Ξεκινά το due diligence στις τράπεζες

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο οικονομικός έλεγχος των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών από διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με την κίνηση αυτή προχωρά η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, αφού μετά την ολοκλήρωση του due diligence, το ΤΧΣ θα επεξεργαστεί τα business plans που έχουν ήδη καταθέσει

οι τράπεζες, με σκοπό να κρίνει την ορθότητα των σχεδίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του Ταμείου έχει αναθέσει τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στην εταιρεία Ernst & Young και τον έλεγχο της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς στην Delloitte.

Ο ειδικός οικονομικός έλεγχος (due diligence) αποτελεί μία άτυπη “ενημέρωση” της μελέτης και των ελέγχων της BlackRock, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν πριν ένα εξάμηνο περίπου. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει και οι σφοδρή ύφεση έχει οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση των συνθηκών.

Ο οικονομικός έλεγχος είχε αποφασιστεί πριν την χορήγηση των εγγυήσεων ύψους 18 δισ. ευρώ. Όπως προβλέπει η πράξη υπουργικού συμβουλίου, το Ταμείο μπορεί να ζητά από τις τράπεζες στις οποίες έχει χορηγήσει βεβαιώσεις, κάθε στοιχείο και πληροφορία, ενώ δύναται να διενεργεί ειδικούς ελέγχους (due diligence).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί έλεγχοι αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη Ιουλίου, ενώ σημειώνεται ότι βάσει του αρχικού σχεδίου η ολοκλήρωσή τους θα γινόταν μέσα στο Μάιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα