Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία; Γιατί επενέβη η Ρωσία; Τι φοβούνται οι ΗΠΑ; Τι περιμένει η Κίνα; Ποιός είναι ο ρόλος της Gazprom; Τι επιπτώσεις θα έχει για την Ελλάδα, η μείζονα κρίση στον Καύκασο;

Το «Π» απευθύνθηκε σε έναν ειδικό: Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης*, αναλύει απλά και κατανοητά τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση. Εξηγεί αναλυτικά, το διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας- ΕΕ- ΗΠΑ και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις στο ενεργειακό κομμάτι.

«Η

Ουκρανία είναι διαιρεμένη λόγω διαφορετικών ιστορικών καταβολών που έχουν οι δύο κύριες οντότητες: Οι μεν δέχονται επιρροές από από τη Δύση, την Αυστρο-ουγρική και την πολωνο-λιθουανική αυτοκρατορία, οι δε στην βορειοανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία δέχονται επιρροές από τη Ρωσία.

Η χώρα έγινε ανεξάρτητη από το 1991 και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει προλάβει να αναπτυχθεί κοινή εθνική συνείδηση, με συνέπεια να διατηρείται ο διχασμός αυτών που υποστηρίζουν τη Δύση και αυτών πρόσκειται θετικά προς την Ανατολή.

Αυτό έγινε ιδιαίτερο αισθητό στις εκλογές του 2004 όπου ο Γιανουκόβιτς είχε την αποδοχή πάνω από το 70% στην Ανατολική Ουκρανία. Αντίθετα από τις εκλογές του 2010, η Τιμοσένκο, που ανήκει στην αντιπολίτευση, παρουσίασε αντίστοιχα ποσοστά.

Επίσης το 2004 με την «Πορτοκαλί Επανάσταση» άλλαξε ο προσανατολισμός του Κιέβου προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Το γεγονός δεν αποδέχτηκε η Ρωσία διότι θεωρεί τη χώρα ζωτικό της χώρο και φυσική της προέκταση. Η «Πορτοκαλή Επανάσταση» απέτυχε, δημιουργώντας διαφθορά και επιτείνοντας τα οικονομικά προβλήματα.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις επιδοτούμενες τιμές φυσικού αερίου είχε ως συνέπεια η Ουκρανία να παράγει χρέη τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει στην Gazprom.

Από τις εκλογές του 2010, με την εκλογή του Προέδρου Γιανουκόβιτς, κατέστη σαφές ότι κανένας Πρόεδρος και καμία κυβέρνηση δεν απολαμβάνει πλήρη νομιμοποίηση από το σύνολο του πληθυσμού.

Το Νοέμβριο του 2013, ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία ένταξης στην ΕΕ, κάτι που οδήγησε στην ανατροπή του.

Το ενεργειακό και τα χρέη

Η Ρωσία θα κάνει ό,τι απαιτείται για να καταβληθούν τα 1,5δις δολάρια που χρωστάει η Ουκρανία στην Gazprom, και θα προτείνει δάνειο για αποπληρωμή.

Όμως με την προσωρινή κυβέρνηση, η Ρωσία θα επαναφέρει την τιμή του φυσικού αερίου στην αρχική της. Η Ρωσία είχε προσφέρει δώρο στον Γιανουκόβιτς την μείωση της τιμής από 400 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, σε 268 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα. Η Ρωσία λοιπόν, «θα σφίξει τη θηλιά» στην Ουκρανία.

Μέσω της Ουκρανίας διέρχεται το 70% του φυσικού αερίου από το οποίο τροφοδοτείται η ευρωπαϊκή αγορά. Τυχών κυρώσεις στην Ρωσία θα έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Το 35% του φυσικού αερίου το εισάγει από την Ουκρανία η Γερμανία. Συνεπώς εξαιτίας οικονομικής, εμπορικής αλληλεξάρτησης με την Ρωσία, η Γερμανία θα επηρεαστεί από την τιμωρία της Ρωσίας.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Ουκρανία δεν αποτελεί προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της, αλλά υποχρεούται να παρέμβει επειδή τους ζητήθηκε βοήθεια από την ουκρανική κυβέρνηση.

Εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, η τελευταία θα απαντήσει με την ίδια λογική. Τότε θα ανοίξει ένα κεφάλαιο το οποίο δεν ξέρουμε ποιος θα το κλείσει.

Η θέση της Κίνας

Η Κίνα θα μείνει διακριτικά εκτός, και θα υποστηρίξει με διακριτικό τρόπο την Ρωσία για να μην μείνει η Ρωσία απομονωμένη.

Ποιοί υποστηρίζουν την Ρωσία

Μέχρι στιγμής η κόντρα παραμένει ανάμεσα σ τη Δύση και τη Ρωσία. Ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει ταχθεί επίσημα υπέρ ή κατά της Ρωσίας. Εξαίρεση αποτελεί η Τουρκία η οποία αντιτίθεται με τη Ρωσία εξαιτίας της παρουσίας Τατάρων. Ακόμη, το Ισραήλ το οποίο δεν έχει πάρει κάποια θέση, ανησυχεί για το εβραικό στοιχείο στην Ουκρανία καθώς ακροδεξιοί έχουν θέση στην μεταβατική κυβέρνηση και η δράση του εκτείνεται και πέρα από την πολιτική».

* Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν στο χώρο της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στρατηγικός αναλυτής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Κατέχει Πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας, Μεταπτυχιακό στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Διδακτορικό στη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στη ρωσική κατά την πρώτη περίοδο Putin (2000-2004). Έχει διατελέσει Διευθυντής για θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου και από το Νοέμβριο του 2004 ορίστηκε Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας και Ευρασίας του ΙΔΙΣ, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης τον Σεπτέμβριο του 2008.

The post Τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα