Η Δημοκρατία αποφασίζει για τη διακοπή της χρηματοδότησης της ΧΑ

Ο κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας, η Βουλή αποφασίζει σήμερα για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού κόμματος, τη Χρυσή Αυγή.

Πιο αναλυτικά, στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη Βουλή, η ψηφοφορία

για την άρση ή μη, της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, προανήγγειλε αλλαγές στην τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων, τόσο ως προς το περιεχόμενό της όσο και στην διαδικασία με την οποία θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την δική του ρύθμιση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης εξήγησε ότι η σχετική τροπολογία που έχει ήδη καταθέσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης θα αποσυρθεί από το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων καθώς αυτό θα εισαχθεί στην Ολομέλεια μετά από 15 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, τη δική του νομοθετική πρόταση για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης προς κόμματα των οποίων ηγετικά στελέχη ή βουλευτές κατηγορούνται για κακουργήματα δημοσίευσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρεί να εστιάσει αυστηρά στην δράση της Χρυσής Αυγής για την οποία άλλωστε γίνεται λόγος και στην σχετική αιτιολογική έκθεση. Υπο αυτά τα δεδομένα αναφέρεται ότι σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης ή επιβολής προσωρινής κράτησης «σε βάρος αρχηγού κόμματος ή του προέδρου ή του μισού τουλάχιστον των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας, για το έγκλημα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα» τότε «ο Πρόεδρος της Βουλής εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος ερώτημα αν πρέπει να ανασταλεί η εν γένει κρατική χρηματοδότηση προς το κόμμα αυτό. Η αναστολή μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι πράξεις των ως άνω φυσικών προσώπων τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνομα αυτού. Η Βουλή αποφασίζει με ονομαστική ψηφοφορία και πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών».

Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη κυβερνητική ρύθμιση περιορίζει τον αριθμό των διωκόμενων βουλευτών στο 1/10 της ΚΟ ή του 1/5 των ευρωβουλευτών ενώ προσθέτει και το 1/10 των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων.

Όσον αφορά το αίτημα για την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, αυτό αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

The post Η Δημοκρατία αποφασίζει για τη διακοπή της χρηματοδότησης της ΧΑ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα