Βρούτσης: Η επιβολή υψηλότερων προστίμων για την αδήλωτη εργασία έπιασε τόπο

«Έπιασε τόπο» σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να επιβληθούν υψηλότερα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «είναι φανερό ότι η ιστορικά υψηλότερη επίδοση του φετινού Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα καθαρό θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 63.122 θέσεις εργασίας οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη συμμόρφωση των εργοδοτών και τη «μεταφορά» αδήλωτων εργαζομένων σε νόμιμες θέσεις εργασίας».

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο κ. Βρούτσης έκανε και την συνολική αποτίμηση για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

«Επιπλέον, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι σε επίπεδο εννιαμήνου – Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο – το αντίστοιχο ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων στον ιδιωτικό μισθωτό τομέα της οικονομίας είναι επίσης θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας, αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου εννιάμηνου έτους από οποιοδήποτε αντίστοιχο καταγεγραμμένο εννεάμηνο, δηλαδή από το 2001 μέχρι σήμερα», τόνισε.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το 2013 το ασφαλιστικό εξελίσσεται εντός στόχων και προβλέψεων.

«Από το σύνολο της ετήσιας κρατικής δαπά­νης των 10,5 δις ευρώ για τις ανάγκες χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος το 2013, είχε προϋπολογιστεί να δοθεί στο ενδεκάμηνο εκτέλεσης το 91,7 % και έχει δοθεί το 91,5%, με διασφαλισμένη, σε κάθε περίπτωση, την ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων”, υπογράμμισε.

Καταλήγοντας στην δήλωσή του, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές και οργανωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας «συνιστούν ένα ριζικό “νοικοκύρεμα” που θα κλείσει ‘τρύπες’, θα άρει αδικίες και ανισότητες όπου ακόμα υπάρχουν, θα βελτιώσει σημαντικά την εισπρακτική ικανότητα του συστήματος».

Προθεσμία επτά ημερών δίνει στο ΙΚΑ

Τελεσίγραφο προς τη διοίκηση του ΙΚΑ έστειλε ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου να παραδώσει αναλυτικά στοιχεία τα οποία θα δείχνουν εάν τελικά εισπράχθηκαν οι εισφορές που έχουν δηλωθεί από τους εργοδότες.

Η διάταξη που προέβλεπε τη μηνιαία σύγκριση των εισφορών που δηλώνονται και όσων τελικά εισπράττονται παρέμενε στα χαρτιά αν και είχε ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, αναφέρει το Έθνος.

Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις μπορούσαν -εκμεταλλευόμενες και τον μην επαρκή έλεγχο- να καταβάλλουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα στο ταμείο.

Για να διαπιστωθεί η πραγματική έκταση του φαινομένου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με έγγραφο που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επείγον, ζητά μέχρι τις 15 του μήνα αναλυτικά στοιχεία.

Στο έγγραφο του προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ο υπουργός επισημαίνει πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρέπει να σταλεί αναλυτικό σημείωμα με τις εισφορές που υποβλήθηκαν, μέσω της ΑΠΔ και το συνολικό μηνιαίο ποσό που τελικά καταβλήθηκε, ενώ τα στοιχεία θα αφορούν από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του συστήματος της ηλεκτρονικής μηνιαίας ΑΠΔ και μέχρι τον τελευταίο διαθέσιμο μήνα.

The post Βρούτσης: Η επιβολή υψηλότερων προστίμων για την αδήλωτη εργασία έπιασε τόπο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα