Τα πάνω-κάτω στην Επιτροπή της Ευρωβουλής!

Στροφή 180 μοιρών έκαναν οι τρεις εισηγητές της Επιτροπής της Ευρωβουλής,οι οποίοι από κατήγοροι της τρόικας έγιναν… συνήγοροι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Έθνος», η συζήτηση των δυο εκθέσεων Κάρας-Χόανγκ Νγκογκ και Θέκρας εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία, με τους εισηγητές να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις σε σχέση με τις αρχικές τους θέσεις και η σημερινή τελική ψηφοφορία έχει τυπική διαδικασία χωρίς επιπτώσεις για την τρόικα.

Δεν

αποτέλεσε βεβαίως έκπληξη το γεγονός ότι ο επίτροπος Όλι Ρεν υπεραμύνθηκε των θέσεών του για επιβολή λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι «τα μνημόνια δεν ήταν η αρχή της κρίσης αλλά η αρχή της επίλυσης των προβλημάτων των χωρών σε πρόγραμμα».

Επανέλαβε δε ότι οι μακροοικονομικές ανισορροπίες είχαν συσσωρευθεί μια δεκαετία πριν από την κρίση, ενώ ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του η ελληνική οικονομία ήταν σε ελεύθερη πτώση.

Αφού αναγνώρισε ότι η διαδικασία της προσαρμογής ήταν επώδυνη ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στις δυσκολίες που είχε η Ελλάδα κυρίως τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου «λόγω της έλλειψης εθνικής ομοφωνίας, των συμφερόντων και της διαπλοκής».

Με ένα όμως αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον έσπευσε να τονίσει ότι σήμερα υπάρχουν απτά σημάδια ανάπτυξης και ένα πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά.

Οι εισηγητές

Οι τρεις εισηγητές περιορίστηκαν σε χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις για τα λάθη της τρόικας, που μόνο προεκλογικές σκοπιμότητες εξυπηρετούν.

Ο Ο. Κάρας τόνισε ότι η τρόικα χαρακτηρίστηκε από έλλειψη διαφάνειας, δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο, της οποίας στόχος ήταν η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και η διάλυση της Ευρωζώνης, κάτι που επιτεύχθηκε.

Ο Λίεμ Χόανγκ Νγκογκ υπογράμμισε ότι οι διαφωνίες εντός της τρόικας δεν έγιναν ποτέ αντικείμενο διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς η Γερμανία ήταν εκείνη που κινούσε τα νήματα.

Ο Αλεχάντρο Θέρκας υπογράμμισε ότι η λιτότητα όπως επιβλήθηκε μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οδήγησε σε πραγματική κοινωνική καταστροφή, αποδόμηση των θέσεων εργασίας που φτάνει σε απίστευτα επίπεδα στους νέους, ενώ καταστράφηκε ο κοινωνικός διάλογος, οι συλλογικές συμβάσεις και η εργατική νομοθεσία.

The post Τα πάνω-κάτω στην Επιτροπή της Ευρωβουλής! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα