Τα καρτέλ, οι παράνομες πρακτικές τους και η ατιμωρησία τους…

Καρτέλ στις πάνες, ακόμη και στα ξενόγλωσσα βιβλία. Κουκουλοφόροι υπάλληλοι πολύ γνωστών πολυεθνικών εταιρειών που σπάνε προϊόντα ανταγωνιστών, παράνομα συμβόλαια που πλήττουν την ελεύθερη αγορά.

Αυτή είναι μια χαρακτηριστική εικόνα της ελληνικής αγοράς των τελευταίων χρόνων, όπως τη μετέφερε σε μια χειμαρρώδη συνέντευξη του στην «Κ», ο συντονιστής της επιτροπής ανταγωνισμού του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιώργος Φλωράς.

Ο κ. Φλωράς καταγγέλλει μεταξύ άλλων την εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για «θάψιμο» υποθέσεων,

καθώς όπως λέει, χρειάζονται τουλάχιστον πέντε με επτά χρόνια, για να τελειώσει μια υπόθεση, δίνοντας χρόνο στις πολυεθνικές να συνεχίζουν να παρανομούν, βγάζοντας υπερκέρδη, σε βάρος των καταναλωτών.

Συνέντευξη στοv Αλέξη Αλεξιάδη

Υπάρχει μια επιτροπή ανταγωνισμού, ένα νομικό πλαίσιο και άλλοι φορείς, που υποτίθεται προστατεύουν την αγορά από παράνομες πρακτικές, από καρτέλ, κ.α. Τι γίνεται όμως κατά την άποψη σας;

Η προστασία είναι μόνο θεωρητική. Με τον τρόπο που δρούνε, όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά ευνοούνε τα καρτέλ.

Όλοι, παραπέμπουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που είναι ο «αστυνόμος» για να «συλλάβει» τις παράνομες εταιρείες και η οποία, παρότι διαθέτει άφθονα χρήματα, προσωπικό και ισχυρότατο νομικό πλαίσιο, για να τελειώσει μια υπόθεση κάνει πέντε με επτά χρόνια.

Κατά συνέπεια δίνει άφθονο χρόνο στις πολυεθνικές, να κερδίζουν χρήματα σε βάρος των πολιτών, ενώ τα πρόστιμα είναι πολύ μικρά σε σχέση με τα παράνομα υπερκέρδη και δεν είναι αποτρεπτικά.

Το 2009 καταλόγισαν 30 εκατ. ευρώ πρόστιμο στην πολυεθνική με τον στιγμιαίο καφέ, η οποία έκλεβε τους καταναλωτές για επτά χρόνια, ενώ το ίδιο διάστημα είχε στην Ελλάδα 460 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων.

Στην πολυεθνική των αναψυκτικών έβαλαν 8 εκατ. ευρώ πρόστιμο, ενώ είχε 1,3 δις ευρώ κέρδη.

Το επόμενο που θα είχε αποτρεπτικό χαρακτήρα, είναι οι ποινικές ευθύνες, οι οποίες όμως, η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει ότι είναι χαμηλής αξίας και ορίζει μηδέν ημέρες φυλάκισης.

Δέχεστε καταγγελίες από μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου για παράνομες πρακτικές εταιρειών;

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είναι το πρώτο επιμελητήριο και το μοναδικό στην Ελλάδα, που συνέστησε επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού, με σκοπό να βοηθήσει τα μέλη του, να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα.

Έχουμε κατευθύνει επανειλημμένα τα μέλη μας, πως πρέπει να κινηθούνε και νομικά και με καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Επιμελητήριο βρίσκεται στη θέση, ακόμη και να ενισχύσει οικονομικά τέτοιες ενέργειες, από οργανωμένες ομάδες που θέλουν να στραφούν κατά των καρτέλ, εφόσον είναι βάσιμες οι καταγγελίες τους.

Διαβάστε περισσότερα στο Karfitsa.gr.

The post Τα καρτέλ, οι παράνομες πρακτικές τους και η ατιμωρησία τους… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα