Τελευταία ευκαιρία για συναίνεση

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Οι συνομιλίες του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν με τον Άσαντ στη Συρία έγιναν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, ενώ ξεκαθαρίστηκε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει βιώσιμο και ρεαλιστικό πλάνο ειρήνευσης, αν οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές αποφασίσουν κάποτε να σταματήσουν την αιματοχυσία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πλάνο των έξι σημείων, το σχέδιο δηλαδή που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό, αλλά δεν πέτυχε. Η πρόσφατη συνάντηση, σε συνδυασμό με τα καλά αποτελέσματα της διάσκεψης της Γενεύης, πριν από δυο εβδομάδες, αποκλιμάκωσαν κάπως την ένταση μεταξύ Δύσης και Δαμασκού

που είχε φτάσει σε «κόκκινο συναγερμό» τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, άνθρωποι του καθεστώτος κατηγόρησαν τη Δύση ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τους «τρομοκράτες» με οπλισμό, για να λάβουν με τη σειρά τους την απάντηση ότι η Ρωσία στηρίζει απροκάλυπτα τις θέσεις της Δαμασκού. Κάτω απ’ αυτή την αντιπαράθεση, πολλοί ρωτούν για το πώς θα επιτευχθεί ειρήνη με προοπτική ήπιας πολιτικής μετάβασης. Αυτό είναι κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση. Και αυτό γιατί η ταλανιζόμενη αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι, τυχόν νέα ηγεσία με μορφή πολιτικής συμμαχίας, δεν μπορεί να περιλαμβάνει ανθρώπους του Άσαντ. Και εδώ είναι που θέλει να «πατήσει» το καθεστώς. Να δείξει, δηλαδή, στη διεθνή κοινότητα ότι είναι διατεθειμένο να κάνει ειρήνη, αλλά «εμποδίζεται» από την αντιπολίτευση. Αυτό, άλλωστε, υποστήριξε και ο ίδιος ο Άσαντ στις συνομιλίες.
Με βάση τη στείρα άρνηση από την πλευρά των ανταρτών, η πρόσφατη συνάντηση Ανάν-Άσαντ μπορεί να θεωρηθεί κατά κάποιον τρόπο «επιτυχημένη κατά το ήμυσι». Το καθεστώς, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε στους αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι όσο οι αντάρτες είναι αδιάλλακτοι και η Δύση συνεχίζει ύπουλα παιχνίδια, τα εμπόδια προς την πολιτική αλλαγή θα πολλαπλασιάζονται. Ταυτόχρονα, αν ληφθεί υπόψη και ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης με τη σύγκρουση που επικρατεί στους κόλπους της, δεν αποκλείεται ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, απαρτιζόμενο μόνο από την αντίσταση, να φέρει μεγαλύτερη αντιπαράθεση.

Η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση, ουσιαστικά, δεν «ενέκρινε» τη συνάντηση των δύο ηγετών, αφού για τους αντικαθεστωτικούς η συζήτηση για επικείμενη είσοδο του Άσαντ σε νέο κυβερνητικό σχήμα δίνει νομιμοποίηση στις πράξεις του. Ωστόσο, τόσο η Δύση όσο και η Ρωσία, παρά την αντιπαράθεσή τους σε συγκεκριμένες θέσεις, συμφώνησαν κατά κάποιο τρόπο για τη συμμετοχή ανθρώπων του καθεστώτος σε πιθανό πολιτικό διάλογο. Μάλιστα, δημοσιεύματα έκαναν λογο για αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως την παύση της αποστολής οπλισμού στο καθεστώς από τη Ρωσία, σε μια ένδειξη καλής θέλησης και δημιουργίας κλίματος ενότητας. Παράλληλα, η ρωσική ηγεσία είχε συνομιλίες με ανθρώπους της αντιπολίτευσης στη Μόσχα σε μια προσπάθεια οι δυο πλευρές να έρθουν κοντά και να πείσουν οι Ρώσοι για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου Ανάν.
Βέβαια, το πρόβλημα των έντονων διαφωνιών στους κόλπους των αντικαθεστωτικών, που φτάνει ενίοτε μέχρι και την πλήρη ρήξη, τείνει

Keywords
Τυχαία Θέματα