search» κινούνται γύρω από τέσσερις θεματικές ενότητες – άνθρωποι, φωτογραφίες, μέρη και ενδιαφέροντα. Οι αναζητήσεις του χρήστη μπορούν να επικεντρώνονται στον κοινωνικό «κύκλο» που έχει αυτός δημιουργήσει στην πλατφόρμα – όπως, για παράδειγμα, «τα εστιατόρια στην Αθήνα που αρέσουν στους φίλους μου».

Επιπλέον, εντοπίζει «δημόσιες» πληροφορίες που αφορούν άτομα τα οποία δεν ανήκουν στις επαφές του – για να απαντά σε ερωτήσεις όπως «βιβλία που αρέσουν σε συγγραφείς».

Αναμφισβήτητα το τεράστιο πλεονέκτημα του «graph search» είναι ότι τα δεδομένα του προέρχονται από το κοινωνικό δίκτυο, με συνέπεια τα αποτελέσματα να είναι πολύ πιο κοντινά σε αυτό που αναζητεί ο χρήστης, αφού προέρχονται από τον κοινωνικό του κύκλο.

Είναι ένας νέος τρόπος αναζήτησης δεδομένων που ως τώρα δεν έχει εφαρμοστεί ενώ παράλληλα μπορεί να «καταλαβαίνει» ολόκληρες προτάσεις και όχι απλώς «λέξεις κλειδιά», όπως ακριβώς και η μηχανή αναζήτησης της Google.

Keywords
Τυχαία Θέματα