Τα μεγάλα Deal του Αντώνη Σαμαρά

Της Ελλης Τριανταφύλλου

Η μείωση των τιμών προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου και η περαιτέρω διείσδυση της Μόσχας σε μεγάλα εγχώρια έργα, η επέκταση της συνεργασίας Αθήνας- Τελ Αβίβ, αλλά και η ανάδειξη της Ελλάδας σε κομβικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής για την προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία, που αφορά κατ’ εξοχήν σε λογισμικά συστήματα και άλλες υψηλής τεχνογνωσίας επενδύσεις, είναι τρία από τα «κλειδιά» με τα οποία θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός, Αντ.

Σαμαράς, να θέσει εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά τη χώρα.
Σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί εκ νέου στο Ισραήλ, όπως ο ίδιος αποκάλυψε κατά τις επαφές του με μέλη της εβραϊκής κοινότητας στις Βρυξέλλες προ ημερών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εβραϊκή κοινότητα εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τους χειρισμούς της κυβέρνησης έναντι της Χρυσής Αυγής, γεγονός που διευκολύνει τον στρατηγικό στόχο του πρωθυπουργού για διεύρυνση των πεδίων συνεργασίας Αθήνας-Τελ Αβίβ. Στο κυβερνητικό επιτελείο μιλούν για αυξημένο ενδιαφέρον εκ μέρους των Ισραηλινών για κατασκευή πολεμικών πλοίων. Αντιθέτως, στο κρίσιμο πεδίο της ενέργειας, παρά την υπογραφή τριμερούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου –Ισραήλ, καταγράφεται στασιμότητα.
Ενα δεύτερο κρίσιμο κομμάτι του στρατηγικού παζλ Σαμαρά αποτελούν οι σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τη συνάντηση Σαμαρά - Πούτιν, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε να κατανοεί πόσο κρίσιμο ζήτημα αποτελεί για την Ελλάδα το ενεργειακό κόστος. Χωρίς να προεξοφλούν το τελικό αποτέλεσμα, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι, μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, η ζυγαριά κλείνει περισσότερο υπέρ μιας συμφωνίας για μείωση της τιμής του αερίου παρά προς την πλευρά της προσφυγής σε ευρωπαϊκή διαιτησία.
Ως θετικά, όμως, αποτιμά η Αθήνα τα αποτελέσματα της συνάντησης και στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, αφού ο πρόεδρος Πούτιν φέρεται να επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για απόκτηση -με τη μορφή του «πακέτου» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ (Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης- κάτι που ωστόσο προσκρούει στο Κοινοτικό Δίκαιο. Για την υπέρβαση του ευρωπαϊκού σκοπέλου, η Αθήνα προσανατολίζεται σε δύο παράλληλους διαγωνισμούς, στους οποίους θα συμμετέχει ταυτόχρονα ο ρωσικός κολοσσός RZD.
Χρόνο, κόπο και πολλές ελπίδες, ωστόσο, έχει επενδύσει ο πρωθυπουργός στο στρατηγικό σχέδιο που έχει στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής για την προηγμένη τεχνολογία. Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για μία στρατηγική επιλογή, η οποία -πέραν των εμφανών και άμεσων οικονομικών της αποδόσεων- είναι δυνατόν να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στο σημαντικότερο κομμάτι του παραγωγικού δυναμικού της χώρας: στους ταλαντούχους και εξαιρετικά εξειδικευμένους νέους, που διαθέτει η πατρίδα μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι συστηματικά, τους τελευταίους μήνες, ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε τακτικές επαφές, εντός και εκτός Ελλάδος, με διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω τομείς και αναζητούν στρατηγικούς εταίρους για να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην περιοχή. Πολλές από τις συζητήσεις έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου για πρώτη φορά ο Τιμ Χέτγκες, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, που κατέχει το 40% στον ΟΤΕ. Από τη συζήτηση προέκυψαν νέα σχέδια για επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Τιμ Χέτγκες, που συζήτησε τα σχέδια του ΟΤΕ μαζί με τον Ελληνα διευθύνοντα σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ, αναφέρθηκε και στις 1.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε ο Οργανισμός τούς τελευταίους 12 μήνες, μετά τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης που υλοποίησε. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, αρκετές από αυτές βρίσκονται στη φάση της πιλοτικής εφαρμογής, άλλες έχουν υλοποιηθεί και άλλες σχεδιάζονται σε ενδιαφέροντα προγράμματα. Οπως σημειώνουν στο «Π» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, οι μεγαλύτεροι κολοσσοί στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της δημιουργίας λογισμικών συστημάτων επενδύουν στο υψηλής τεχνολογικής στάθμης και άρτιας εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι άλλων γειτονικών χωρών.
Ενδεικτικές των «ευκαιριών» που δημιουργούνται είναι οι δύο παράλληλες συμφωνίες της Cosco αφενός με τη Hewlett Packard και αφετέρου με τη ΖΤΕ να καταστήσουν το λιμάνι του Πειραιά βασικό κομβικό κέντρο διακίνησης των λογισμικών προϊόντων τους στην Ευρώπη. Η ΖΤΕ, εξάλλου, επανεξετάζει την πιθανότητα να εγκαταστήσει ένα σύστημα συναρμολόγησης και συντήρησης των λογισμικών της στο Θριάσιο.
Μεταξύ των εν λόγω εταιρειών που ήδη επενδύουν στη χώρα μας είναι η Microsoft, η οποία -μετά από συμφωνία με την Teleperformance και αξιοποιώντας τις υποδομές της τελευταίας- έχει εγκαταστήσει ένα από τα επτά μεγάλης κλίμακας κέντρα επαφής και υποστήριξης στη χώρα μας. Η ίδια εταιρεία έχει επενδύσει και σε ένα άλλο λειτουργικό πρόγραμμα. Ας σημειωθεί ότι ένα από τα κέντρα έναρξης έχει εξαγοραστεί από θυγατρική εταιρεία της Nasdaq, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, για 42 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τη Microsoft, η Teleperformance έχει συνάψει αντίστοιχη συμφωνία με την Apple, η οποία έχει εγκαταστήσει το κέντρο υποστήριξης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Αθήνα. Το ελληνικό τμήμα ενός άλλου κολοσσού, της ΙΒΜ, επενδύει στην ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big DataAnalytics), υπηρεσίες που θα πωληθούν στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το πρόγραμμα της εταιρείας για την εγκατάσταση ενός εξέχοντος δικτύου επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών ΑΕΙ και των τμημάτων τους. Σημασία, όμως, έχουν και οι αντίστοιχες κινήσεις στον ακαδημαϊκό χώρο της εταιρείας SAP, η οποία δραστηριοποιείται σε προγράμματα ηλεκτρονικής εκμάθησης κυρίως για μηχανικούς.
Ο χώρος της φαρμακευτικής βιομηχανίας βρίσκεται και αυτός μεταξύ των πεδίων ενδιαφέροντος των εταιρειών λογισμικού. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη η εταιρεία Johnson & Johnson έχει εγκαθιδρύσει κέντρο φαρμακευτικής έρευνας που θα αφορά κυρίως την έρευνα στη βιοτεχνολογία. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Boavista ήρθε σε συμφωνία με την Pfizer για την ανάλυση μεγάλων δεδομένων. Εξάλλου, εκτός από την Phillip Morris που έχει ήδη ολοκληρώσει την εγκατάσταση λογισμικού κέντρου για την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Αθήνα και η MasterCard προχωρά στη δημιουργία κόμβου για ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Την πορεία υλοποίησης των παραπάνω projects παρακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός, κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα διευθυντικά τους στελέχη, προκειμένου, αρκετές φορές, να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία και να προχωρά η υλοποίηση των συμφωνιών.

Πολιτικό ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Τα μεγάλα Deal του Αντώνη Σαμαρά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
deal, σαμαρας, deal, χρυση αυγη, hewlett packard, εν λόγω, ελλαδα, αντ, βρυξέλλες, μνημονιο, παζλ, ρωσία, αθηνα, τραινοσε, ολθ, τιμ, οτε, νέα, ζτε, πειραιας, microsoft, εταιρεία, θυγατρική, nasdaq, apple, ιβμ, big, αει, sap, Johnson, pfizer, morris, mastercard, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ΟΣΕ, θεσσαλονικη, κυπρος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, αντ, εδρα, ζτε, θριασιο, ιβμ, ισραηλ, κυπρου, ολθ, προγραμμα, τραινοσε, apple, microsoft, pfizer, αει, αισιοδοξια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, δευτερο, διαστημα, δυναμικο, ευρω, ενδιαφεροντα, εν λόγω, εργα, επενδυσεις, επτα, ερευνα, εταιρεία, ευρωπη, εφημεριδα, τεχνολογια, ζυγαρια, ιδια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, θυγατρική, θυγατρικη εταιρεια, μαξιμου, μηνες, μειωση, μορφη, νεες θεσεις εργασιας, παζλ, πεδιο, πεμπτη, υπογραφη, πουτιν, προγραμματα, συζητηση, σχεδια, σχεδιο, τιμ, τμημα, τρια, υλοποιηση, φορα, hewlett packard, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κολοσσος, κομματι, morris, nasdaq, πηγες, πληροφοριες, sap, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα