Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει με ψήφισμα τις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της άμεσης απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία, καταδικάζοντας την «επιθετική ενέργεια στην οποία προέβη η Ρωσία εισβάλλοντας στην Κριμαία» ενώ υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της Μόσχας αποτελούν σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Με μη δεσμευτικό ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο χαρακτηρίζει, μεταξύ άλλων, παράνομο το δημοψήφισμα

που αναμένεται να διεξαχθεί την Κυριακή 16 Μαρτίου, για την ενδεχόμενη προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η απόφαση της Κριμαίας να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την απόσχισή της από την Ουκρανία και την ένταξή της στη Ρωσία χαρακτηρίζεται παράνομη, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προειδοποιεί ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ε.Ε.

«Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας μπορεί να διοργανώνει δημοψηφίσματα μόνο για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και όχι για την τροποποίηση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας», σημειώνεται στο ψήφισμα.

Απορρίπτεται, παράλληλα, ως εντελώς αβάσιμος ο δεδηλωμένος στόχος της Ρωσίας για προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού της Κριμαίας δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζεται, «ο πληθυσμός αυτός δεν έχει υποστεί ούτε υφίσταται οιασδήποτε μορφής απειλή».

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

The post Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει με ψήφισμα τις ρωσικές ενέργειες στην Κριμαία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα