Στρες και άγχος εχθροί του σπέρματος

Σύμφωνα με μία μελέτη από την Ιταλία που εξέτασε τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στρες, η ικανότητα του άντρα να παράγει σπέρμα μπορεί να εξαρτάται από την ικανότητά του να διαχειρίζεται το στρες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση “Γονιμότητα και Στειρότητα” (Fertility & Sterility), διαπίστωσαν πως άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τόσο βραχυπρόθεσμου όσο και μακροπρόθεσμου στρες και άγχους εκσπερματώνουν λιγότερο σπέρμα και έχουν μικρότερη συγκέντρωση και αριθμό σπερματοζωαρίων.

Επιπλέον,

οι άντρες με υψηλά επίπεδα στρες είναι πιθανό να έχουν αλλοιωμένο ή λιγότερο κινητικό σπέρμα.

Οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι η Ελίζα Βελάνι του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου της Ρώμης, γράφουν ότι «Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι (το στρες και το άγχος) μπορεί να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό παράγοντα ο οποίος εμπλέκεται στην ανδρική γονιμότητα».

Τέλος, η επιστημονική ομάδα συμπεραίνει ότι οι «κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες» θα πρέπει να τίθενται υπό εξέταση όταν εκτιμώνται πιθανές αιτίες στειρότητας και να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο θεραπειών γονιμότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα