Βενιζέλος: Επανέναρξη διαλόγου για την ΑΟΖ

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο τις κακές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου μετά την πτώση των Αδερφών Μουσουλμάνων. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στην «εύθραυστη» Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ

Φαχμί, εξέφρασε την επιθυμία του να «ξαναρχίσουν συνομιλίες σε τακτές επαφές και πολύ σύντομα να διοργανωθεί μια κοινή επιτροπή» για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών στη Μεσόγειο.

Ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε τη βούλησή του για την περαιτέρω ανάπτυξή των διμερών σχέσεων Ελλάδας –Αιγύπτου, άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας ΑιγύπτουΕλλάδαςΚύπρου, ενώ υποστήριξε το δικαίωμα της χώρας του να προασπίζεται τα συμφέροντά της, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που μπορεί να εγερθεί σε τρίτες χώρες.

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά, του μιλώντας για τις θαλάσσιες ζώνες τόνισε πως οι θέσεις των δύο χωρών «είναι ταυτόσημες», πως προωθείται μια «ευρύτερη πρωτοβουλία Ελλάδας-Αιγύπτου – Κύπρου» επί του θέματος και πως σχεδιάζεται να συγκληθούν «το ταχύτερο» οι Ομάδες Εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό κοινών κριτηρίων στη σχετική συζήτηση, που πάντως θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας.

«Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ένα πεδίο ειρήνης και ανάπτυξης προς όφελος της Αιγύπτου και της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πως η εξυπηρέτηση του «κοινού συμφέροντος των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δεν γεννά εχθρική προδιάθεση προς άλλη χώρα».

Οι δύο άντρες αναφέρθηκαν και στις κρίσιμες εξελίξεις στη Συρία, με τον Βενιζέλο να επαναλαμβάνει την «απερίφραστη καταδίκη του για τη χρήση των χημικών όπλων». Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε επίσης την ανάγκη διαμόρφωσης μιας απάντησης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, «που να διαφυλάσσει και να προωθεί μια διαδικασία πολιτικής επίλυσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα