Τι ορίζει το Σύνταγμα

Στις 10 το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να του παραδώσει τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.

Στις 11:30, ο Βύρων Πολύδωρας, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να τον ενημερώσει επίσημα για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς

ως αρχηγός του πρώτου κόμματος αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να αρχίσει διαβουλεύσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η εντολή ισχύει για τρεις ημέρες και εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, η τριήμερη εντολή δίνεται στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος, και αν αποτύχει και αυτή, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη και επιδιώκει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Εάν αποτύχει αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα