Το αρχαιολογικό κόσμημα που δίνει ελπίδα

Έχουν πάρει το “πράσινο” φως οι εργασίες για την ανάπλαση και ανάδειξη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Νικόπολης στο Νομό Πρεβέζης. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει και η χαρά των κατοίκων του νομού, οι οποίοι βλέπουν ένα τόσο σημαντικό αρχαιολογικό “κόσμημα” να αξιοποιείται.

Και πως να μην είναι χαρούμενοι, όταν ένα τέτοιο εγχείρημα προϋποθέτει και την αύξηση του τουρισμού αλλά και την ανάπτυξη του τόπου. Μετά το τέλος των εργασιών, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, το οποίο αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα έργα στην αρχαιότητα θα μετατραπεί, σε ένα από

τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της εποχής μας.

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο ξεκινούσε από τις πηγές του ποταμού Λούρου, που βρίσκονται στο χωριό Άγιος Γεώργιος του Δ. Ζηρού. Στη συνέχεια ακολουθούσε μία διαδρομή 50 χλμ. και διέσχιζε ένα μεγάλο κομμάτι του Ν. Πρεβέζης, μέχρι τον τελικό προορισμό που ήταν η πόλη Νικόπολη. Το υδραγωγείο άλλοτε ήταν στην επιφάνεια, κτιστό η λαξευμένο σε βράχους και άλλοτε υπόγειο. Σε πολλά σημεία, σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν γέφυρες, υποτειχίσματα ή πεσσοστιχίες.

Μια τέτοια πεσσοστιχία βρίσκεται στις πηγές, στο χωριό Άγιος Γεώργιος και αποτελεί μία από τις πέντε θέσεις που αποφασίστηκε να αναδειχθούν και να μετατραπούν σε αρχαιολογικούς χώρους. Η δεύτερη θέση, είναι ένα τμήμα υπόγειας σήραγγας και φρεάτιο ελέγχου στην περιοχή του Κοκκινόπηλου στο Δ. Ζηρού. Στην τρίτη θέση, στο χωριό Στεφάνη έως τη Σκάλα Λούρου του Δ. Λούρου, ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει μέρος υποτειχίσματος και λαξευμένης στο βράχο αύλακας. Στην τέταρτη θέση, στον οικισμό Αρχαγγέλου του Δ. Ζαλλόγου άλλη μία πεσσοχτιχία ,που διασώθηκε και η πέμπτη και τελευταία θέση, επίσης μία πεσσοστιχία, που προσεγγίζει και οριοθετεί το δυτικό τμήμα της Ρωμαικής Νικόπολης, θα δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο.

Η επιλογή όλων αυτών των σημείων δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο κάθε χώρος έπρεπε να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις. Η κατάσταση διατήρησης του κάθε μνημείου, η τυπολογία του αγωγού, η μικρή απόσταση με οικισμούς, η εύκολη πρόσβαση και η σύνδεση του με άλλα μνημεία του Ν. Πρεβέζης, οι οποίοι θα παρουσίαζαν αρχαιολογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Η σύνδεση των παραπάνω αρχαιολογικών χώρων που θα δημιουργηθούν, με άλλους σημαντικούς χώρους του Νομού, οι οποίοι θα αποτελούν ένα δίκτυο που θα διευκολύνει τους επισκέπτες διανύοντας μία συγκεκριμένη διαδρομή, είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του έργου. Επίσης η ανάδειξη αυτή αποσκοπεί και στην ανάπτυξη του τουρισμού της Ηπείρου, κάτι που είναι μεγάλη ανακούφιση για την περιοχή αλλά και την βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των μνημείων του τόπου.

Το έργο που ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού στο τέλος τους 2015. Περιφράξεις, θύρες εισόδου, υποδομές και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης κοινού, δημιουργία διαδρομής περιήγησης για τους επισκέπτες και διαμόρφωση θέσεων θέασης, αποψιλώσεις και ετήσια συντήρηση, κυρίως στην περιοχή των πηγών Αγ. Γεωργίου είναι κάποιε

Keywords
Τυχαία Θέματα