Συνομιλίες ΔΕΠΑ – Gazprom για μείωση στις τιμές φυσικού αερίου

Την μείωση των τιμών φυσικού αερίου κατά 15-20% επιχειρεί η ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom, προκειμένου οι Έλληνες να μην επιβαρύνονται περισσότερο από τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, ΔΕΠΑ και Gazprom συνομιλούν ήδη για την επίτευξη διακανονισμού, ενώ εάν δεν προκύψει συμφωνία έως τα τέλη του έτους, η Ελλάδα

ενδέχεται να προσφύγει σε διαιτησία. «Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους και μετά από αυτό το σημείο η κάθε πλευρά μπορεί βάσει συμβολαίου να παραπέμψει το θέμα σε διαιτησία», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, η ΔΕΠΑ καταβάλλει στην Gazprom περίπου 470 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, τιμή κατά 20% υψηλότερη από τη μεσοσταθισμένη τιμή ομάδας δυτικοευρωπαϊκών χωρών που συμπεριλαμβάνει τη Γαλλία, η Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, όπως δείχνουν ανεξάρτητες εκτιμήσεις που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία. Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης είχαν ήδη δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι η ΔΕΠΑ θα ζητούσε χαμηλότερες τιμές από την Gazprom, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν το μέγεθος της έκπτωσης που επιδιώκει η χώρα.

Η Gazprom ήδη αναθεωρεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια πελατών της στην Ευρώπη, από όπου αντλεί το 55% περίπου των εσόδων της, επιστρέφοντας μάλιστα και ποσά για να μην χάσει πελάτες. Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της ΔΕΠΑ, τροφοδοτώντας την με το 60% περίπου του αερίου που αγοράζει. «Οι συνθήκες στις αγορές ανά την Ευρώπη άλλαξαν από την τελευταία φορά που αναθεωρήθηκαν οι τιμές το 2011», δηλώνει μία από τις πηγές. Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που εξασφάλισε το 2011 έκπτωση από την Gazprom, της τάξης του 7% περίπου. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει σήμερα ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα