Το ΔΝΤ «ξαναχτυπά»-Ζητά νέες μειώσεις μισθών

Το ΔΝΤ, λίγες μόλις ώρες πριν από τη νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που αναμένεται να αποφασίσει την οριστική εκταμίευση της δόσης συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ξαναφέρνει στο τραπέζι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σε νέα

έκθεσή του για την Ευρωζώνη, που αναφέρεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της, σε ειδική αναφορά για την Ελλάδα, το Ταμείο χαρακτηρίζει πρωτίστης σημασίας για τη χώρα μας την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στη χώρα μας και πως ο κατώτατος μισθός και οι αποζημιώσεις έχουν ψαλιδιστεί, και τα δεδομένα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν ανατραπεί.

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι οι εν λόγω μειώσεις μισθών δεν έχουν περάσει στις τιμές των προϊόντων, γιατί «αξιοποιήθηκαν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από τις επιχειρήσεις προκειμένου να διευρύνουν τα κέρδη τους.

Το παράδοξο της υπόθεσης όμως είναι ότι ενώ το Ταμείο αναγνωρίζει όλα τα παραπάνω προτείνει τη λήψη και νέων μέτρων και ειδικότερα την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.

Keywords
Τυχαία Θέματα