Τα ταξίδια είναι ευχάριστα, όταν δεν κινδυνεύεις…

Το πιο σοβαρό λάθος που κάνουν οι Έλληνες ταξιδιώτες είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν προετοιμάζονται επαρκώς για τους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την υγεία και την ασφάλειά τους, είτε επειδή αισθάνονται ότι δεν τους αφορά το θέμα είτε επειδή έχουν ελλιπή ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όλο και περισσότεροι είναι οι Έλληνες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και προτιμούν όλο και μεγαλύτερο εύρος προορισμών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ανάγκη ενημέρωσής

τους, η οποία ωστόσο, σε γενικές γραμμές, παραμένει μη ικανοποιητική.

Συνήθως, οι ταξιδιώτες αναζητούν πληροφορίες για θέματα υγείας λίγες μόνο μέρες πριν από την αναχώρησή τους. Ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες είναι το γεγονός ότι πιστεύουν πως, κάνοντας ένα εμβόλιο, έχουν εξασφαλίσει 100% προστασία και έτσι υποβαθμίζουν ή και αμελούν άλλα βασικά μέτρα προφύλαξης που θα έπρεπε να πάρουν.

Oι μετανάστες που επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους, για να επισκεφτούν τους συγγενείς και φίλους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από διάφορα νοσήματα (όπως η ελονοσία, ο τυφοειδής πυρετός, η ηπατίτιδα Α). Ο αυξημένος αυτός κίνδυνος οφείλεται στη -συνήθως- ανεπαρκή ενημέρωσή τους, στη χαμηλή συμμόρφωσή τους με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρουν και τη διαμονή τους κατά κανόνα σε καταλύματα της οικογένειάς τους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής τους από διάφορα νοσήματα.

Το προφίλ του Ελληνα ταξιδιώτη

Οπως προκύπτει από καταγραφή στοιχείων που έγινε από το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ, το προφίλ των Ελλήνων που ταξιδεύουν σε χώρες του εξωτερικού, και που απευθύνονται στις δημόσιες υπηρεσίες ταξιδιωτικής ιατρικής της χώρας δείχνει ότι στην πλειονότητά τους είναι μέσης ηλικίας, ταξιδεύουν για αναψυχή ή εργασία για μικρό χρονικό διάστημα και συνήθως μένουν σε ξενοδοχεία σε αστικές περιοχές.

Η επικινδυνότητα έχει πάντα δυναμικό χαρακτήρα και κάθε στιγμή εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν σε μία χώρα (π.χ. επιδημίες, κλιματολογικές συνθήκες, φυσικά φαινόμενα), τον τρόπο, τον σκοπό, τη διάρκεια και το είδος του ταξιδιού, καθώς και την περιοχή και τις συνθήκες διαμονής.

Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι περισσότερο επικίνδυνες θεωρούνται οι χώρες με χαμηλό επίπεδο δημόσιας υγείας, όπως είναι οι περισσότεροι προορισμοί στην Υποσαχάρια Αφρική, Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Αφρική, στην Ινδική Χερσόνησο, στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Νότιο Αμερική και ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται εντός της τροπικής ζώνης.

Οι αναπτυγμένες χώρες (Δ. Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες, ενώ οι αναπτυσσόμενες (ΝΑ Ασία, Ινδική Χερσόνησος, Αφρική, Λ. Αμερική,) είναι περισσότερο επικίνδυνες.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να φροντίσουν να ενημερωθούν -μέσω των υπηρεσιών ταξιδιωτικής ιατρικής- για τα προβλήματα υγείας που πιθανόν να αντιμετωπίσουν στη χώρα προορισμού και τους τρόπους πρόληψης αυτών των νοσημάτων. Εάν σκοπεύουν να επισκεφτούν κάποιον προορισμό με χαμηλό επίπεδο δημόσιας υγείας, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Η επίσκεψη στην υπηρεσία ταξιδιωτικής ιατρικής συνιστάται να γίνεται περίπου τέσσερις με έξι βδομάδες πριν από το ταξίδι, ώστε ο επαγγελματίας Υγείας να έχει την ευχέρεια να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να χορηγήσει τα κατάλληλα εμβόλια σε χρόνο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη ικανοποιητικής ανοσίας και να προφυλαχθούν αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων, όπως είναι ο κίτρινος πυρετός, η ηπατίτιδα Β κ.λπ.

Θα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει από συγκεκριμένες ασθένειες και για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να αμελούν κάποια γενικότερα μέτρα προφύλαξης (π.χ. γενικά προληπτικά μέτρα για τα τροφιμογενή και υδατογενή νοσήματα, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και νοσήματα που μεταδίδονται με τσιμπήματα εντόμων, βλ. www.keelpno.gr).

Είναι σημαντική η ασφαλιστική κάλυψη για το ταξίδι, ώστε ο ταξιδιώτης να μπορεί να διευκολυνθεί σε περίπτωση που θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Συστήνεται ο ταξιδιώτης να έχει μαζί του κυτίο πρώτων βοηθειών (π.χ. φάρμακα κατά της ναυτίας, τσιμπημάτων από έντομα, μικροτραυματισμών κ.λπ.).

Εάν ο ταξιδιώτης ανήκει σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (διαβητικοί, άνθρωποι με σοβαρές καρδιοπάθειες ή αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπαθείς κ.λπ.) θα πρέπει να μεριμνήσει για τα φάρμακα που θα χρειαστεί στη διάρκεια του ταξιδιού, φροντίζοντας παράλληλα η μεταφορά τους να γίνεται με κατάλληλο και ασφαλή τρόπο.

Το ταξίδι είναι καλή ευκαιρία

Το ταξίδι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να γίνουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων, όπως είναι του τετάνου/διφθερίτιδας, της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς (MMR), τα οποία πολλοί παραλείπουν να κάνουν στην ενήλικη ζωή τους και συστήνεται να γίνονται πριν από ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Η διάρροια των ταξιδιωτών (λοίμωξη του γαστρεντερικού) είναι η συχνότερη, με μεγάλη διαφορά, λοιμώδης νόσος στους ταξιδιώτες εξαιτίας λήψης μολυσμένης τροφής ή νερού. Υπολογίζεται ότι η διάρροια προσβάλλει περίπου το 40% των ταξιδιωτών από τις αναπτυγμένες χώρες που επισκέπτονται αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής. Πρόκειται για μια ήπια, αυτοπεριοριζόμενη νόσο που διαρκεί συνήθως δύο με πέντε μέρες και αποδράμει χωρίς ειδική θεραπεία, αλλά με την εφαρμογή απλών μέτρων, όπως η λήψη υγρών για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και η αποφυγή κάποιων τροφών που ερεθίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως είναι το αλκοόλ, ο καφές, το δυνατό τσάι, τα καρυκεύματα ή τα λιπαρά φαγητά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγονται. Η πρόληψή της επαφίεται, κατά κύριο λόγο, στην τήρηση κάποιων γενικών κανόνων κατά την κατανάλωση νερού και τροφίμων στις χώρες αυτές, όπως:

αποφυγή κατανάλωσης νερού βρύσης και πάγου, κατανάλωση εμφιαλωμένου, σφραγισμένου νερού, κατανάλωση εμφιαλωμένων ανθρακούχων ποτών, ζεστών ροφημάτων (π.χ. τσάι, καφές) από βρασμένο νερό, αποφυγή φρέσκων χυμών από φρούτα, κατανάλωση μόνο μαγειρεμένων, ξεφλουδισμένων, ή καλά πλυμένων λαχανικών και φρούτων, αποφυγή κρύων, ωμών ή μισοψημένων, μη παστεριωμένων τροφών.

Πώς μπορεί να ενημερωθεί ο Έλληνας ταξιδιώτης

Ο κάθε πολίτης που πρόκειται να ταξιδέψει και επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά, μπορεί να απευθύνεται καθημερινά στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), από τις 08.00 μέχρι τις 23.00, στα τηλέφωνα 210-5212195 (08.00-15.30), 210-5212000 (15.30-23.00) ή να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: www.keel.org.gr, οδηγό υγείας για ταξιδιώτες. Επιπλέον, μπορεί να απευθύνεται στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών. Μπορούν, επίσης, να πάρουν πληροφορίες στα αγγλικά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στις πιο κάτω διευθύνσεις:

1) Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – World Health Organization (WHO)

www.who.int/ith

2) Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΗΠΑ) – Centers for Disease

Control and Prevention (CDC)

/www.cdc.gov/travel

The post Τα ταξίδια είναι ευχάριστα, όταν δεν κινδυνεύεις… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα