Το αντιρατσιστικό ν/σ στο επίκεντρο της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών

Δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής στη σύσκεψη που έχουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, το οποίο προκαλεί ισχυρούς τριγμούς.

Στο θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου οι θέσεις από τη μία πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι αντικρουόμενες, κυρίως, ως προς την αναγκαιότητα ενός ξεχωριστού νομοσχεδίου. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στη ματαίωση της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Στον αντίποδα ο κ. Σαμαράς είναι πολύ πιθανό να προτείνει στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους την κωδικοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας με ορισμένες προσθήκες στοιχείων του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από τα «στρατηγεία» των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι πως τα δύο κόμματα επιμένουν στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος, που συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, είχε σηκώσει το Σάββατο τους τόνους, θέτοντας θέμα συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Κινήματος επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε πως «νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι μονοκομματική», όσο και στη ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζοντας πως «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας, αποφεύγοντας τις πιο δύσκολες στιγμές τα βάρη των αποφάσεων».

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης σημειώνει με νόημα πως «πρέπει να προωθηθεί το νομοσχέδιο και τούτο ανεξάρτητα από το τι θα έχει ως αποτέλσμα η διαβούλευση που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει στο επίπεδο της Βουλής. Το νομοθέτημα αυτό δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν κάποιοι. Είναι υποχρέωση της χώρας μας έναντι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρέπει να προωθηθεί».

Αντισυνταγματικές διατάξεις
Να θυμίσουμε, πως λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της κεντρικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία έκρινε ορισμένες από τις διατάξεις του επίμαχου νομοσχεδίου αντισυνταγματικές. Η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο πόρισμά τη, κρίνει ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντισυνταγματικές, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, στάση που τις τελευταίες μέρες κρατάει η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ.

Σχετικά άρθρα

Πόρισμα της ΚΕΝΕ: Αντισυνταγματικός ο αντιρατσιστικός νόμος

Keywords
Τυχαία Θέματα