«Υπάρχει λόγος» σοβαρός, γαλάζιος και φοιτητικός

Με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα τη φράση «Υπάρχει λόγος», η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φουλάρει τις μηχανές ενόψει των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών.

Για τη «γαλάζια» φοιτητική νεολαία, η φετινή χρονιά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, καθώς, όπως αναφέρουν, πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες και πιο απαιτητικές ακαδημαϊκές χρονιές των τελευταίων ετών.

Είναι γεγονός ότι η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά σημαδεύτηκε από πολλά προβλήματα, πριν ακόμα ξεκινήσει. Στα πανεπιστήμια, και ειδικά σε δύο από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, το ΕΚΠΑ

και το ΕΜΠ, οι καταλήψεις διάρκειας πάνω από τρεις μήνες οδήγησαν σε εξάμηνα μικρότερα των έξι εβδομάδων και εξεταστικές περιόδους μικρής διάρκειας. Ετσι, ενώ τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται περίπου στα μισά του δευτέρου εξαμήνου, σε πολλές σχολές των δύο ιδρυμάτων τα μαθήματα μόλις ξεκίνησαν, με την ακαδημαϊκή χρονιά να ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουλίου. Παράλληλα, τα φαινόμενα βίας αποτελούν πλέον καθημερινότητα, με αποτέλεσμα νακινδυνεύει η ασφάλεια τόσο φοιτητών, όσο και καθηγητών από τους «γνωστούς-αγνώστους».

Στα ΤΕΙ, από την άλλη, τα προβλήματα είναι διαφορετικά. Υστερα από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» και την ανακατανομή των τμημάτων, προέκυψαν πολλά κενά στον τρόπο λειτουργίας τους, με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους να δυσχεραίνουν την καθημερινή τους λειτουργία. Η συζήτηση μεταξύ των φοιτητών εστιάζεται στην κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων αυτών, ώστε να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία.

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές αποτελούν ορόσημο για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η συμμετοχή και γύρω από αυτήν περιστρέφεται και η καμπάνια της για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ξεδιπλώνοντας την επικοινωνιακή της στρατηγική, η «γαλάζια» νεολαία παρακινεί τους φοιτητές να συμμετέχουν στις εκλογές, δίνοντας μια σειρά από λόγους για τους οποίους θα πρέπει φέτος να ψηφίσουν. Ανάμεσα σε άλλα, στις προτάσεις της γίνεται λόγος για αλλαγή του μοντέλου του φοιτητικού συνδικαλισμού και για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, προτάσεις που κατέθεσε λίγους μήνες πριν μέσα από την πρωτοβουλία της «Σύλλογοι, πέρα από κόμματα».Ακόμα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δίνει μεγάλη σημασία στην ασφάλεια, καταθέτοντας πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος φύλαξης των χώρων του πανεπιστημίου και έλεγχο στις εισόδους τους, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας και ασυδοσίας και να εξασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές στις 7 Μαΐου να στηρίξουν την προσπάθειά της, καθώς όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση:«Υπάρχει λόγος, να σταματήσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να είναι κέντρα βίας και ανομίας, να αναπτυχθεί η διασύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, προσφέροντας αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και πρακτική άσκηση για όλους τους φοιτητές στα πρότυπα των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και να δίνονται κίνητρα για κοινωνικές παροχές, όπως σίτιση και στέγαση στους φοιτητές και τους σπουδαστές που έχουν πραγματική ανάγκη».

Θοδωρής Δαφέρμος

The post «Υπάρχει λόγος» σοβαρός, γαλάζιος και φοιτητικός appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα