Θετικά μηνύματα από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων

Επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΜΠΕΣ

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους οι εγχώριοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο σχετικό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, τη συνδρομή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την ομαλή εξέλιξη του προγράμματος σταθερότητας ανακοίνωσαν η Εθνική, η Alpha, η Πειραιώς και η Eurobank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,

η Attica Bank, όπως και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες δεν διευκρίνισαν το ύψος των ομολόγων που θα πουλήσουν. Σημειώνεται ότι η έγκριση των διοικητικών συμβουλίων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τράπεζες θα προσφέρουν το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν. Οι τραπεζίτες αναμένουν έως το πέρας της διαδικασίας για να διαπιστωθεί, αναλόγως με τη συμμετοχή των hedge funds, αν θα γίνει αποδεκτή η προσφορά στο σύνολό της (με το 100% των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν) ή θα «κρατήσουν» μέρος των τίτλων.
Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων αποτελεί έναν από τους όρους που έθεσε το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και το ΔΝΤ για να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Για θετική έκβαση του προγράμματος προϊδέαζαν τα μηνύματα που έφταναν τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα.
Μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία στα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία εκτιμούν ότι η αυξημένη προσφορά ομολόγων από το εξωτερικό θα επιτρέψει εντέλει τη συμβολή τους στην επαναγορά με ένα μέρος των νέων ελληνικών ομολόγων που έχουν λάβει μετά το PSI.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση με τους τραπεζίτες για την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα λειτουργεί ως ασπίδα στα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών έναντι αγωγών που μπορεί να κατατεθούν σε βάρος τους από μετόχους.

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ: Μερική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για τις αλλαγές
Λευκός καπνός βγήκε από την πολύωρη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς επιτεύχθηκαν βελτιώσεις στις ρυθμίσεις για τα πολυτεκνικά επιδόματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους μισθωτούς με μπλοκάκι, καθώς και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ωστόσο, το θέμα δεν έκλεισε, αφού παραμένουν ακόμη διαφορές σε κάποια ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, θέματα που αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς. Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται επίσης και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να προστεθεί ακόμη ένας φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα που προτείνε

Keywords
Τυχαία Θέματα