ΥΠΕΞ: Αναχρονιστικές και ακατανόητες οι δηλώσεις περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος

Στην προκλητική δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος, απάντησε σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας ακατανόητες και αναχρονιστικές τις ιδέες της τουρκικής κυβέρνησης.

«Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει

ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

«Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας», συνεχίζει η δήλωση του κ. Κούτρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, δήλωσε το Σάββατο τα εξής: «Στο παρελθόν ήταν δυνατόν να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα όμως υπάρχει μια διαφορετική Τουρκία», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Κοιτάμε την καημένη την Αγιά Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημέρες».

The post ΥΠΕΞ: Αναχρονιστικές και ακατανόητες οι δηλώσεις περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα