Στροφή 180 μοιρών κάνει ο Βενιζέλος

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Εντονα προβληματισμένα είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την τακτική που εφαρμόζει η ηγεσία τους και γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρούν να πείσουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αλλάξει στρατηγική. Αυτή που ακολουθούν μέχρι σήμερα διαπίστωσαν ότι δεν τους βγαίνει, αφού μονά-διπλά είναι όλα υπέρ του κ. Σαμαρά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι περισσότεροι

από τους συνεργάτες του εισηγούνται αλλαγή πλεύσης. Αποστάσεις εκεί που χρειάζονται και κριτική στην κυβέρνηση μήπως και περισώσουν οτιδήποτε. Ο χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές –το πρώτο, αλλά ακλόνητο τεστ για τους τρεις εταίρους– δεν είναι πολύς και γι’ αυτό έχει σημάνει συναγερμός στην Ιπποκράτους μήπως και καταφέρουν μέχρι τότε να ανακάμψουν.

Ο κ. Βενιζέλος, λένε συνομιλητές του, παραδέχεται ότι τελικά έσφαλε στην εκτίμησή του, όταν άνοιξε θέμα με τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και τις μαύρες τρύπες της προηγούμενης ηγεσίας που άφησε φεύγοντας ο Γ. Παπανδρέου. Τελικά, έβλαψε συνολικά το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο και όχι μόνο τον πρώην πρωθυπουργό που έτσι και αλλιώς δεν έχει «πού την κεφαλή κλίνη». Επομένως, αναφέρουν συνομιλητές του, για περίπου ένα μήνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «ξεκατινιάζονταν» και απαξιώνονταν το ένα μετά το άλλο, μηδενός εξαιρουμένου.

Αυτό έκανε πολύ μεγάλο κακό και το ΠΑΣΟΚ από τότε μέχρι και τώρα δεν μπορεί να ανασυστήσει τις δυνάμεις του. Γι’ αυτό και πιστεύουν ότι πρέπει να μπει σφήνα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Αν καταφέρουμε και μπούμε ανάμεσα στα δύο κόμματα, τότε ενδέχεται να σωθούμε. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε με πλήρη απαξίωση», έλεγαν στο «Π» στελέχη που καθημερινά συνομιλούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος τους, λοιπόν, είναι να μπουν στο κάδρο σφήνα, έτσι ώστε οι ψηφοφόροι την ώρα της κάλπης να έχουν κάτι να θυμούνται από το ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο τα αρνητικά του ενδεχομένως, αλλά και όποια θετικά υπάρχουν. Ετσι προσανατολίζονται, από εδώ και στο εξής, κάθε φορά που ο κ. Βενιζέλος μιλάει σε ανοικτό ακροατήριο, είτε να παίρνει αποστάσεις από την κυβέρνηση, είτε να αδειάζει υπουργούς, είτε ακόμη και να αφήνει αιχμές εναντίον του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως μέσα από τη νέα στρατηγική που εγκαινιάζει θα έχει στρατηγικό όφελος, προσωπικό και πολιτικό.

Εσωκομματικά

Ταυτόχρονα, θέλει να κάνει άνοιγμα και σε εκείνα τα στελέχη που είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα, τους λεγόμενους προεδρικούς – παπανδρεϊκούς, τους οποίους μάλιστα σκοπεύει να προσκαλέσει εκ νέου. Ετσι, θεωρεί ότι το άνοιγμα που κάνει κομματικά και πολιτικά θα του αποφέρει κέρδος, ενώ μια χαραμάδα ανοικτή κρατά και για τον Ανδρέα Λοβέρδο, για τον οποίο συνομιλητές του αναφέρουν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ιπποκράτους, είτε ως συνεργαζόμενος με το κόμμα «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα», είτε ως κανονικό ΠΑΣΟΚ. Αλλα στελέχη εκτιμούν ότι δεν μπορούν και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να επιστρέψουν πίσω στο ΠΑΣΟΚ, όπως η Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Ραγκούσης, ο Ηλ. Μόσιαλος. Κι αυτό γιατί έχουν κλείσει οριστικά τις πόρτες τους προς το κόμμα που υπηρέτησαν τόσα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα εξ αριστερών του, πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια κυρίως με τη ΔΗΜΑΡ, αφού ο κ. Κουβέλης, όπως επισημαίνουν, δεν επιθυμεί κοινή κάθοδο στις εκλογές λόγω του ότι θέλει να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εκτός αυτού, στο ΠΑΣΟΚ συνεργάτες του κ. Βενιζέλου πιστεύουν και κάτι άλλο: ότι ο κ. Σημίτης παρασκηνιακά προωθεί στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΔΗΜΑΡ, παίζοντας ενεργό ρόλο στην αποδόμηση του κόμματος που κάποτε από πρωταγωνιστική θέση υπηρέτησε και αυτός με τη σειρά του.

Ποιοι διακινούν σενάρια για κόμμα Παπανδρέου

Παραπλεύρως του ΠΑΣΟΚ και με αφορμή τα όσα παρασκηνιακά διαδραματίστηκαν σχετικά με τα ταμεία του, αναδείχθηκαν σενάρια που ήθελαν τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να φεύγει από το κόμμα και να τα σπάει με τον κ. Βενιζέλο, εξαιτίας των χειρισμών και των υπονοούμενων για την οικονομική διαχείριση που υπήρξε επί των ημερών του στα «πράσινα» ταμεία.

Με αφορμή όλα αυτά, κυκλοφόρησαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο κ. Παπανδρέου σκεφτόταν τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Φυσικά, τα σενάρια που «διέρρευσαν» στον Τύπο δεν ήταν τυχαία. Ορισμένα προέρχονται ακόμη και από πολύ κοντινά του πολιτικά πρόσωπα που, επειδή τώρα βρίσκονται στο περιθώριο και δεν ασκούν εξουσία, διοχετεύουν παρόμοιες πληροφορίες μήπως και στο μέλλον αποκτήσουν ξανά την… τύχη τους. Το ίδιο αναφέρουν και άλλα στελέχη. Πρώην βουλευτές ή μέλη της ΚΕ που, επειδή ακριβώς δεν συμφωνούν με τον κ. Βενιζέλο, διασπείρουν παρόμοιες πληροφορίες σημειώνοντας πως αν ο «Γιώργος έκανε κόμμα, θα έπαιρνε μεγαλύτερα ποσοστά από το σημερινό ΠΑΣΟΚ».

Η Ιπποκράτους γνωρίζει τις πληροφορίες που εκπορεύονται από διάφορα κέντρα, αλλά επειδή πλέον δεν μπορεί απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς τους παπανδρεϊκούς, ρίχνουν νερό στο κρασί τους και προσπαθούν να τα βρουν μεταξύ τους, μήπως και υπάρξει ομογενοποίηση του κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό για την Ιπποκράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα