Το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης ετοιμάζεται να παίξει ο Σαμαράς

Γρήγορες λύσεις για χρηματοδοτικό κενό και χρέος ετοιμάζεται να ζητήσει από τους εταίρους ο Αντώνης Σαμαράς, διαμηνύοντάς τους πως δεν είναι δυνατόν να ληφθούν νέα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας την πολιτική διαπραγμάτευσης αναμένεται να επιδιώξει να μεταφέρει τη συζήτηση με την Ευρωζώνη, για το σύνολο του ελληνικού ζητήματος, στα πολιτικά κέντρα των Βρυξελλών

και της Ευρώπης, υπερβαίνοντας τη χαμηλού επιπέδου διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, όπως τονίζει και η «Καθημερινή», στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι η Ευρωζώνη έχει σαφή τάση να μεταθέσει για το β΄ εξάμηνο του 2014, και πάντως σε χρόνο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, κάθε συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι μπαίνουν προσκόμματα σε κάθε σενάριο -ακόμη και σε αυτά που οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι είχαν υιοθετήσει, όπως η μετακύλιση των ANFAs- που θα μπορούσε να καλύψει χωρίς την ανάγκη νέας δανειακής συμφωνίας το χρηματοδοτικό κενό για το προσεχές έτος.

Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά γίνεται λόγος για εσωτερικές εντάσεις αλλά και για αναντιστοιχία στις θέσεις της τριμερούς, όπως μεταξύ άλλων η ξαφνική απαίτηση για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, τα οποία δεν υπήρχαν ως σενάριο στις εκθέσεις της τρόικας, μόλις τον περασμένο Ιούλιο. «Έπαινοι συνοδευόμενοι με καρπαζιές δεν υπάρχουν», σημείωνε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει τις, κατά την άποψη της Αθήνας, αλληλοαναιρούμενες θέσεις που διατυπώνει η τρόικα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ανησυχία παραμένει ισχυρή στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. που δίνουν τον τόνο μη αποδοχής νέων μέτρων. Στο παρασκήνιο, δε, σημαντικός αριθμός κυβερνητικών στελεχών, και δη σε κορυφαίες θέσεις, εμφανίζεται να θεωρεί αναπόφευκτη ή ακόμη και να προκρίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εκδοχή που διαψεύδεται, αυτονοήτως, από το Μαξίμου.

Προϋπόθεση για την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιδιώξει ο κ. Σαμαράς είναι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, πρώτος, πλην όμως όχι αναίμακτος, στόχος είναι να οριστικοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας (εκκρεμούν ακόμη οι διοικητικοί των πανεπιστημίων) αλλά και να τεθούν οι στόχοι για το επόμενο κύμα που αφορά επιπλέον 12.500 διαθεσιμότητες και 2.000 απολύσεις, κάτι που αναμένεται να εξεταστεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό. Αγκάθι αποτελεί και η τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, για το «λουκέτο» στα οποία εμμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η συγκεκριμένη μάχη δεν έχει χαθεί, ωστόσο ενδεικτικό της απόκλισης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών είναι ότι ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια η ελληνική πλευρά να δώσει τη μάχη για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

The post Το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης ετοιμάζεται να παίξει ο Σαμαράς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα