Υλοποιείται το «όνειρο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων

Ελλάς το μεγαλείο σου! Επί δεκαετίες η χώρα αναγκάζεται να πληρώνει 600 εκ. ευρώ το χρόνο για να ηλεκτροδοτηθούν, με τα πιο απαρχαιωμένα μέσα οι πιο τουριστικοί προορισμοί της χώρας.

Μύκονος, Σαντορίνη και δεκάδες άλλα νησιά του Αιγαίου που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών εξακολουθούν να ηλεκτροδοτούνται ακόμα και σήμερα μέσω ρυπογόνων εγκαταστάσεων (αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών), οι οποίες και κοστίζουν και εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό με τις συχνές διακοπές στην τροφοδοσία με ρεύμα των νησιών.

Όλοι θυμόμαστε το πρόσφατο μπλακ-άουτ στην καρδιά της τουριστικής περιόδου

στη Σαντορίνη τον περασμένο Αύγουστο.
Αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση φιλοδοξεί να ανατρέψει η κυβέρνηση καθώς ξεκινάει ο διαγωνισμός για το έργο κατασκευής καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Έλληνες και ξένοι επενδυτές κατέθεσαν ήδη προσφορές στον διαχειριστή Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ)

Με την ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου, οι υφιστάμενοι αυτόνομοι πετρελαϊκοί σταθμοί στα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Ανδρο θα τεθούν σε ψυχρή εφεδρεία και θα κλείσουν οριστικά μετά το 2020, όταν θα υπάρξει και δεύτερη διασύνδεση, που θα διασφαλίζει πλήρως την επάρκεια των νήσων σε ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου Μυτιληναίου, η Siemens, τα Ελληνικά Καλώδια κ.ά. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο φθάνει τα 240,7 εκατ. ευρώ, και μπορεί να χωριστεί σε 4 διαφορετικά έργα, την υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση Λαυρίου – Σύρου, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, τις καλωδιακές διασυνδέσεις Τήνου, Σύρου, Μυκόνου και Πάρου, προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ, τους υποσταθμούς σε Λαύριο, Σύρο, Πάρο και Μύκονο, προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ και το σύστημα αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος στη Σύρο, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

Πηγή: toxrima.gr

The post Υλοποιείται το «όνειρο» της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα