7 κρούσματα του ιού του Νείλου στο νομό Καβάλας- Γιατί ο ιός «χτυπά» στην περιοχή

Επτά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαιωμένα εργαστηριακά «χτύπησαν» τον νομό Καβάλας.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην ανακοίνωση σχετικά με την επιδημία από τον ιό του Δυτικού Νείλου,αναφέρει ότι έως και την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012, είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά επτά (7) περιπτώσεις ασθενών, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, οφειλόμενες στον ιό που μεταδόθηκε από δείγματα μολυσμένων κουνουπιών, τόσο σε αστικές όσο και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές των Δήμων Καβάλας και Νέστου, πράγμα που δείχνει

ότι υπάρχει κυκλοφορία του ιού στις περιοχές αυτές.

Πιθανότητα μόλυνσης υπάρχει και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού. Εκτιμάται ότι η εμφάνιση νέων κρουσμάτων θα συνεχιστεί μέχρι και τον επόμενο μήνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, που αναμένεται ύφεση της επιδημίας. Λόγω της ήπιας (με τη μορφή μιας απλής εμπύρετης ίωσης) έως και ασυμπτωματικής διαδρομής της νόσου, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων που μολύνονται με τον ιό, είναι ευνόητο ότι ο παραπάνω αριθμός δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό μολύνσεων στο Νομό μας, ο οποίος θεωρείται ότι είναι πολλαπλάσιος αυτού που καταγράφεται.

Η δε εικόνα που παρουσιάζει η επιδημία στην περιοχή , είναι ανάλογη με αυτή που είχαν άλλοι Νομοί της χώρας που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά τις επιδημίες του καλοκαιριού του 2010 και του 2011. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, αλλά ούτε και εφησυχασμού. Λόγω του κινδύνου για επιπλοκές που διατρέχουν κυρίως κάποιες κατηγορίες ατόμων (ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα), οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις συστάσεις μας για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και αποφυγής από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, όπως και αυτές για την εξάλειψη των στάσιμων νερών που αποτελούν εστίες ανάπτυξής τους, στις αυλές και γύρω από τις κατοικίες, αλλά και σε κάθε υπαίθριο χώρο κοινόχρηστο ή μη.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης που άρχισε στις αρχές του καλοκαιριού, συνεχίζει να υλοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με ψεκασμούς προνυμφοκτονίας, τόσο στο φυσικό όσο και στο περιαστικό περιβάλλον και εντείνεται με στοχευμένες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των ακμαίων στις προσβεβλημένες περιοχές, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης του κοινού στο ζήτημα των κουνουπιών ήδη από τους προηγούμενους μήνες, με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε σχολεία και σε άλλους χώρους και με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και θα συνεχίσει να το κάνει ώστε να υπάρχει έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στις ιστοσελίδες του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr)και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (www.pekavalas.eu), ή στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας: 2510291363-364 και 2510291358-359-360-366.

Keywords
Τυχαία Θέματα