O Μιχάλης Τζουγανάκης στο Tottblog

11:56 4/1/2013 - Πηγή: TottBlog
“Αυτό που νιώθω, καταλαβαίνω και θέλω να περάσω μέσα από τη μουσική μου συνοψίζεται στα λόγια του μεγάλου μας Νίκου Καζαντζάκη «H Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα.»” λέει στο Tottblog ο Μιχάλης Τζουγανάκης εν όψει των εμφανίσεών του στον Ρυθμό Stage από τις 5 Ιανουαρίου και για όλα τα Σάββατα του Γενάρη.

Ο γνωστός τραγουδοποιός από την Κρήτη με τις επιλεκτικές
έως σπάνιες εμφανίσεις του στην Αθήνα επιστρέφει για τέσσερις ξεχωριστές μουσικές παραστάσεις πλημμυρισμένες από τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και δημιουργίες άλλων αγαπημένων του συνθετών. “Νιώθω την βαθειά ανάγκη να ανταποδώσω στο κόσμο τη στήριξη που μου έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που όλοι χρειαζόμαστε μερικές στιγμές που να ελαφρύνουν το βάρος της καθημερινότητας.” εξηγεί.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική πριν ακόμα πάει νηπιαγωγείο. Στα τέσσερά του έπαιζε λαγούτο, στα δέκα του είχε ήδη προχωρήσει σε επαγγελματικές συνεργασίες και στα δεκατρία του ηχογράφησε για πρώτη φορά σε στούντιο. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται πεισματικά τον όρο “παιδί - θαύμα”... “Δεν θα έλεγα πως είμαι παιδί-θαύμα, αλλού είναι τα θαύματα... Η στιγμή που ο άνθρωπος σωπαίνει και αφουκράζεται, η στιγμή που πλησιάζει περισσότερο την έμπνευση και τη μουσική. Όσο χαμηλώνουμε (χωρίς ηττοπάθεια) τόσο πλησιάζουμε τον Ορφέα κι τον Απόλλωνα. Όσο το Εγώ μεγεθύνεται τόσο λιγότερο αντιλαμβανόμαστε το Κάλος της Τέχνης. Από τεχνικής άποψης μπορείς να κάνεις πολλά ακροβατικά αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το Πνεύμα που είναι ανώτερο από εμάς.”

Τον ρωτάω για το σήμερα. Δηλώνει φύσει αισιόδοξος. “Επειδή ζω και σκέφτομαι μέσα από τη μουσική όπου όλα βασίζονται στο ένστικτο κι εκεί δεν χωρά ανειλικρίνια, πρέπει να πω ότι έχει έρθει η στιγμή να σκεφτούμε σοβαρά τι μας οδήγησε εδώ και να ξεκινήσουμε από την αρχή.”

Και πώς μπορεί να βοηθήσει ο πολιτισμός σε αυτή τη νέα αρχή; “Πρέπει να επενδύσουμε στον πολιτισμό γιατί από ‘κει ξεκινούν όλα και μέσω αυτού βρίσκονται οι ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα.” καταλήγει.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Χαλιώτη

Mετά την μεγάλη επιτυχία των εμφανίσεών του στον Ρυθμό Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη) τον περασμένο Οκτώβριο και μέσα στις γιορτές ο Μιχάλης Τζουγανάκης μας ξαναδίνει ραντεβού στο αγαπημένο μουσικό μας στέκι στις 5, 12, 19 και 26 Ιανουαρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα