Eπιστολή-έκκληση των εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία»

Η επιτροπή των εργαζομένων στην εφημερίοδα «Ελευθεροτυπία» έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες

και ΚΚΕ, την ιδιοκτησία της Χ.Κ. Τεγόπουλος, τις διοικήσεις των τραπεζών Alpha, Πειραιώς και Εθνική και στα συνδικαλιστικά σωματεία.

Έχουν περάσει 15 μήνες με τους εργαζόμενους της Χ.Κ. Τεγόπουλος απλήρωτους και 10 μήνες χωρίς την Ελευθεροτυπία στα περίπτερα. Οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις είναι πλέον για όλους τραγικές. Η επιχείρηση, με βασική ευθύνη της διοίκησης βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης και οι εγκλωβισμένοι απεργοί, επισχεσίες και αποχωρήσαντες χωρίς αποζημιώσεις εργαζόμενοι, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα έσχατα όρια της προσωπικής τους αντοχής, είναι αντιμέτωποι με ολοκληρωτική κατάρρευση.

Την ίδια στιγμή, το πλήγμα στον πλουραλισμό της ενημέρωσης και τη δημοκρατία από την ηχηρή απουσία ενός πραγματικά ανεξάρτητου ημερήσιου φύλλου της χώρας ειδικά αυτό το χρονικό διάστημα, είναι τεράστια.

Αγγίζοντας το σημείο μηδέν, εμείς οι επί 15 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι, η ψυχή της «Ελευθεροτυπίας», πιστεύουμε ωστόσο ότι έστω και τώρα, είναι δυνατόν να αντιστραφεί άρδην η αδιέξοδη και καταστροφική αυτή πορεία. Θεωρούμε ότι τώρα είναι η στιγμή για μια συνολικά συμφωνημένη χρηματοοικονομική λύση του προβλήματος. Μία λύση που είναι απόλυτα εφικτή, βιώσιμη και ευνοϊκή για όλους και στην οποία πρέπει να μετέχουν ενεργά οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Ζητάμε και υποστηρίζουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο επανέκδοσης, από νέα βάση, της «Ελευθεροτυπίας» και του enet.gr που θα ικανοποιεί πλήρως όλα τα νόμιμα δικαιώματα των νυν και πρώην εργαζομένων της επιχείρησης. Η επανακυκλοφορία της εφημερίδας, αποτελεί βασικό μας στόχο και επιδίωξη, καθώς εκτιμούμε ότι έτσι μόνο είναι δυνατόν επιτευχθεί γρήγορα και αποτελεσματικά η δικαίωση των βασικών αιτημάτων μας, δηλαδή η καταβολή δεδουλευμένων-αποζημιώσεων σε όλους και η διάσωση εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε μια εποχή καλπάζουσας ανεργίας. Αντίθετα, η μακρόσυρτη διαδικασία πτώχευσης, o τεμαχισμός και οι επιμέρους πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και το επακόλουθο ενδεχόμενο απαξίωσης του ισχυρού τίτλου από τη παρατεταμένη αχρησία του, δεν ωφελούν τελικά κανέναν.

Το πρώτο λόγο για την επιδίωξη μιας βιώσιμης, κοινά αποδεκτής λύσης, έχει προφανώς η διοίκηση της Χ.Κ. Τεγόπουλος, η οποία πρέπει να λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις παραπάνω απαράβατες δύο προϋποθέσεις (καταβολή δεδουλευμένων-αποζημιώσεων, θέσεις εργασίας). Η διοίκηση οφείλει να μετατρέψει σε πράξη την ευθύνη της απέναντι στην ιστορία και τους ανθρώπους της Ελευθεροτυπίας διευκολύνοντας με κάθε τρόπο την επιβίωση της εφημερίδας.

Σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση λύσης και την υλοποίηση της συμφωνίας επανεκκίνησης, πρέπει όμως εκ των πραγμάτων να παίξουν και οι τράπεζες. Έχοντας διασφαλισθεί με εμπράγματες εγγυήσεις για τον προηγούμενο δανεισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα