Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις στο Δημόσιο

Οι μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα πραγματοποιηθούν βάσει κριτηρίων όπως το εργασιακό προφίλ των υπαλλήλων, που απαιτούνται κάθε φορά για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, αλλά και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικής με την αξιοποίηση των υπαλλήλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των υπαλλήλων που είναι απόφοιτοι

της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

«Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο τους υπαλλήλους που έχουν προσόντα και κυρίως με το βασικό κριτήριο της αξιοκρατίας», είπε ο υπουργός, εξηγώντας πως στόχος του υπουργείου είναι οι υπάλληλοι αυτοί να αξιοποιηθούν με επιπλέον μοριοδότηση, τόσο κατά την εξέλιξή τους όσο και για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης.

Προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι κάθε απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περίπου 35.000 ευρώ και έχει καταρτιστεί για να κάνει πολύ συγκεκριμένη δουλειά, είτε στις δομές στην κεντρική διοίκηση είτε στην αποκεντρωμένη. Ωστόσο, όπως είπε, οι υπάλληλοι αυτοί, που είναι αυξημένων προσόντων, κινδυνεύουν να τεθούν πρώτοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας σε σχέση με υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στο δημόσιο για αρκετά χρόνια.

Ο κ. Μανιτάκης υπενθύμισε ότι τα κριτήρια της υπουργικής απόφασης που υπεγράφη, σε εφαρμογή του Ν. 4093/2011 για τους υπαλλήλους που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφορούσαν αποκλειστικά τη διαθεσιμότητα 2.500 υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιπλέον, ήταν υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, «άρα δεν μπορούσε να αφορά υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούσε να αφορά τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν αποτυπώθηκαν τα πάγια κριτήρια της διαθεσιμότητας, διότι ο νόμος θέτει ως πρώτο κριτήριο το συμφέρον της υπηρεσίας και ως δεύτερο κριτήριο την αξιοποίηση του υπαλλήλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα