Τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ – Ρεπορτάζ του «Π»

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Σε πλήρη πολιτική ετοιμότητα φαίνεται να βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ που οργανώνει από τώρα την αντεπίθεσή του ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό με ανοικτά δύο μέτωπα: το ένα προς τη ΝΔ, έτσι ώστε οι ψηφοφόροι να καταλάβουν πως το κόμμα τους, για λόγους εθνικού συμφέροντος και μόνο, συγκυβερνά με τον Α. Σαμαρά και το άλλο,

το διαρκές μέτωπο, προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση, δε, που η Κουμουνδούρου καταθέσει πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων, τότε η Χαριλάου Τρικούπη θα απαντήσει, λέγοντας ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ μετατίθεται το ενδιαφέρον στα υποβρύχια και όχι στη μάχη του προϋπολογισμού, όπως θα έπρεπε κανονικά.

Στο ΠΑΣΟΚ, εκτός το κοινοβουλευτικό επίπεδο που εκεί η αντιπαράθεση είναι καθημερινή, δίνεται έμφαση και στα εσωκομματικά, με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός. Οι διαφωνίες που εκδηλώνονται καθημερινά είτε βουλευτών που κάνουν ανοίγματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η περίπτωση του Γ. Ντόλιου που κινήθηκε σε αντίθετη γραμμή από την επίσημη, είτε στελεχών, κρατούν σε μια διαρκή εγρήγορση την ηγεσία, η οποία παρακολουθεί πολύ στενά όλα όσα γίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Ακροπόλ (που σήμερα παίζεται το θεατρικό έργο «Ο έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου), θα διεξαχθεί η πρώτη εκδήλωση της Κεντροαριστεράς των 58, στην οποία έχει προσκληθεί ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη οργανωμένη παρέμβαση των στελεχών αυτών που κινούνται υποστηρικτικά προς τη δημοκρατική παράταξη.

Το ΠΑΣΟΚ, σε επίπεδο Κοινοβουλίου παραμένει σταθερό σε ό,τι έχει να κάνει με τα θέματα που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, βεβαίως αντιτάσσεται και δεν συζητά καθόλου το θέμα των πλειστηριασμών. Αναφορικά με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων τονίζει ότι αποτελεί για το ίδιο όχι απλώς κόκκινη γραμμή, αλλά αιτία πολέμου σε όποιον ανοίξει παρόμοιο θέμα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι η λύση που θα βρεθεί στην υπόθεση των εργαζομένων, ώστε να μην κινδυνέψουν με απόλυση στα ΕΑΣ, κινείται προς τη δική του πρόταση. Επομένως, έχουν κάθε λόγο να λένε ότι η πολιτική τους πιάνει τόπο. Οι προτάσεις τους έχουν βάση και πάνω σε αυτές θα αντιπαρατεθούν και με τη ΝΔ, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εσωκομματικό μέτωπο άνοιξε μεγάλη συζήτηση, με αφορμή την επιστολή των αυτοαποκαλούμενων «αποφασισμένων». Πρόκειται για μια επιστολή με… φαντάσματα, αφού κανείς από εκείνους που τη συντάσσουν εναντίον των διαφωνούντων δεν βάζει την υπογραφή του. Αυτή η κίνηση είναι πρωτοφανής για τα πολιτικά δεδομένα του ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης τον οποίο φωτογραφίζουν μαζί με άλλους διαφωνούντες τα στελέχη εκείνα που έγραψαν την υποστηρικτική επιστολή προς την ηγεσία.
Ωστόσο, το γεγονός ότι το θέμα της αποστασίας που θέτει ο κ. Βενιζέλος κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ περί πολιτικού εισοδισμού δεν αναδεικνύεται από άλλες εφημερίδες παρά μόνο από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» που βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με την Κουμουνδούρου, σύμφωνα με ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι ως θέμα από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί. «Και ο Ανδρέας, και ο Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα καλούσαν βουλευτές άλλων κομμάτων να ψηφίσουν τις προτάσεις ή τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, ήταν αποστασία;» αναρωτιούνται κορυφαία στελέχη που δεν συμφωνούν με τη συγκεκριμένη επιλογή της ηγεσίας. Ολη αυτή η συζήτηση έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να φτάσουν να μιλάνε ακόμη και για άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο ΠΑΣΟΚ από ηγετικής άποψης.

«Να γίνουμε κανονικό κόμμα»

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφερόμενη στους διαφωνούντες και σε όσους θέτουν θέμα ηγεσίας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«[...] Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε πολλούς που θέλουν να ηγηθούν με μικρή έως μηδαμινή κοινωνική υποστήριξη από την κοινωνική βάση. Οσο, όμως, η Κεντροαριστερά παραμένει σε αυτό το σκηνικό, όλοι να διεκδικούμε την προεδρία ή την αρχηγία ενός κόμματος ή ενός σχήματος, ή ενός υβριδίου κόμματος, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει.
Μέσα στο ΠΑΣΟΚ ή σε οποιοδήποτε σχήμα αναδειχθεί, πρέπει να σταματήσει ο διαχρονικός παραδοσιακός αρχηγισμός, πρέπει να υπάρξουν δημοκρατικές διαδικασίες και, όπως λέμε, να γίνουμε και ένα ‘‘κανονικό’’ κόμμα. Πριν γίνουμε μια κανονική χώρα, ας γίνουμε, τουλάχιστον εμείς, ένα ‘‘κανονικό’’ κόμμα».

Αιχμές άφησε ο κ. Πιερρακάκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου, που είπε, μεταξύ άλλων, σε όσους διαφοροποιούνται τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για μια άλλη πολιτική: «Στην ασκούμενη πολιτική υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και βελτιώσεις γίνονται καθημερινά, αλλά στο πλαίσιο του εφικτού. Ολοι όσοι εντός ή εκτός παράταξης, έπειτα από τριάμισι χρόνια, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι υπάρχει και μια άλλη πολιτική, χωρίς φυσικά να την ορίζουν, θα πρέπει πρώτα να μας εξηγήσουν, γιατί αυτή την άλλη πολιτική δεν την εφήρμοσαν, όταν είχαν κυβερνητικές θέσεις ή, αν την εφάρμοσαν, γιατί εμείς δεν το αντιληφθήκαμε;» τόνισε το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε με έμφαση: «Οι πράξεις είναι πάντα πιο ηχηρές από τις απόψεις. Ιδιαίτερα, όταν οι συγκεκριμένες απόψεις έπονται».

Ολα αυτά, βεβαίως, πρόκειται να τεθούν με έντονο, ή μη, τρόπο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, που πιθανόν να γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής, όπου εκεί αρκετά από τα στελέχη που δεν είναι βουλευτές θέλουν να μιλήσουν υπέρ ή κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Πολιτικό ρεπορτάζ απο το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ – Ρεπορτάζ του «Π» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα