Ζουγανέλης: Ακόμα και στον πάτο, αφυπνισμένοι θα παλέψουμε τη μιζέρια

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε για το τι θεωρεί επαναστατική πράξη στις μέρες μας ώστε να την κάνουμε για να βγούμε από την κρίση.
«Να αλλάξουμε, ο καθένας ξεχωριστά, στις συνήθειές του και στη καθημερινότητά του. Να γίνουμε ποιητές. Το να είσαι ποιητής, είναι επαναστατική πράξη. Σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι να ποιήσεις, να δημιουργήσεις κάτι και να το επικοινωνήσεις. Επιπλέον, να “σπάσεις” τα ταμπού. Να καταλάβεις τι είναι προοδευτικό και τι δεν είναι. Να μην είσαι κολλημένος, στο ότι πρόοδος είναι,

να ‘σαι οπαδός ενός αριστερού κόμματος και ταυτισμένος με ιδεολογίες και προπαγάνδες. Δε πιστεύω στα κόμματα και δεν μιλάω από δεξιά συντηρητική λογική. Μιλάω αντιεξουσιαστικά. Πιστεύω στη κυβερνητική εξουσία, αλλά όχι στην εξουσία όπως έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Μια επαναστατική πράξη είναι να πολεμάς το καπιταλισμό που αποκαλύφθηκε. Ο καπιταλισμός είναι ότι πιο χυδαίο υπάρχει στη ζωή μας. Αγνοεί κυρίως, τις χαμηλές διαστρωματώσεις των ανθρώπων. Δημιούργησε ένα “τέρας”, την οικονομία, που τρώει και τον ίδιο. Επαναστατική λοιπόν πράξη, είναι να μην είσαι υπάλληλος κανενός και σαν προσωπικότητα, όχι σα μάζα, να μπεις πιο δυνατά στο ξεχωριστό που έχεις, να βρεθείς με τους ανθρώπους και να αρχίσεις να πολεμάς το σύστημα, είτε από μέσα, είτε απέξω. Όχι με πέτρες. Ούτε με κουκούλες. Με το πρόσωπο σου καθαρό. Να φαίνεται! Γιατί το πρόσωπο είναι η ένδειξη της υπόστασής μας.

Και να βρεθείς με τους ανθρώπους αλλάζοντας καθημερινά. Διότι δεν υπάρχει εξέλιξη δίχως αλλαγή. Από το τρόπο που ξυπνάμε, που πίνουμε το καφέ, που συμβιώνουμε και βέβαια να παλεύουμε για το “σπάσιμο” της ψευτοπραγματικότητας». Όσο για το αν ο Έλληνας πιστεύει πως μπορεί να τα αλλάξει είπε στο «My Salonika»: «Είμαστε στο πάτο. Είναι νομοτελειακή η αλλαγή. Είμαι Έλληνας. Ζω σε αυτό το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, αποδεχόμενος και προσπαθώντας να ισορροπήσω μέσα στην ελληνική φιλοσοφία και το πνεύμα. Η ελληνική γλώσσα μιλιέται χιλιάδες χρόνια. Για να καταλάβετε τι σημαίνει εξουσία και προβοκάτσια, για παράδειγμα, αυτή η πιο πλούσια γλώσσα στο κόσμο, έγινε σε μονοτονικό σύστημα, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης. Εμείς, που δημιουργήσαμε τα πάντα εδώ, σε ότι αφορά επιστήμες, μαθηματικά…η γη μετράται με την ευκλείδεια γεωμετρία, το πυθαγόρειο θεώρημα είναι βασικό για την εξέλιξη των μαθηματικών, οι Έλληνες μιλήσαμε για το θέατρο, τη γλυπτική, την αστρονομία, μιλήσαμε για το σύμπαν, για τις μαύρες τρύπες…

Εμείς δεν έχουμε Ακαδημία Τεχνών. Δεν έχουμε πανεπιστήμιο για τις Τέχνες και παρόλα αυτά έχουμε πεφωτισμένους ανθρώπους. Εμείς που δεν έχουμε παιδεία στα ωδεία, δημιουργήσαμε τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια στο κόσμο, τη Μαρία Κάλλας. Το μεγαλύτερο-μακράν-μαέστρο μουσικής, τον Δημήτρη Μητρόπουλο. Έχουμε μεγάλους καλλιτέχνες που είναι έρμαια της καθημερινότητας και του βιοπορισμού τους. Όμως, και στις δύσκολες συνθήκες, τώρα στον πάτο, αφυπνισμένοι θα μπορέσουμε να γίνουμε ένα σώμα που θα παλέψει τη μιζέρια».

Keywords
Τυχαία Θέματα