Βενιζέλος: Η στάση μας προς την κυβέρνηση

Τη στήριξη του προς την κυβέρνηση τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της νέας Πολιτικής Γραμματείας του κινήματος.

Το ΠΑΣΟΚ «θέλει την κυβέρνηση αυτή μακράς πνοής, τετραετίας. Την στηρίζει και λειτουργεί σε σχέση με αυτήν προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά», ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση,

ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «κεντρική πρόταση μας είναι η άμεση συγκρότηση και λειτουργία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Η πρόσκληση προς την αντιπολίτευση για συμμετοχή στην ομάδα είναι πάντα παρούσα και ανοικτή».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση κι άρα η χώρα πρέπει να δώσει άμεσα και απτά δείγματα γραφής στην προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως παρουσιάσθηκαν στην προγραμματική σύγκλιση και τις προγραμματικές δηλώσεις».

Αναλυτικά η αναφορά του κ. Βενιζέλου για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη κυβέρνηση:

Α. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια πολύ καθαρή και έντιμη στάση απέναντι στην κυβέρνηση συνεργασίας και τους δυο κυβερνητικούς του εταίρους:

1. Θέλει την κυβέρνηση αυτή μακράς πνοής, τετραετίας

Την στηρίζει και λειτουργεί σε σχέση με αυτήν προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά.

2. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει την στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου και πολύ περισσότερο την στάση  της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Νοέμβριο του 2011.

3. Δεν μετέχει σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών με κοινοβουλευτικά στελέχη, αλλά με περιορισμένο αριθμό εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που επελέγησαν με κριτήριο την επάρκεια τους για τη συγκεκριμένη θέση. Η παρουσία των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων νομίζω ότι έδωσε ισχυρό δείγμα της ποιότητάς τους.

4. Το ΠΑΣΟΚ  επιμένει στην αυστηρή εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας στην στελέχωση του κυβερνητικού και γενικότερα του κρατικού μηχανισμού.

5.Επίκεντρο της δράσης μας είναι η Βουλή, όπου θα ασκείται και θα δοκιμάζεται τόσο το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης, όσο και η πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

6. Όλες οι ώς τώρα γνωστές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πρακτικές πρέπει συνεπώς να προσαρμοστούν το ταχύτερο στα δεδομένα μιας τρικομματικής Κυβέρνησης συνεργασίας και μιας επτακομματικής Βουλής που περιλαμβάνει ακραίες ως προς τις αντιλήψεις ,το ύφος και τις πρακτικές τους δυνάμεις.

Μιας Βουλής που τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το καθένα με τον τρόπο του, είναι προφανές ότι θέλουν να την καταστήσουν  forum στο οποίο συνεχίζεται απτόητη η προεκλογική απλούστευση και δημαγωγία.

Β. Το ΠΑΣΟΚ είναι βασική συνιστώσα της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφία:

1. Παρά το τεράστιο εκλογικό κόστος που κατέβαλε το ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να φέρει καθοριστικό και άρα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την πορεία του τόπου και την ασφαλή έξοδο του από την κρίση. Η συμβολή του άλλωστε στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και τη διαμόρφωση της σημ

Keywords
Τυχαία Θέματα