Βενιζέλος: Έχουμε λύση για έξοδο από την κρίση χωρίς επιβάρυνση των πολιτών της Ε.Ε.

Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και τις προκλήσεις που φέρνει ο νέος χρόνος για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και σε λύση του οικονομικού προβλήματος της χώρας χωρίς των επιβάρυνση των ευρωπαίων πολιτών αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξη που παραχώρησε Εuronews.

Ο κ. Βενιζέλος

κληθείς να σχολιάσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Είμαστε η καλύτερη χώρα στην Ευρώπη από πλευράς πρωτογενών πλεονασμάτων και μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Έχουμε μια βάση η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά, με τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση. Έχουμε μια βάση η οποία μας επιτρέπει να συζητήσουμε φιλικά, συνεταιρικά, με τα άλλα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να διαμορφώσουμε τους όρους της οριστικής εξόδου από την κρίση. Χωρίς να χάσει κανείς, προς κοινό όφελος όλων και χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας Ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα τα 3,5 χρόνια που πέρασαν έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία των δυτικών οικονομιών.

Έχουμε ξεκινήσει το 2009 από ένα πρωτογενές έλλειμμα 12% και τώρα είμαστε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που, με όρους διαρθρωτικού πλεονάσματος, χωρίς δηλαδή να λαμβάνουμε υπόψη τα συγκυριακά στοιχεία της ύφεσης, φτάνει το 6,5%.».

Αναφερόμενος στην προεδρία Ε.Ε. από την Ελλάδα ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Είναι μια ωραία ευκαιρία η Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μιας χώρας – μέλους της ΕΕ, ισότιμης, κυρίαρχης, που διευθύνει τις εργασίες του Συμβουλίου στο όνομα και των 28 κρατών – μελών.

Χρειαζόμαστε μια νέα αφήγηση, πιο ελκυστική για τους Ευρωπαίους πολίτες, πιο αισιόδοξη και πιο ασφαλή, για τα νοικοκυριά και κυρίως για τη νέα γενιά, που νομίζει σε πολλές χώρες ότι Ευρώπη σημαίνει πολιτικές λιτότητας, ανεργία, μείωση εισοδημάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνηση δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Όλη η Ευρώπη, όλη η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο μοντέλο παραγωγής, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, για να φύγει από τον κίνδυνο της ύφεσης ή από μία ενδιάμεση, μέτρια κατάσταση που είναι κοντά στη μηδενική ανάπτυξη.

Θέλουμε να συνεργαστούμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι πάντα το όργανο – κλειδί για την Ευρώπη, και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δώσουμε αυτή την ώθηση που έχουν ανάγκη όλες οι χώρες. Όχι μόνον οι χώρες που είναι σε κρίση και σε προγράμματα προσαρμογής ή διατρέχουν τον κίνδυνο να ενταχθούν σε προγράμματα προσαρμογής».

The post Βενιζέλος: Έχουμε λύση για έξοδο από την κρίση χωρίς επιβάρυνση των πολιτών της Ε.Ε. appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα