Τι προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα για το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί και τα βιβλία

Στη δημοσότητα θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά του γάλατος, του ψωμιού, των φαρμάκων αλλά και των βιβλίων. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τόνιζαν πως η συμφωνία Κυβέρνησης – τρόικας σε αυτά τα ζητήματα η συμφωνία έχει ως εξής:
Σχετικά με το γάλα δημιουργείται νέα κατηγορία που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι.
Αναφορικά με γάλα χαμηλής παστερίωσης θα υπάρξει προσαρμογή στα κοινοτικά δεδομένα, θα κυκλοφορεί γάλα που

θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο φρέσκο, ανάλογα με τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει η βιομηχανία, δηλαδή μέχρι 11 μέρες.

Σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδο τριών μηνών που θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, ενώ καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς και παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες.
Αυτό έγινε για να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.
Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του του μέτρου , αυτή θα επανεξεταστεί από την τρόικα μετά από τρεις μήνες.

Έχει μάλιστα συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ότι αφορά στο δίκτυο διανομής.

Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί για το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των τιμών.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης:

«Δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, δεν επιτρέπεται μη φαρμακοποιός ιδιοκτήτης, ωστόσο επειδή για τα φάρμακα και τα φαρμακεία υπάρχουν 28 σημεία στην έκθεση του ΟΟΣΑ αλλάζουν θέματα όπως π.χ. σε σχέση με τα συστεγαζόμενα φαρμακεία».

Σε σχέση με τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.
Τέλος το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.

The post Τι προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα για το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί και τα βιβλία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα