Τι ζητά από την Αθήνα, ο …επόμενος Γερμανός Υπ. Οικονομικών

Η επίσκεψη του Γιοργκ Άσμουσεν στην Αθήνα, ένα μήνα ακριβώς πριν τις γερμανικές εκλογές, έχει τη δική της σημασία.

Εδώ στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και να ακούμε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως εκπρόσωπο της γερμανικής οικονομικής πολιτικής.

Τα πράγματα ωστόσο δεν θα είναι τα ίδια

στο Βερολίνο μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Ο κ. Γιοργκ Άσμουσεν σήμερα είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ.

Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο επόμενος υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον το μεγάλο κέρδος που έχει αποκομίσει η Γερμανία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στην ευρωζώνη αλλά και ο άνθρωπος που ξεκίνησε τον χορό της επιστροφής των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα.

Στην πρόσφατη δόση των 4,2 δις Ευρώ που πήρε η Ελλάδα από την Τρόικα, το 1,2 δις Ευρώ αποτελούσε επιστροφή χρημάτων από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης που κατά καιρούς είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα από τις αγορές σε χαμηλότερες τιμές.

Ο κ. Γιοργκ Άσμουσεν ετοιμάζεται για έναν νέο –προφανώς πολιτικό- ρόλο στη Γερμανία μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό άλλωστε εκτός των υπολοίπων επισήμων συναντήσεων που προγραμματίσθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ζήτησε -με επιμονή- να συναντηθεί και με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τον Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος φυσικά είχε προγραμματίσει άλλες σημαντικότερες ασχολίες).

Αντί λοιπόν οι Έλληνες πολιτικοί να ζητούν σήμερα –τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου- από τους Γερμανούς πολιτικούς να δεσμευτούν δημοσίως για το…μελλοντικό νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, θα ήταν πολύ καλύτερο να προσπαθήσουν να χτίσουν εποικοδομητικές πολιτικές σχέσεις με τους ανθρώπους που θα κυβερνήσουν την Γερμανία, αύριο…

Keywords
Τυχαία Θέματα