Το πρόγραμμα της Eurobank για τη νεανική επιχειρηματικότητα

Το egg – enter•grow•go αποτελεί μια πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank (www.eurobank.gr) και της μονάδας Corallia (www.corallia.org) του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά». Διαπιστώνοντας ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στη νεανική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, η οποία σφύζει από ιδέες που ωστόσο δυσκολεύονται να γίνουν πράξη, οι δύο φορείς του Προγράμματος φιλοδοξούν να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία

εργαλείων τα οποία θα επιτρέψουν στους νέους να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους.

Σήμερα το egg – enter•grow•go προσκαλεί νέους και νέες 18-35 ετών (πτυχιούχους ή φοιτητές πανεπιστημίου) που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και το πάθος να την μετατρέψουν σε επιτυχημένη δραστηριότητα να υποβάλουν υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μέχρι τις 26 Μαρτίου 2013.

Οι ομάδες που θα επιλεγούν μέσα από την αξιοκρατική διαγωνιστική διαδικασία θα έχουν στη διάθεσή τους για έναν ολόκληρο χρόνο ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working). Σε αυτό περιλαμβάνεται μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία, όπως είναι η συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring) από διακεκριμένα και καταξιωμένα πρόσωπα από όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας και της επιστήμης, κτηριακή υποδομή με πλήρως λειτουργικούς και άρτια εξοπλισμένους συνεργατικούς γραφειακούς χώρους κοντά στο κέντρο της Αθήνας, υποστηρικτικές uπηρεσίες «μίας στάσης» (one-stop-shop) για όλα τα καίρια θέματα εκκίνησης και λειτουργίας της κάθε συμμετέχουσας ομάδας (όπως υπηρεσίες λογιστικής και εταιρικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, εταιρικής ταυτότητας και επικοινωνίας, προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και νομικής κατοχύρωσης, τεχνικής υποστήριξης πληροφορικής καθώς και οικονομικών συμβουλών και δικτύωσης με επενδυτικά σχήματα). Επιπλέον προσφέρεται επιχειρηματική κατάρτιση μέσω ενός προκαθορισμένου τρίμηνου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης (“business bootcamp”) με πρακτικό χαρακτήρα και στόχο να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους ως νέοι επιχειρηματίες

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από στελέχη της Eurobank και του Corallia και εποπτεύεται από 9μελή Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board) που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι: Ευθύμιος Βιδάλης, Δημήτρης Βλαστός, Γεώργιος Δουκίδης, Νίκος Εμπέογλου, Μιχάλης Μπλέτσας, Ραφαήλ Μωυσής, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Ιωσήφ Σηφάκης και Αγγελική Φράγκου.

Οι Μέντορες θα παρέχουν συμβουλευτική καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης σε κάθε συμμετέχουσα επιχειρηματική ομάδα. Θα συναντιούνται σε τακτική βάση με τους συμμετέχοντες με στόχο να συζητούν την πρόοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου. Στον πρώτο κύκλο του egg μέντορες είναι οι: Φώτης Αντωνόπουλος, Μάρκος Βερέμης, Βαγγέλης Γεροβασιλείου, Παναγιώτης Γκεζερλής, Φώτης Δραγανίδης, Γιώργος Ζενζεφίλης, Γεωργία Καρτσάνη, Ιωάννης Κικίδης, Γιώργος Κορρές, Γιάννης Κώτης, Κωνσταντίνος Λαύκας, Ιωάννης Μεθόδιος, Κώστας Μεϊμέτης, Μιχάλης Ναυπλιώτης, Ονίκ Παλαντζιάν, Περικλής Σταματιάδης, Βασίλης Τραπεζάνογλου, Αλέξανδρος Τσουκαλής, Τάσος Φλάμπουρας και Σπυρίδων Φωτεινός.

