Τριπλή πρόκληση Φούλε για το Σκοπιανό

Παρουσιάζοντας τη Στρατηγική για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αρμόδιος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε ζήτησε ξανά να χορηγηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), τη στιγμή που η εφετινή Έκθεση Προόδου για τη χώρα των Σκοπίων, περιλαμβάνει χρήση του επιθέτου «μακεδονικός», αλλά και σαφή αναφορά στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την παραβίαση (breach) από την Ελλάδα

της Ενδιάμεσης Συμφωνίας .

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρήση του επιθέτου «μακεδονικός» (macedonian) στην έκθεση της Επιτροπής υπήρχε αρχικά σε τρία σημεία, αναφορικά με τη γλώσσα, τους θεσμούς και την κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη συνάντηση επί του θέματος μεταξύ του κ. Φούλε και της Ελληνίδας Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, έπειτα από τις πιέσεις της οποίας, απαλείφθηκε η χρήση του επιθετικού προσδιορισμού για τη γλώσσα και τους θεσμούς, όχι όμως και για τον όρο «μακεδονική κυβέρνηση», με ενδεικτικό στοιχείο, τη χρήση της συντομογραφίας «mk» στα ηλεκτρονικά αρχεία των κειμένων για τα Σκόπια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φούλε εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις στο αίτημα της κ. Δαμανάκη να μην ζητηθεί η χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι εφόσον η διαδικασία αυτή ξεκινήσει, θα διευκολύνει την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, κάτι που επεσήμανε και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο,

Ακόμη, ο κ. Φούλε, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένας Κοππά, κατά την παρουσίαση των εκθέσεων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε θετική την κίνηση της Αθήνας για την κατάθεση του Μνημονίου Κατανοήσης προς τα Σκόπια με σκοπό την αναζωογόνηση των διαδικασιών επίλυσης του ονοματολογικού, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς στο ζήτημα της ονομασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα