ΣΥΡΙΖΑ: Non paper για τον προϋπολογισμό

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Όσο αποφασισμένη και αν είναι η κυβέρνηση για Success Story δεν μπορεί να υλοποιήσει εξωπραγματικές ιστορίες»

Σύμφωνα με non paper για τον προϋπολογισμό, «δεν υπάρχει οικονομική λογική σε σχέδιο που να περιλαμβάνει ταυτόχρονα 3% αυξήσεις του ΑΕΠ και 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα (για σειρά ετών)

και επιπλέον να περισσεύει και κάτι για να πηγαίνει στην αποκατάσταση των αδικιών, όπως ψευδώς διακηρύττει ο πρωθυπουργός».

Επισημαίνεται ότι μόνο αρνητικά μηνύματα μπορεί να στείλει ο φετινός προϋπολογισμός, καθώς θα οδηγήσει σε διάλυση του κοινωνικού κράτους με τις περικοπές σε δαπάνες που φτάνουν τα 2,7 δις και εξόντωση των πολιτών με επιπλέον φόροι 1,26 δις.

Επικαλούμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις Ρεν, θεωρούν ότι «ούτε η τρόϊκα δεν πείθεται από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης».

«Η πορεία των πολύπαθων δημοσίων επενδύσεων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εξοργίζει ακόμα και την τρόικα», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά το non paper του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο προσπαθεί να δώσει πανηγυρικό τόνο στην κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2014. Στηρίζεται στη δήθεν επιτυχία της υλοποίησης του προϋπολογισμού για το 2013 και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρόκειται για μια «επιτυχία» που προκάλεσε ύφεση σε επίπεδα 4% και επέτεινε τις δραματικές συνθήκες ζωής της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Αλλά, έτσι και αλλιώς, μιλάμε για διαστρεβλωμένο αποτέλεσμα που στηρίχθηκε στην έκτακτη περικοπή πρωτογενών δαπανών, στη μη καταβολή ποσών που είχαν προϋπολογιστεί, στο πάγωμα επιστροφής φόρων κτλ. Εξάλλου, ο επικεφαλής του υπ Οικονομικών θεωρείται μετρ του είδους από την εποχή της ένταξης στην ΟΝΕ…

Παρόλα αυτά είναι τόσο μεγάλη η «επιτυχία» της κυβέρνησης το 2013 που η ευστάθεια της βρίσκεται υπό συζήτηση τις τελευταίες μέρες. Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης που έχουν φτάσει στα όρια τους. Οι κοινωνικές αντοχές και πλειάδα οικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών δείχνουν ότι μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργεί ο φετινός προϋπολογισμός.

1) Προϋπολογισμός υπό αίρεση: δεν πείθεται ούτε η Τρόικα

Η Κυβέρνηση διαφημίζει την κατάθεση του προϋπολογισμού, χωρίς τη συμφωνία της Τρόικας, ως απόδειξη της εμπιστοσύνης στο υλοποιήσιμο των μεγεθών του. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Η Κομισιόν δεν πείθεται από τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης. Η δήλωση του εκπροσώπου του κ Ρεν ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες: «Η γνώμη μας είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις, πριν μπορέσουμε να πούμε ότι εγκρίνουμε απολύτως τον προϋπολογισμό. Αν προκύψει ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή στον προϋπολογισμό, τότε η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πρόθυμη να υποβάλει συμπληρωματικό ή τροποποιημένο προϋπολογισμό». Παράλληλα, σε χθεσινή του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ Τόμσεν υποστηρίζει ευθέως ότι πέραν των διαρθρωτικών θα χρειαστούν και δημοσιονομικά μέτρα το 2014, το 2015 και το 2016.

2) Προϋπολογισμός διάλυσης του κοινωνικού κράτους

Τα 2,7 δις από τα συνολικά 2,9 δις που περικόπτονται στο σκέλος των δαπανών αφορούν τα τρία βασικότερα υπουργεία που συνθέτουν το κοινωνικό κράτος. Το υπ Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα έχει σε σχέση με πέρυσι 1,4 δις λιγότερα, το υπ Υγείας 1 δις λιγότερο και το υπ Παιδείας 300 εκ λιγότερα. Είναι σαφές ότι τρεις τομείς που θα έπρεπε να είναι αντίβαρο στην κρίση που διανύουμε και αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα ορατά σε όλους τους πολίτες δέχονται περεταίρω υποβάθμιση.

3) Προϋπολογισμός φοροεπιδρομής και εξόντωσης των πολιτών

Σε μία οικονομία που τον τελευταίο χρόνο θα καταγράψει ύφεση περί το 4% έρχονται να προστεθούν επιπλέον φόροι 1,26 δις. Προφανώς, όταν σε μια οικονομία τα εισοδήματα μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, αυτό σημαίνει ότι το φορολογικό βάρος των πολιτών αυξάνεται δραματικά. Ειδικότερα, μεγάλες επιβαρύνσεις δέχεται η ακίνητη περιουσία, καθώς τα έσοδα από αυτή την κατηγορία φόρων θα είναι κατά 1,15 δις ή 40% υψηλότερα. Αν συνυπολογιστεί ότι δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο και επαρκής προοδευτικότητα των συντελεστών (όπως προκύπτει από τις διαρροές για το κυοφορούμενο σχέδιο), οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα όχι μόνο εξουθενώνουν περισσότερο την κοινωνία, αλλά και ότι επιτείνουν τον άδικο καταμερισμό των βαρών. Ακόμη, να σημειωθεί ότι η αναλογία των εσόδων των φόρων περιουσίας σε σχέση με εκείνα των φόρων εισοδήματος έχει φτάσει στο 1 προς 3, πράγμα που δείχνει ότι η αρχή της φοροδοτικής ικανότητας έχει πάει περίπατο. Επίσης, τα κατώτερα και μεσαία στρώματα δέχονται νέες επιβαρύνσεις, καθώς έχει καταργηθεί μεγάλο μέρος των απαλλαγών, εκπτώσεων (ενοίκια, νοσήλια, δίδακτρα) ενώ υπάρχει και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των επαγγελματιών και εμπόρων. Συνολικά οι άμεσοι φόροι αυξάνονται κατά 8,5%.

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χώρας που έχουν βιώσει και διαπιστώσει ότι έχουμε ξεπεράσει το όριο στον τομέα αυτό συμφωνεί ως και η ίδια η τρόικα! Για αυτό και η τρόικα δεν πιστεύει στην εισπραξιμότητα των μέτρων που υπάρχουν ήδη και ζητά να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα το κενό που προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί.

4) Προϋπολογισμός ανεπαρκών δημοσίων επενδύσεων που εξοργίζει ακόμα και την τρόικα

Η πορεία των πολύπαθων δημοσίων επενδύσεων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρ’ όλες τις τεράστιες περικοπές των προηγούμενων χρόνων. Προβλέπονται 6,8 δις έναντι 6,85 δις πέρυσι . Επιπλέον, στο υπ Οικονομικών υπάρχει η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ξανά οι Δημόσιες Επενδύσεις ως το σύνηθες μαξιλάρι για περικοπές όπου δημιουργηθούν τρύπες. Αυτό σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εξόργισε ακόμα και την τρόικα όταν προτάθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος για να εξευρεθούν 300 εκ από αυτά που λείπουν από το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων.

6) Προϋπολογισμός δημοσιονομικής προσαρμογής με αναπτυξιακό… πρόσημο!!!

Με δεδομένο ότι στον Προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται υφεσιακά μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων συνολικού ύψους περίπου 6 δις ευρώ, τα χρήματα αυτά θα λείψουν από την ελληνική οικονομία, επιδεινώνοντας παραπέρα τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας και αποθαρρύνοντας τις όποιες επενδύσεις. Πρόκειται δηλαδή για συνέχιση της ίδιας υφεσιακής πολιτικής που γνωρίσαμε όλα τα χρόνια του μνημονίου. Ωστόσο, η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την υφεσιακή επίπτωση αυτών των 6 δις ευρώ αλλά, αντίθετα, προβλέπει ότι το 2014 θα υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% του ΑΕΠ. Πρόκειται είτε για όνειρο θερινής νυκτός, είτε για μια ακόμη κυβερνητική προσπάθεια εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας.

7) Προϋπολογισμός λιτότητας που δημιουργεί τα δημοσιονομικά κενά

Τα 9 δις ευρώ μέτρων λιτότητας που πάρθηκαν το 2013 για να παρουσιαστεί πρωτογενές πλεόνασμα είναι αυτά που δημιουργούν σήμερα το δημοσιονομικό κενό ύψους παραπάνω από 1,3 δις για το 2014, το οποίο θα κληθεί πληρώσει ο ελληνικός λαός με νέα επώδυνα μέτρα. Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν προκύπτει από κάποιες αστοχίες στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά προκύπτει από τη λιτότητα που επιβλήθηκε, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων και τα χαμηλότερα φορολογικά έσοδα απο τα προβλεπόμενα λόγω συρρίκνωσης της φορολογικής βάσης.