Επιπλέον, μια σειρά κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς συμμετέχουν ως Χορηγοί και Υποστηρικτές, παρέχοντας δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου στις συμμετέχουσες επιχειρηματικές ομάδες. Χορηγοί είναι οι ALBA, Advocate Burson-Marsteller, Cisco, Microsoft, PwC και Xerox ενώ υποστηρικτές οι Critical Path, MPLegal, Tribe και TÜV.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του egg, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. Τόνισε ότι «η επιχειρηματικότητα στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνουμε αυτό. Οι συνθήκες διεθνώς έχουν πολλά θετικά για μας στοιχεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι η πληροφορική έχει εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται για την παραγωγή σήμερα».

Στην ομιλία του, ο κ. Γιώργος Κορρές, ιδρυτής της εταιρίας ΚΟΡΡΕΣ Φυσικά Προϊόντα, που συμμετέχει στο egg ως μέντορας, ανέπτυξε την σημασία του mentoring για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο γενικός διευθυντής του Corallia καθηγητής Βασίλειος Μακιός δήλωσε ότι στόχοι τους προγράμματος egg είναι «να δώσουμε όραμα στους νέους ανθρώπους που τόσο πολύ το χρειάζονται σήμερα, να προσφέρουμε μια χειροπιαστή λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι καινοτόμοι επιχειρηματίες, να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλους να δραστηριοποιηθούν με αντίστοιχες πρωτοβουλίες» και πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο λοιπόν είναι να καθοδηγήσουμε καινοτόμους επιχειρηματίες που θα αποτελέσουν την σπίθα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα φέρουν πλούτο (πνευματικό και υλικό) στη χώρα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Eurobank κ. Σταύρος Ιωάννου δήλωσε ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι δε μας λείπουν οι πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες. Το διαπιστώνουμε με τις επιτυχίες Ελλήνων σε ερευνητικά έργα αλλά και επιχειρηματικά σχέδια που, δυστυχώς, βρίσκουν συχνότερα άνθιση στο εξωτερικό και όχι στη χώρα μας. Δε λείπουν επίσης τα κεφάλαια, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Έχουν υπάρξει αρκετά προγράμματα επιδότησης νεανικής επιχειρηματικότητας, χωρίς αποτελέσματα. Αυτό που λείπει είναι ο συνδετικός ιστός, λείπει το κατάλληλο κλίμα εκκόλαψης της επιχειρηματικότητας, η σωστή καθοδήγηση των νέων για να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα και να βγουν στην ανταγωνιστική αγορά με αξιώσεις. λείπει η συνολική στήριξη στα στάδια enter – grow – go, το τρίπτυχο αυτό της πορείας ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Αυτό ήταν που καθόρισε τόσο το περιεχόμενο όσο και την ονομασία του Προγράμματος που ανακοινώνουμε σήμερα. Κρίναμε ότι είναι ανάγκη, να το πω απλά, «να πάρει κανείς τους νέους επιχειρηματίες από το χέρι» και να τους οδηγήσει στον επιχειρηματικό στίβο. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε στο egg».

Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος η διενέργεια Open Day για την αναλυτική ενημέρωση ενδιαφερομένων φορέων και ομάδων.

Περισσότερες πληροφορίες, όρους συμμετοχής και φόρμα υποβολής υποψηφιότητας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος: www.theegg.gr.

Ο καθ. Βασίλειος Μακιός είναι Γενικός Διευθυντής του Corallia Clusters Initiative

Καλή σας ημέρα και σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα μαζί μας.
Εκ μέρους της Eurobank και του Corallia, σας καλωσορίζω στην παρουσίαση του νέου μας προγράμματος «egg-enter•grow•go», ένα Πρόγραμμα εκκόλαψης νεανικής επιχειρηματικότητας.
Σ’ αυτό το σημείο καμπής της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να δώσουμε ένα καινούργιο όραμα στους νέους της χώρας. Η λύση στα προβλήματά μας μπορεί να έρθει από τη διοχέτευση της ενέργειάς τους στη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Η χαρά της δημιουργίας χρειάζεται όραμα – καλή εκπαίδευση – mentoring και το αποτέλεσμα είναι η επιχειρηματικότητα.
Από τα πρώτα βήματα που κάναμε με την ομάδα του Corallia όταν ξεκινήσαμε το 2005, είχαμε ένα όραμα: «Μια Ελλάδα με το κατάλληλο περιβάλλον που θα επιτρέψει στις επιστήμες, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα να ανθίσουν – και πάλι!». Σήμερα, το Corallia έχει τέσσερις βασικούς άξονες δραστηριοποίησης:
- συντονίζει τα τρία πιο σημαντικά τεχνολογικά clusters στην Ελλάδα,
- διαχειρίζεται κέντρα καινοτομίας όπου υποστηρίζεται η επιχειρηματική επιτάχυνση και ανάπτυξη των συστεγαζόμενων επιχειρήσεων και επιτυγχάνονται σημαντικές οικονομίες κλίμακας και συνέργειες,
- συμμετέχει στη χάραξη πολιτικής σε θέματα clusters, καινοτομίας, και επιχειρηματικότητας σε διεθνές επίπεδο,
- υλοποιεί ένα πολύπλευρο πρόγραμμα υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας με συνεργάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Και εδώ έρχεται η τωρινή μας συνεργασία με την Εurobank. Μια συνεργασία-σταθμός που έρχεται να σφραγίσει και να απογειώσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και να τα μετουσιώσει σε ένα ειλικρινώς χρήσιμο και σπουδαίο πρόγραμμα για τους νέους.
Ταιριάξαμε με την Εurobank αμέσως. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με πάθος και ειλικρίνεια. Μοιραζόμαστε την ίδια ανάγκη και έχουμε κοινό στόχο:
- να δώσουμε όραμα στους νέους ανθρώπους που τόσο πολύ το χρειάζονται σήμερα
- να προσφέρουμε μια χειροπιαστή λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι καινοτόμοι επιχειρηματίες
- να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλους να δραστηριοποιηθούν με αντίστοιχες πρωτοβουλίες
Το ζητούμενο λοιπόν είναι να καθοδηγήσουμε καινοτόμους επιχειρηματίες που θα αποτελέσουν την σπίθα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα φέρουν πλούτο (πνευματικό και υλικό) στη χώρα.
- H Silicon Valley με τις garage companies των καθηγητών και φοιτητών του Stanford και Berkeley σε συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες HP, Intel, Motorola, προσέλκυσαν και άλλους κολοσσούς του χώρου όπως τις Google, Apple, Facebook και άλλαξαν τον κόσμο στην κοινωνία των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.
- Η επινόηση του Skype στην Εσθονία απέδειξε ότι το μεγάλο άλμα μπορεί να γίνει οπουδήποτε στον κόσμο όταν έχεις την κατάλληλη ιδέα την κατάλληλη στιγμή.
- Η καινοτομία που εξάγει το Ισραήλ, σε πεδία ανάλογα με αυτά που έχουμε κι εμείς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, φέρνει στη χώρα αυτή δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
- Η Σουηδία και η Φιλανδία, χώρες που βρίσκονταν σε οικονομικό μαρασμό τη δεκαετία του 90 έβαλαν στόχο την μεθοδική εκπαίδευση των νέων και βρίσκονται σήμερα στην κορυφή της τεχνολογικής ανάπτυξης και διαθέτουν τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο.
- Σε Κορέα, Ταιβάν και Ινδία, εκατοντάδες χιλιάδες ταλαντούχα στελέχη επαναπατρίστηκαν από την Αμερική και συνέβαλαν ενεργά στην ανάπτυξη των χωρών τους.
- Ο Dr. Smits Γενικός Διευθυντής για Έρευνα και Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε προχθές ότι στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη των συμμετοχών, πράγμα που δείχνει ότι το δυναμικό της Ελλάδας είναι υψηλής στάθμης. Το ζητούμενο είναι να εφαρμόσουν την αξιόλογη έρευνα σε προϊόντα ανταγωνιστικά διεθνώς.
- Τα δισεκατομμύρια που υπολείπονται στη χώρα, βρίσκονται στο μυαλό των νέων ανθρώπων μας.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία της Eurobank και του Corallia δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο καινοτόμο Πρόγραμμα για την νεανική επιχειρηματικότητα το οποίο σας το παρουσιάζουμε σήμερα με την ελπίδα να αλλάξουμε μαζί με εσάς την πορεία της χώρας προς το καλύτερο.
Είμαστε όλοι σημαντικοί σε αυτή την αλυσίδα και ελπίζω και εύχομαι να σας έχουμε όλους εσάς στο πλευρό μας, ώστε ο καθένας από τη θέση του, να συμβάλει και να φτιάξουμε μαζί την επόμενη μέρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Ο κ. Σταύρος Ιωάννου είναι Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εργασιών, Τεχνολογίας & Οργάνωσης Ομίλου και Εντεταλμένος Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων, του ομίλου Eurobank

Καλημέρα σας,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή επίσημη παρουσίαση του Προγράμματος ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας που συνδιοργανώνουν η Eurobank και το Corallia.

Θέλω εξ αρχής να υπογραμμίσω ότι η καινοτομία υπήρξε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της Eurobank. Άνοιγε πάντοτε καινούργιους δρόμους, δημιουργούσε πρότυπα τόσο στην καθαρά επιχειρηματική ή επιχειρησιακή λειτουργία της, όσο και στην κοινωνική της παρέμβαση, στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η Eurobank έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της νέας γενιάς. Τα προγράμματα π.χ. Βράβευσης Αριστούχων αποφοίτων Λυκείου «Η μεγάλη στιγμή για την Παιδεία», η πολυετής υποστήριξη της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ, η υποστήριξη του φοιτητικού
διαγωνισμού καινοτομίας e-nnovation και το portal εξοικείωσης με την οικονομική γνώση Moneypedia σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι μερικά παραδείγματα.

Η κρίση έφερε νέο προσανατολισμό στην κοινωνική προσφορά μας. Πέρα από τις ευρύτερες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας (π.χ. Go International, Ενίσχυση
Τουριστικού κλάδου & Εξαγωγών, Πύλη προώθησης εξαγωγών exportgate, Διαγωνισμός “Η Ελλάδα Καινοτομεί») η τράπεζα διέγνωσε ότι χρειάζεται να παρέμβει στον πυρήνα του ελληνικού προβλήματος: στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος, στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης με όρους ανταγωνιστικότητας. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης βασισμένο στην άρθρωση βιώσιμης παραγωγικής δραστηριότητας, στην παραγωγή πλούτου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα και ελπίδα ουσιαστικής ανακούφισης για όσους πλήττει καίρια η
κρίση.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να παρέμβουμε ουσιαστικά, με σχεδιασμό, εγκυρότητα και ποιότητα στηριζόμενοι σε δύο βασικές διαπιστώσεις-κατευθύνσεις:

1) Πιστεύουμε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να προέλθει ευκολότερα από τους νέους, από αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από κρατικοδίαιτες ή πελατειακές λογικές. Επιπλέον σε αυτούς τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας αποτελούν έντονο κοινωνικό
πρόβλημα.

2) Από την επαφή μας με τους νέους στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που προανέφερα, διαπιστώσαμε ότι δεν είναι ένα συγκεκριμένο πράγμα που λείπει από τους νέους για να επιχειρήσουν. Αυτό που λείπει είναι μια συνολική, ολοκληρωμένη προσέγγιση της ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας, ένα πλέγμα κινήτρων και διευκολύνσεων. Χρειάζονται ένα οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, μια συνδυασμένη και συντονισμένη δράση σε πολλαπλά πεδία.

Πράγματι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι δε μας λείπουν οι πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες. Το διαπιστώνουμε με τις επιτυχίες Ελλήνων σε ερευνητικά έργα αλλά και επιχειρηματικά σχέδια που, δυστυχώς, βρίσκουν συχνότερα άνθιση στο εξωτερικό και όχι στη χώρα μας. Δε λείπουν επίσης τα κεφάλαια, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Έχουν υπάρξει αρκετά προγράμματα επιδότησης νεανικής επιχειρηματικότητας, χωρίς αποτελέσματα (μήπως έφεραν ουσιαστική ανάπτυξη στη γεωργική επιχειρηματικότητα οι πλούσιες επιδοτήσεις των τελευταίων δεκαετιών?). Αυτό που λείπει είναι ο συνδετικός ιστός, λείπει το κατάλληλο κλίμα εκκόλαψης της επιχειρηματικότητας, η σωστή καθοδήγηση των νέων για να ΜΠΟΥΝ στον επιχειρηματικό στίβο, να ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ την επιχειρηματική τους ιδέα και να ΒΓΟΥΝ στην ανταγωνιστική αγορά με αξιώσεις. Λείπει η συνολική στήριξη στα στάδια ENTER – GROW – GO, το τρίπτυχο αυτό της πορείας ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Αυτό ήταν που καθόρισε τόσο το περιεχόμενο όσο και την ονομασία του Προγράμματος που ανακοινώνουμε σήμερα. Κρίναμε ότι είναι ανάγκη, να το πω απλά, «να πάρει κανείς τους νέους επιχειρηματίες από το χέρι» και να τους οδηγήσει στον επιχειρηματικό στίβο. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε στο egg:

- να τους εντάξουμε σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον, όπου θα περιστοιχίζονται από άλλους νέους που έχουν ανάλογο πάθος και ανάγκη για δημιουργία

- να τους προσφέρουμε σύγχρονες υποδομές, συστήματα, μέσα επικοινωνίας και υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα τους επιτρέψουν να απαλλαγούν από διαδικασίες και τριβές που δε σχετίζονται με το δημιουργικό μέρος του σχεδίου τους

- να τους μυήσουμε στις επιχειρηματικές αρχές, δίνοντας τους και ορισμένα απαραίτητα εφόδια γνώσεων για τις επιχειρησιακές λειτουργίες

- να τους καθοδηγήσουμε συμβουλευτικά, έγκυρα και ανυστερόβουλα, με πρόσωπα- μέντορες που διαθέτουν εμπειρία και αξιοπιστία και, τέλος,

- να τους δικτυώσουμε με ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς φορείς, συναφείς με το σχέδιό
τους, αλλά και με επενδυτικά σχήματα για άντληση κεφαλαίων.

Όλα αυτά, συμπυκνώνονται σε ένα ετήσιο, εντατικό και συγχρονισμένο πρόγραμμα. Ετήσιο ανακυκλούμενο γιατί θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερες επιχειρηματικές ομάδες να δεχθούν στο ξεκίνημά τους το φιλικό αγκάλιασμα, την ώθηση για την επαγγελματική επιτυχία. Χωρίς υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις προς τους δημιουργούς του Προγράμματος ή όσους θα στηρίξουν την προσπάθειά τους στη διάρκεια φιλοξενίας τους στην επιχειρηματική εστία.

Είναι σαφές ότι το Πρόγραμμα δε φιλοδοξεί να λύσει από μόνο του το πρόβλημα της νεανικής επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, ακόμη και όταν διευρυνθεί με τη δημιουργία και άλλων εστιών egg στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως είναι ο αρχικός σχεδιασμός μας. Φιλοδοξεί, όμως, όπως ανέφερα στην αρχή, να δημιουργήσει πρότυπο, να δείξει το πώς πρέπει να γίνει αυτό. Με τρόπο ολοκληρωμένο, καλά σχεδιασμένο και ανυστερόβουλο.

Είμαστε ευτυχείς επειδή στην προσπάθεια αυτή – Βρήκαμε έναν έμπειρο και αξιόπιστο συνεργάτη, το Corallia, που έχει ήδη μια διαδρομή επιτυχιών στη στήριξη startups και στην προώθηση συνεργατικών σχημάτων

- Έχουμε την ευγενή και ανυστερόβουλη συμβολή εξαίρετων επιστημόνων και επιχειρηματιών, οι οποίοι πρόθυμα και με ενθουσιασμό δέχθηκαν να στηρίξουν εθελοντικά την πρωτοβουλία αυτή ως μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής ή ως
Μέντορες

- Έχουμε, επίσης, την ουσιαστική και πρακτική βοήθεια διακεκριμένων χορηγών και υποστηρικτών, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν εξοπλισμό, συστήματα, υποστηρικτικές υπηρεσίες ή εκπαιδευτικό έργο για να επιτύχουμε την ολοκληρωμένη προσέγγιση που κρίναμε αναγκαία για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Σε όλους αυτούς απευθύνουμε ένα θερμότατο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ευελπιστώντας να αποδείξουμε ότι, με συνεργασία και κοινωνική ευθύνη, μπορούμε να ενισχύσουμε το κοινωνικό κεφάλαιο στη χώρα μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες εμπιστοσύνης και αμοιβαίας στήριξης, συνθήκες απαραίτητες για ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη. Να αποτελέσουμε επίσης παράδειγμα-πρότυπο, ώστε να βρούμε μιμητές και σε άλλους μεγάλους οργανισμούς, τράπεζες και επιχειρήσεις για να αναλάβουν και αυτοί ανάλογες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Τέλος, θέλω να εξομολογηθώ κάτι: προσωπικά με έχει τόσο πολύ ενθουσιάσει η ιδέα του egg, τη θεωρώ τόσο σημαντική γιατί συνδέεται με τη σωστή ανάπτυξη της χώρας μας, που θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν ήμουν στην κατάλληλη ηλικία να συμμετάσχω και εγώ. Δυστυχώς, όμως, όπως είπε και ο Σαλβαντόρ Νταλί «Το μόνο άσχημο με τη σημερινή νεολαία είναι ότι δεν ανήκουμε πλέον σ’ αυτήν…».

Σας ευχαριστώ !

Keywords
eurobank, eurobank alpha, alpha eurobank, προγραμμα, eurobank, για μας, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, egg, org, συμμετοχή, αθηνα, alba, cisco, microsoft, pwc, xerox, media, μιτ, ελλαδα, λύση, σπιθα, ειλικρίνεια, intel, motorola, google, apple, facebook, skype, κορεα, προσφορες, τραπεζες, συγκεκριμένο, δραση, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , www.facebook.com, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, παναγιωτης βλαστος, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αγγελικη, κοινωνια, αποτελεσματα, επιδοτησεις, χωρες, γνωση, δωρεαν, εργαλεια, ινδια, ισραηλ, ιωσηφ, μπασκετ, μωυσης, οικονομικο πανεπιστημιο αθηνων, πλαισιο, πυλη, σημερινη, σουηδια, ωθηση, apple, microsoft, pwc, skype, xerox, αγορα, αμερικη, αξονες, απλα, βιδαλης, βιωσιμη αναπτυξη, βλαστος, βοηθεια, βρειτε, γεωργια, γινει, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δυναμικο, ευχαριστο, ευκαιρια, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπιδα, ενεργα, ενημερωση, εργα, επιτυχια, ερευνα, ερχεται, εσθονια, εστια, ετων, ευθυνη, ευχαριστώ πολύ, υγιης, ιδεα, ιδεες, ιδια, ηλικια, υπηρεσιες, ιωαννου, ομιλια, κεφαλαιο, κλιμα, κορρες, λειτουργια, λειπει, λύση, μιτ, μπορειτε, μυαλο, νεολαια, νταλι, ξεκινημα, ομαδα, οραμα, ουσιαστικα, παθος, πανεπιστημιο αθηνων, παρουσιαση, πεδια, περιβαλλον, ποιοτητα, πληροφορικη, προβληματα, προγραμματα, ραφαηλ, συγκεκριμένο, σειρα, σηφακης, συμμετοχή, σχεδια, σχηματα, τασος, τρια, φυσικα, φιλανδια, φορμα, χαρα, ιωαννης, κωνσταντινος, alba, αλυσιδα, βηματα, cisco, δημητρης, egg, εμφαση, για μας, χωρα, intel, κωστας, media, motorola, ομαδες, πληροφοριες, τραπεζα, θελω να, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα