Το 72% των πολιτών της Αυστρίας δεν θέλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την σαφή αντίθεση της πλειοψηφίας των πολιτών της Αυστρίας, και μάλιστα κατά ποσοστό 72%, στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη, ενόψει της παρουσίασης στις Βρυξέλλες, της ετήσιας Έκθεσης Προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση,

μόλις ένα 15% χαιρετίζει την ένταξη της Τουρκίας, ενώ ένα 10% δηλώνει αδιάφορο.

Εκτός από την Τουρκία, η πλειονότητα των Αυστριακών απορρίπτει και την ένταξη των χωρών των Βαλκανίων, του Κοσόβου σε ποσοστό 66%, της Σερβίας κατά 62%, της Αλβανίας (για την οποία η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την αναγνώριση καθεστώτος υποψήφιας χώρας) σε ποσοστό 61%, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (56%), όπως επίσης της ΠΓΔΜ σε ποσοστό 52% και του Μαυροβουνίου κατά 52%.

Από την άλλη, μόνο η ένταξη της Ισλανδίας —η οποία έχει αναστείλει προς το παρόν τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις— εμφανίζεται να γίνεται αποδεκτή από την πλειονότητα των Αυστριακών, δηλαδή σε ποσοστό 55%.

Ο σκεπτικισμός των Αυστριακών αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ φαίνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που μερικές φορές έχει περάσει το 80%.

Τις επιφυλάξεις της η Αυστρία τις είχε εκφράσει από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή δήλωνε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».

Η Βιέννη τάσσεται υπέρ μόνον μιας «προνομιακής σχέσης» για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα φαίνεται να συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

Όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πάουλ Σμιντ, οι Αυστριακοί εμφανίζουν μία κόπωση ως προς περαιτέρω διευρύνσεις της ΕΕ και οι τρεις στους τέσσερις θεωρούν τη διεύρυνση ,«λιγότερο» (ποσοστό 42%) ή «καθόλου σημαντική» (32%), Μόνον ένα ποσοστό 16% τη θεωρεί «σημαντική» και μόλις ένα 8% «πολύ σημαντική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους Αυστριακούς σημασία φαίνεται να έχει μια εμβάθυνση της συνεργασίας των σημερινών 28 χωρών-μελών της ΕΕ, κάτι που αποτυπώνεται στην ίδια δημοσκόπηση με ένα ποσοστό 86% των ερωτηθέντων να εκτιμά ως «πολύ σημαντική» ή «σημαντική» την εμβάθυνση της ΕΕ.

The post Το 72% των πολιτών της Αυστρίας δεν θέλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα