ΣΥΡΙΖΑ: Μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών

Για μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών κάνουν λόγο με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και οι βουλευτές Σ. Σακοράφα, Ν. Βούτσης, Ολγ. Γεροβασίλη, Στ. Παναγούλης και Αφρ. Σταμπουλή.

Ποιες ερωτήσεις θέτουν οι βουλευτές στον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη

Όπως αναφέρουν «η κυβέρνηση προωθεί μία απαράδεκτη κατά τη γνώμη

μας μεθόδευση, σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, κατά παράβαση τόσο του ίδιου του «γράμματος» του νόμου (άρθρα 9 και 114 Ν. 3852/2010), όσο και της κοινής λογικής», καθορίζοντας να συμπέσει η επαναληπτική Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές.

«Όπως τόσο από τη συστηματική ένταξη των σχετικών διατάξεων στο Ν. 3852/2010, όσο και από την κοινή αντίληψη, ως εκλογή των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ νοείται πάντοτε η ”πρώτη Κυριακή”, αφού ο δεύτερος γύρος είναι επαναληπτικός και έχει επικουρικό και δυνητικό χαρακτήρα, μόνο για την περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η εκλογή επιτυχώς κατά τους όρους του νόμου (ενδεικτικά, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 και μετά περίπου στο 40% των Δήμων δεν χρειάστηκε η πραγματοποίηση επαναληπτικών εκλογών)», επισημαίνουν και συμπληρώνουν ότι «η επιλογή της ταυτόχρονης διεξαγωγής των ευρωεκλογών με τον ”δεύτερο γύρο” των αυτοδιοικητικών εκλογών – εάν και όπου αυτός καταστεί αναγκαίος – υπονομεύει ευθέως όλη τη συλλογιστική στην οποία στηρίχθηκε εξαρχής η θέσπιση της ταυτόχρονης διεξαγωγής αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος της μείωσης των δαπανών «καθώς θα απαιτηθεί να στηθούν κάλπες και τη δεύτερη Κυριακή σε όλη τη χώρα, ακόμα και στις περιοχές όπου οι επιτυχόντες δημοτικοί/περιφερειακοί συνδυασμοί θα έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο από το νόμο όριο για την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή». Το κόστος θα είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Οι βουλευτές ρωτούν:

1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιαίτερη πράξη προκήρυξης, μέσω της έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε αυτοτελώς είτε σε ενιαίο π.δ. με την προκήρυξη των ευρωεκλογών;

2. Έχει ζητήσει η κυβέρνηση σχετική γνωμοδότηση για την στην πραγματικότητα παράνομη μεθόδευσή της από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ποιο το περιεχόμενο αυτής;

3. Πώς δικαιολογεί η κυβέρνηση την επιλογή της να σπαταλήσει, και δη κατά τρόπο παράνομο, 50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές της σκοπιμότητες, τη στιγμή που επιβάλλει ανάλγητα μέτρα λιτότητας ακόμα και στα πιο αδύναμα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας;

The post ΣΥΡΙΖΑ: Μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα