Το «βέτο» Σαμαρά σε Κουβέλη και ΔΗΜΑΡ


Του Πάρι Κουρτζίδη

Μπορεί οι φήμες τις τελευταίες εβδομάδες να οργιάζουν ότι ο πρωθυπουργός σκέφτεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, εν τούτοις, όπως εξελίσσεται η κατάσταση μετά την λανθασμένη απόφαση του Eurogroup και το ηχηρό «ΟΧΙ» της Κύπρου για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων, δείχνουν ότι οι σχέσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων δεν επιτρέπουν ένα τέτοιο εύθραυστο πολιτικά εγχείρημα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Ειδικά, διαβάζοντας κανείς «κάτω από τις γραμμές» των δηλώσεων του κ. Φώτη Κουβέλη,

αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, διαπιστώνει ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στις πιέσεις που δέχονται για να αποδεχτούν μέτρα τα οποία θα είναι περαιτέρω επώδυνα στον ελληνικό λαό και σίγουρα δεν συνάδουν με ότι έχει δεσμευτεί η Δημοκρατική Αριστερά στους ψηφοφόρους και στο ακροατήριο της.

Κι ενώ λοιπόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη αποδεχτεί το ΠΑΣΟΚ να μπει στην κυβέρνηση με κορυφαία στελέχη και ο ίδιος, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να επιθυμεί διακαώς να αναλάβει μία θέση αντιπροέδρου, στον αντίποδα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «paraskhnio.gr», ο Φώτης Κουβέλης δεν είναι ιδιαίτερα θερμός στην πρόταση του κ. Σαμαρά να αναλάβει θέση δεύτερου αντιπροέδρου, χωρίς να έχει υπάρξει εκ νέου ένας σαφής επαναπροσδιορισμός των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Και ταυτόχρονα θέτει ξεκάθαρο βέτο στον πρωθυπουργό για την παραμονή των κ. Αντώνη Μανιτάκη, στον οποίο συμβολίζει πλέον ευθέως τη θέση του ιδίου του κόμματος του, για μία διαρκή κινητικότητα αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και επουδενί τη μαζική απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι διατεθειμένος μέχρι και να αποχωρίσει από την κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι άλλοι δύο εταίροι ενδώσουν στις πιέσεις της τρόικας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο ή και σε περαιτέρω δυσβάσταχτα μέτρα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη της τριμερούς κυβέρνησης. Εντούτοις, δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να άρει την εμπιστοσύνη του, όμως, αν η κυβέρνηση μείνει μόνο με τους δύο εταίρους (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και με έναν εύθραυστο αριθμό 151 κοινοβουλευτικών μελών, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τις πολιτικές εξελίξεις, πόσω μάλλον για τον χρονικό ορίζοντα που θα έχει μπροστά της. Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες δείχνει σφόδρα ενοχλημένο για τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει έναντι των δανειστών ο κ. Κουβέλης, αλλά και για τη συνολική αλλαγή στρατηγικής του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Σαμαράς, πλέον, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «paraskhnio.gr», είναι αποφασισμένος ακόμη και να ασκήσει το δικό του βέτο με εξαιρετικά ασφυκτικό τρόπο προς τον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, παίζοντας με το χαρτί των πρόωρων εκλογών, τις οποίες και θα χρεώσει στον τρίτο εταίρο της κυβέρνησης. Και όλα αυτά την ίδια χρονική στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες διαπραγματεύσεις και αξιολογήσεις για ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις, όπως αυτές της ενέργειας (ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ), του ΟΠΑΠ, του «Ελ. Βενιζέλος» και του τουρισμού. Καλά γνωρίζοντες, λοιπόν, «κρατούν μικρό καλάθι» σχετικά όχι μόνο με τον χρόνο ανασχηματισμού, αλλά και το κατά πόσο αυτός εξυπηρετεί γενικά να γίνει τώρα, αργότερα ή καθόλου. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να θελήσει να κλείσει πρώτα το κεφάλαιο των άμεσων μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων και αμέσως μετά, έχοντας στο χέρι το χαρτί αυτό, να προσφύγει σε εκλογές διλημματικού χαρακτήρα, κατά τον μήνα Μάιο ή Ιούνιο, δίνοντας έτσι και στο συνέδριο του κόμματός του προεκλογικό τόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα