«Το Γεύμα» της Λείας Βιτάλη στο studio Μαυρομιχάλη

Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου 1998

στις 19, 20, 21 και 30 Ιουνίου 2013

στο studio Μαυρομιχάλη

Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το έτος 2000 από τη Θεατρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου και κατόπιν στην Κύπρο από το Δημοτικό Θέατρο

Λάρνακας, το έτος 2003 σε σκηνοθεσία Άλκη Κρητικού.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και τολμηρό ελληνικό έργο. Μια μοντέρνα, δυνατή και γεμάτη φαντασία γραφή πάνω σε ένα φλέγον, διαχρονικό και (δυστυχώς) εξαιρετικά επίκαιρο θέμα : Τη νέα ελληνική πραγματικότητα.

Σε ένα καθ’ όλα προσεγμένο και επίσημο γεύμα, οι παρευρισκόμενοι αλληλοσπαράζονται καταπίνοντας ο ένας την προσωπικότητα του άλλου, ονομάζοντας ταυτόχρονα την αναμέτρησή τους «παιχνίδι».

Μια αναπαράσταση βιασμού λαμβάνει χώρα έτσι όπως την είδαν στην τηλεόραση. Παίζουν τον βιασμό για να δουν ποιος θα είναι ο νικητής. Η βία τώρα πια δεν είναι εικονική, όπως έχουν συνηθίσει να τη βλέπουν στην τηλεόραση. Είναι μέσα στο σπίτι τους, πραγματική. Αλλά εκείνοι νομίζουν ότι δεν θα τους αγγίξει, όπως πάντα συμβαίνει. Μόνο που τώρα η βία εξασκείται πάνω στους ίδιους.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα Λεία Βιτάλη:

Κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στο Παν/μιο Αθηνών, Ψυχολογία και Δημοσιογραφία. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1986 με το μυθιστόρημα Άννα Χ. Ακολούθησαν Η κοιλιά της μεταφράστριας, Η τρομοκρατία της μνήμης, Η μυρωδιά του μαύρου, Το παραμύθι του μεγάλου φόβου, Σκοτεινές μητέρες, Ιερή παγίδα.

Βραβεύθηκε με δύο Κρατικά Βραβεία για τα θεατρικά της έργα Το Γεύμα (1998) και Ροστμπίφ (1994). Άλλα θεατρικά έργα της: Το Μεγάλο Παιχνίδι, Addio del Passato, Rock Story, Ό Ένατος Γάμος, Ευάννα, Θηρία στην αποθήκη, Τζιν Φιζζ, Αγάπα με. Το τελευταίο θεατρικό της έργο με τον τίτλο Ζεϊμπέκικο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως θεατρικό αναλόγιο το Μάιο του 2013 στις «Αναγνώσεις» του Εθνικού Θεάτρου από το studio Μαυρομιχάλη σε σκηνοθετική επιμέλεια του Φώτη Μακρή.

Για το σύνολο του έργου της έχει αποσπάσει σειρά ελληνικών και διεθνών διακρίσεων.

Λίγα λόγια για τo εργαστήριο υποκριτικής:

Λειτουργεί στο studio Μαυρομιχάλη για τέταρτη συνεχή χρονιά. Το πρώτο έτος του εργαστηρίου παρακολουθούν ερασιτέχνες που αγαπούν το θέατρο και θέλουν να γνωρίσουν τις διεργασίες και τις λειτουργίες του από κοντά. Μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, ασκήσεις σωματικής έκφρασης και επικοινωνίας, αναλύσεις θεατρικών έργων και ρόλων, το τέλος του εργαστηρίου καταλήγει σε παράσταση ανοικτή για το κοινό.

Το δεύτερο έτος παρακολουθούν οι ερασιτέχνες που συνεχίζουν από τις προηγούμενες χρονιές, από κοινού με φοιτητές και αποφοίτους της Δραματικής Σχολής «Διομήδης Φωτιάδης». Το εγχείρημα αποσκοπεί στη συνάντηση των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέατρο ερασιτεχνικά και επαγγελματικά και στην αντιμετώπισή του ως φαινομένου διαρκώς εξελισσόμενου που προϋποθέτει συνέπεια και διαρκή δουλειά, η οποία καταλήγει επίσης σε ανοικτή παρουσίαση.

Υπεύθυνος εργαστηρίου : Φώτης Μακρής
Διάρκεια Εργαστηρίου : Οκτώβριος 2012 – Ιούνιος 2013

Οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Ρένα Κουμπαρούλη
Σκηνικά – κοστούμια : Διονύσης Μανουσάκης
Βοηθός σκηνογράφου : Ηρώ Παπακώστα
Μουσική επιμέλεια : Νίνα Λαμπριανίδη
Φωτισμοί : Φώτης Μακρής
Φωτογραφίες : Χαρά Δέλα

Παίζουν (αλφαβητικά) :

Θάνος Γιαννόπουλος : Παύλος
Άλκηστις Γκρίτση : Δάφνη, Σερβιτόρος
Γιώργος Κράλλης : Βασίλης
Νίνα Λαμπριανίδη : Άννα
Μαρία Λεβέντη : Δάφνη, Σερβιτόρος
Georgina Razack : Λένα
Δημήτρης Ρουσσάκης : Αντώνης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 19, Πέμπτη 20, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 στις 9.00 μ.μ. και Κυριακή 30 Ιουνίου στις 7.00 μ.μ. στο Studio Μαυρομιχάλη, Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο του θεάτρου 210-6453330.

Keywords
Αναζητήσεις
το γευμα θεατρο βιταλη
Τυχαία Θέματα