8. Προϋπολογισμός επικοινωνιακής απάτης

Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που δεν συνηγορούν στην αισιοδοξία της Κυβέρνησης ότι αυτό προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί. Καταρχάς, βρισκόμαστε σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και στασιμότητας που διαρκώς διαψεύδει τις περί αντιθέτου προβλέψεις (τελευταίες αναθεωρήσεις έγιναν από την Eurostat για την Ευρωζώνη και από τον ΟΟΣΑ). Υποτίθεται ότι στο κομμάτι αυτό δεν υπάρχουν ευθύνες από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν είναι αληθές, καθώς τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο δεν έγινε καμία επίσημη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούνταν στην Ευρωζώνη. Αντίθετα υπήρχε το δόγμα του «καλού μαθητή».

Δεύτερον, οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι αντιφατικές. Κάποιες προβλέψεις συνηγορούν μονότονα για ανάπτυξη 0,6%, όπως υποστηρίζει η Κυβέρνηση και η Τρόικα (προβλέψεις που φαίνεται ότι έχουν πολιτικά κίνητρα). Αντιθέτως, άλλες πιο ανεξάρτητες προβλέψεις αναφέρονται σε μέτρια ύφεση.

Στις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού και δύο πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των επενδύσεων (5,3% από -5,9% το 2013) και των εξαγωγών (4,6%). Η πορεία των δύο αυτών στοιχείων του προϋπολογισμού τους τελευταίους μήνες του 2013 (στασιμότητα) δεν συνηγορεί με την αισιοδοξία των νέων προβλέψεων. Εξάλλου, η έλλειψη ρευστότητας και τα τεράστια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων (σε σχέση με αυτά στις χώρες του βορρά), αλλά και η αρνητική επίδραση του αποπληθωρισμού στις επιχειρηματικές προσδοκίες δεν συνιστούν θετικό περιβάλλον για επενδύσεις και εξαγωγές.

8) Προϋπολογισμός συνέχιση της βαρβαρότητας του μνημονίου

Πέρα και πάνω από κάθε τεχνοκρατική κριτική στον προϋπολογισμό είναι αυτή που κάνει ο κάθε απλός πολίτης της χώρας. Τρία χρόνια μετά ένας ακόμη προϋπολογισμός στην ίδια αποτυχημένη για την οικονομία και ανάλγητη για την κοινωνία πολιτική. Πίσω από την προπαγάνδα της εξόδου από το μνημόνιο κρύβονται τα ερείπια της κοινωνίας και η εφαρμογή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί στο παρελθόν. Δυστυχώς δεν θα σταματήσουν εδώ. Τέτοια μέτρα υπάρχουν ψηφισμένα και για το 2015 και το 2016 και θα αποφασιστούν τις επόμενες βδομάδες και για το 2014 (αλήθεια τα 1,3 δις που ήδη έχει υποσχεθεί ο κ Στουρνάρας στην Τρόικα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό;).

Τέλος, να σημειώσουμε ότι και όλα καλά να πάνε με τις «αισιόδοξες» προβλέψεις του 2014 αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί για πολύ και πιο εντατικά. Τα πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνονται από το 2016 και μετά θα πρέπει να υπερβαίνουν το 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 9 δις) και η τρόικα θα συνεχίζει τις συχνές επισκέψεις για μερικές δεκαετίες (μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των χρεών) όπως πρόσφατα διευκρίνισε ο κ Ρεν.

Όσο αποφασισμένη και αν είναι η κυβέρνηση για Success Story δεν μπορεί να υλοποιήσει εξωπραγματικές ιστορίες. Δεν υπάρχει οικονομική λογική σε σχέδιο που να περιλαμβάνει ταυτόχρονα 3% αυξήσεις του ΑΕΠ και 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα (για σειρά ετών) και επιπλέον να περισσεύει και κάτι για να πηγαίνει στην αποκατάσταση των αδικιών (όπως ψευδώς διακηρύττει ο πρωθυπουργός).

The post ΣΥΡΙΖΑ: Non paper για τον προϋπολογισμό appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα